Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ráca vystrašilo srdce. Verí, že problémy ho posilnia

Minulá sezóna sa pre neho skončila priskoro. Už vo februári. Dôvod bol pre športovca nie práve bežný, no o to nepríjemnejší - zápal srdcového svalu.

03.08.2015 06:00
Roman Rác Foto: ,
Roman Rác.
debata

Dvadsaťštyriročný hokejový útočník Roman Rác pre zdravotné problémy stále pauzuje. Zatiaľ vôbec nevie, kedy sa zapojí do prípravy k spoluhráčom z Olomouca.

„Rehabilitujem na bicykli v nemocnici pod dohľadom lekárov. Postupne zvyšujeme záťaž a čas. Predpovede zatiaľ nemám. Doktori však hovoria, že je to na dobrej ceste a ohľadom mojej ďalšej športovej kariéry sú optimisti. Nik mi však nevie povedať, kedy by som sa mohol postaviť na ľad. Chce to svoj čas. Musím byť trpezlivý,“ tvrdí rodák z Novej Dubnice, ktorý je odchovancom Trenčína.

Rácove problémy sa začali začiatkom roka. Posledný extraligový duel odohral v Liberci. „Všetko odštartovala veľká únava a bolesti hlavy. Telo mi nedovoľovalo záťaž a časom sa prišlo na to, že mám zápal srdcového svalu,“ vysvetľuje šesťnásobný slovenský reprezentant.

Najmä prvé dni, týždne a mesiace neistoty boli pre neho nesmierne náročné.

„Naviac mi pomáhala rodina a priateľka, ktorá sa o mňa po celý čas skvele starala. Nemôžem zabudnúť na lekárov. Mal som na nich šťastie. Samozrejme, podporovalo ma aj veľa známych. Vedel som, že pauza bude dlhšia. Od začiatku však pre mňa nebolo rozhodujúce, kedy sa vrátim k hokeju, ale aby som sa vrátil stopercentne zdravý,“ spomína Rác a približuje najťažšie obdobie: „Prvé mesiace som nemohol robiť takmer nič. Väčšinu času som trávil len doma. Postupne som začal viac chodiť von a asi mesiac už šliapem na bicykli pod dohľadom lekárov v Olomouci.“

Momentálne sa cíti dobre. Srdce ho nijako neobmedzuje, no napriek tomu sa nikam neponáhľa. „Je dôležité, aby sa srdce úplne vyliečilo a len postupne sa zaťažovalo. Verím, že čoskoro zvládnem bez problémov aj plnú záťaž,“ naznačuje.

Vážne zdravotné problémy ho poriadne vystrašili, no verí, že mu v niečom do budúcnosti i pomôžu. „Táto skúsenosť ma určite spraví silnejším človekom. Budem sa navyše viac starať o vlastné telo,“ prezrádza.

Oslabená činnosť srdca vyradila na prelome rokov z hry aj dlhoročného reprezentačného brankára Rastislava Staňu. Majster sveta z Göteborgu v januári oznámil, že sa pre neho sezóna skončila a v júni priznal, že vynechá i celú nadchádzajúcu.

Vymenil si s ním Rác skúsenosti a rady?

„S Rasťom som sa raz stretol. Trochu sme sa o našich problémoch rozprávali, vymenili si skúsenosti, ale príliš sme to neriešili. Je lepšie na to veľmi nemyslieť,“ priznáva Rác.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Rác