Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Menej hovoriť, viac pracovať. Ruský hokej prechádza zmenami

Niekedy je mlčať zlato. Alebo - na nedávne hriechy sa nezabúda. Andrej Safronov, generálny manažér ruskej hokejovej reprezentácie a Igor Larin, jej hovorca, prišli v minulých dňoch o svoje posty.

13.08.2015 06:00
rusko, ms 2015, oleg znarok Foto: ,
Ruskí hokejisti s trénerom Olegom Znarokom si preberajú strieborné medaily po finále MS v Prahe. Kanaďanom síce podali ruky, no nepočkali na ich hymnu a odišli do útrob arény.
debata

Pritom ruská zborná dosiahla počas ich pôsobenia v jej službách nemalé úspechy. Na majstrovstvách sveta v Minsku 2014 získala suverénne zlato. V máji v Prahe ho neobhájila, podľahla Kanade 1:6. Dve finálové účasti v dvoch rokoch je pekná bilancia nového realizačného tímu, zhodujú sa ruské médiá. Za škvrnu však označili až zahanbujúco vysokú prehru a najmä predčasný odchod ruského tímu počas záverečného ceremoniálu. Zverenci trénera Olega Znaroka nepočkali na kanadskú hymnu.

Oboch spomenutých funkcionárov dostihli ich neštandardné vyjadrenia. „Máme istý pocit viny, chýbala pekná bodka. Prehra 1:6 od nášho najväčšieho súpera… Musíme sa stať v prvom rade normálnou krajinou. Keď sa ňou staneme, budeme hrať ako Kanaďania,“ konštatoval Larin. A dočkal sa nevídaného prívalu kritiky. Musel zdôvodňovať, prečo Rusko nie je normálnou krajinou. „Je to vážny úder imidžu Ruskej hokejovej federácii, hokejovej reprezentácii i našej krajine,“ konštatoval Roman Rotenberg, novozvolený viceprezident hokejovej federácie.

Po Larinovom príchode na post hovorcu sa ruskí žurnalisti sťažovali, že im skomplikoval prístup k hráčom na majstrovstvách sveta, ba začal im diktovať, ako majú písať. Vrcholom sa stala tlačovka s Alexandrom Ovečkinom po príchode do Minska – aj za účasti zahraničných reportérov. „Poučoval nás, aké otázky môžeme klásť, na niektoré aj sám odpovedal. Zháčil sa až vtedy, keď sa prekvapený Ovečkin zdvihol zo stoličky a chcel odísť s tým, že hovorca zaňho všetko vyrieši,“ konštatoval komentátor denníka Sovetskij sport. Úsmevne vyznela aj situácia v súvislosti s obrancom Andrejom Zubarevom. Larin sľúbil, že ho privedie, no po desiatich minútach čakania oznámil, že Zubarevova manželka si neželá, aby Andrej poskytoval rozhovory. Vysvitlo, že si to vymyslel. Mediálny konflikt, ku ktorému sa schyľovalo, nerozhorel naplno len preto, lebo ruská reprezentácia kráčala od víťazstva k víťazstvu a spanilú jazdu zavŕšila zlatým triumfom.

Pred tohtoročným šampionátom sa Larin prihovoril plamennou prvomájovou výzvou k národu. Okrem iného v nej apeloval na fanúšikov, aby reprezentácii posielali listy z vlasti, za čo sa národný tím odvďačí oduševnenými výkonmi, motivovanými aj tradičnou predšampionátovou návštevou mohyly legendárneho Valerija Charlamova. Nezabudol spomenúť ani hroby vojnových hrdinov. Zvláštne na oficiálnej stránke zareagoval na prehru Ruska s USA (2:4).Označil ju za remízu: „Rusko v trinástom zápase na svetovom šampionáte pod vedením Olega Znaroka utrpelo prvú prehru – podľahlo USA 2:4. Na výsledok sa dá pozrieť aj z iného uhla. Po zápase prišli na rozhovory s médiami siedmi Rusi a piati Američania. A tak celkové skóre stretnutia vyznieva ako remíza 9:9. V mene tlačovej služby federácie ďakujeme našim hráčom za otvorenosť.“

Po neslávnom návrate z Prahy Larin na moskovskom letisku nedovolil médiám – s výnimkou televízie – rozhovory s hráčmi. Nechýbalo veľa, aby strkanica s jedným žurnalistom neprerástla v bitku. Kompetentným pohár trpezlivosti pretiekol – Igora Larina nahradí na poste hovorcu Marat Safin (ide o menovca slávneho tenistu).

Rovnaký osud postihol aj Andreja Safronova, blízkeho spoluoracovníka Olega Znaroka ešte z moskovského Dynama. V reprezentácii skončil – aj preto, že nezakročil proti Larinovi. „Je to zvláštny chlapík. Aby nás motivoval pred dôležitými súbojmi, premietal mužstvu filmy s vojnovou tematikou, rád hovoril o vojnových hrdinstvách,“ spomenul si na nedávne pôsobenie v moskovskom Dyname a na jeho generálneho manažéra slovenský obranca Dominik Graňák. V Dyname, klube s prísnou disciplínou, si to Safronov mohol dovoliť. V reprezentácii doplatil aj na prostorekosť.

„Moskovské Červené námestie je srdce našej krajiny. Nemožno naň privážať symboly cudzej slávy. Len ruské vlastencké cennosti. Trofej našej ligy alebo víťazný pohár z majstrovsteiv sveta,“ uviedol v narážke na legendárneho Viačeslava Fetisova, ktorý na Červené námestie priviezol Stanleyho pohár.

„Zborná prechádza na nový štýl práce. Slogan hokejovej reprezentácie Ruska možno sformulovať takto: Menej slov, viac práce,“ uviedol Roman Rotenberg. Aj takto sa Ruská hokejová federácia začína pripravovať na budúcoročný svetový šampionát v Moskve a Petrohrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská hokejová reprezentácia #Andrej Safronov #Igor Larin
Načítavajú sa športové výsledky...