Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radivojevič: S mladíkmi si rozumiem. Cítim sa pri nich ako dedko

Valcujú doma i v zahraničí. Neúspešná vlaňajšia sezóna je zabudnutá. Hokejisti Liberca sú v českej extralige na 2. mieste a v šestnásťfinále Ligy majstrov postúpili cez švédsky Linköping po víťazstvách - 4:1 doma a 6:3 vonku. Veľkú zásluhu na znovuzrodení majú aj traja slovenskí hráči - Ján Lašák, Marek Bakoš a Branko Radivojevič.

07.10.2015 22:03
Branko Radivojevič Foto: ,
Branko Radivojevič.
debata

„Postup do ďalšej fázy nás potešil. Menej veselšia už bola cesta naspäť. Vo Švédsku sme totiž dlhšie čakali na lietadlo a domov prišli až okolo piatej ráno. Únavu však nahrádza víťazná eufória,“ vraví 34-ročný Radivojevič.

Čakali ste až takú jednoduchú cestu do osemfinále?
Priznám sa, že sme boli sami trochu prekvapení. Dôležité bolo, že sme zvládli začiatky oboch stretnutí. Súper ostal vždy poriadne zaskočený. V odvete sme už v 9. minúte vyhrávali 4:0 a zvyšný priebeh duelu skúsene kontrolovali.

V základnej skupine ste so Skellefteou dvakrát prehrali (0:4, 2:5). Neobávali ste teda ďalšieho švédskeho súpera?
V tejto fáze si už protivníka nevyberiete a niet sa preto čoho báť. Všetci poznáme kvalitu švédskej ligy. Obe mužstvá hrali podobným štýlom a vedeli sme, čo nás čaká. Zvládli sme to a zaslúžene postúpili.

Ako hodnotíte úroveň hokejovej Ligy majstrov?
Zo začiatku sme to brali ako výbornú prípravu pred sezónou. Odohrali sme kvalitné zápasy. Mrzí ma len nízky záujem divákov. Niekedy neviem, pre koho to vlastne hráme. Je to mladá súťaž a verím, že v ďalšom priebehu si fanúšikovia cestu do hľadiska nájdu a podporia nás vo väčšom počte.

Po vlaňajšom 12. mieste v domácej súťaži je Liberec momentálne v tabuľke druhý. Čomu pripisujete výsledkový progres?
Prišiel mladý a ambiciózny tréner, ktorý priniesol do nášho hokeja moderné prvky. Vedenie angažovalo výborného kondičného trénera, ktorý má na starosti suchú prípravu. Od lete trénujeme jednofázovo, čo sa teraz odzrkadľuje na našich výkonoch. Máme obrovskú chuť do hokeja, sme pripravení silovo i korčuliarsky. Zmeny sa osvedčili.

V štrnástich dueloch ste v oboch súťažiach zaznamenali 6 gólov a 4 asistencie. Čo hľadať za vašou bodovou produktivitou?
Vždy je ľahšie pôsobiť v kvalitnom mužstve, ktoré hrá navyše o špicu tabuľky. Potom sa zlepšia aj individuálne výkony či štatistiky. Taktiež si vyhovujeme so spoluhráčmi z útoku – Martinom Bakošom a Tomášom Bulířom. Obaja sú mladí chalani, výborne korčuľujú a cítim sa pri nich ako taký dedko (smiech). Tréner nás od začiatku sezóny necháva pohromade a dôveru mu splácame.

Tretím Slovákom do partie je 36-ročný brankár Ján Lašák. V čom spočíva jeho konštantná výkonnosť?
Janko je veľký pracant a jeho skúsenosti z neho robia ešte kvalitnejšieho brankára. Už vlani bol našou oporou a potvrdzuje to aj v tomto ročníku. Máme vyvážené mužstvo a keď cítime podporu z bránky, je to obrovská psychická pomoc.

Ako si slovenský trojlístok nažíva v Liberci?
Popri dueloch v domácej súťaži či Európe veľa času na iné veci nemáme. Stále sme v jednom kolotoči. Chodíme však na spoločné obedy a večere. Doteraz som tu nemal rodinu, ale oddnes by sa to malo zmeniť. Na chalanov budem mať teda menej času.

Patríte k 50-tke hokejistov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť so stavom na čele Slovenského zväzu ľadového hokeja. Čo hovoríte na aktuálnu situáciu?
Nepáči sa mi, že súčasné vedenie otáča veľa vecí proti nám. Často útočia na Michala Handzuša, ale to nie je len jeho iniciatíva. Je nás vyše päťdesiat a máme ďalších sympatizantov. Mišo je náš hovorca – kapitán a stojíme pevne za ním.

V noci odštartuje NHL s ôsmimi slovenskými hokejistami. Je to odraz súčasného slovenského hokeja?
Samozrejme. Začína sa to už od mládeže. Prespali sme dobu, talentov ubúda. Verím, že keď to teraz správne naštartujeme, zmení sa situácia a o pár rokov vychováme viac kvalitných hokejistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branko Radivojevič #HC Bílí Tygři Liberec