Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mrzia ma slová Miša Handzuša. Hráči dostali viac, než chceli, vraví Švehla

Štrajk pokračuje. Nespokojným hokejistom chýbajú garancie, že sa na budúci rok v lete uskutočnia nové voľby a požadujú, aby prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček odstúpil ešte pred konaním mimoriadneho kongresu.

02.10.2015 17:00
Róbert Švehla Foto: ,
Róbert Švehla.
debata (75)

"Viacerí právnici nám potvrdili, že v návrhu Nemečkovho memoranda sú medzery a k novej voľbe prezidenta zväzu nemusí prísť. Ak by podpísal našu verziu memoranda, ktorá je transparentná a zrozumiteľná v otázke nových volieb, tak sa bojkot hráčov skončí. Trváme na tom, aby Igor Nemeček odstúpil ku dňu zvolania mimoriadneho kongresu a následne sa môže uchádzať o podporu klubov v novej voľbe, uviedol na včerajšom brífingu v Banskej Bystrici Michal Handzuš, líder skupiny významných slovenských hokejistov, ktorí požadujú zmenu stanov.

Člen výkonného výboru a nový generálny manažér národného tímu Róbert Švehla oponuje, že hráči idú vo svojich požiadavkách za čiaru. „Dostali, čo chceli. Dokonca si myslím, že aj viac. Na začiatku hovorili o zmene stanov, potom chceli nové voľby a teraz chcú už aj to, aby Igor odstúpil. Úradujúci prezident urobil dosť veľa ústupkov – ideme meniť stanovy, zvolať mimoriadny kongres a sám potvrdil, že ak sa kongres neuskutoční, tak odstúpi,“ vysvetľuje bývalý vynikajúci obranca Švehla.

Hokejisti zastúpení Handzušom tvrdia, že sa v lete môže uskutočniť mimoriadny kongres, v rámci ktorého by neprebehli nové voľby.

„Neviem si predstaviť, že by niekto v tejto napätej situácii klamal. Nové voľby sa jednoznačne uskutočnia. Hráči nám musia aj trochu veriť. Bez vzájomnej dôvery sa totiž nikam nepohneme. Nedá sa všetko riešiť cez právnikov, to by sa to mohlo naťahovať aj roky,“ myslí si Švehla. Handzuš v piatok zdôraznil, že vedenie zväzu sa snaží na štrajkujúcich hokejistov tlačiť.

„Vedie sa disciplinárne konanie voči brankárovi Marekovi Čiliakovi, ktorý hovoril o katastrofálnej situácii v slovenskom hokeji v jednom českom denníku. Teraz má predložiť na zväz dôkazy. Zarazilo nás to. Ide jednoznačne o zastrašovanie mladého hráča, ktorý je podpísaný v našej výzve. Okrem toho Robo Švehla kontaktuje hráčov, hoci naša výzva a bojkot stále trvá. Je to neférové,“ cituje víťaza Stanleyho pohára Handzuša agentúra SITA.

Jeho niekdajšieho reprezentačného spoluhráča sa tieto slová dotkli.

„Trošku ma prekvapilo, že považuje moje konanie za neférové. Vopred som mu oznámil, že takto budem postupovať. Som nový manažér národného tímu a chcem sa s hráčmi, ktorí prichádzajú do úvahy, rozprávať. V osobnom rozhovore mi povedal, že je to moja robota a teraz vyhlasuje, že je to neférové. To sa mi vôbec nepáči. Nemôžem sedieť v kancelárii a čakať, či sa mi niekto ozve. Spolu so Zdenom Cígerom musíme konať,“ hovorí Švehla a zároveň sa pýta:

„Ak moje obvolávanie nie je fér a nemám naň právo, je potom v poriadku, ak Mišo a spol. obvolávajú mladých hráčov a presviedčajú ich, aby podpísali ich vyhlásenie a bojkot?“

Švehla a Cíger si vybrali početnú skupinu hráčov, z ktorých by chceli sformovať kostru národného tímu. Generálny manažér dostal na starosti brankárov a obrancov, nový tréner národného tímu komunikuje s útočníkmi.

„Sú medzi nimi aj hráči, ktorí podpísali vyhlásenie. Niektorí nám povedali áno, iní nie s tým, že držia so skupinou hráčov. Nikoho nepresviedčam, nikdy by som to nerobil, lebo reprezentácia je vecou cti. Len zisťujem, ako na tom sú. Tri týždne pred Nemeckým pohárom musíme oficiálne požiadať o uvoľnenie hráčov zo zahraničných súťaží, nemáme čas čakať, čo sa udeje. Verím, že na Nemecký pohár zoberieme konkurencieschopné mužstvo. Možno nastal čas pre novú generáciu,“ vysvetľuje Švehla.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Róbert Švehla