Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár predáva artefakty zo Zázraku na ľade. Za 5,7 milióna dolárov

Jeden z hlavných strojcov známeho Zázraku na ľade, teda celkového triumfu hokejistov USA na ZOH 1980 v Lake Placid, brankár Jim Craig sa rozhodol predať v aukcii dovedna 19 artefaktov z daného turnaja.

29.07.2015 23:11
debata

V súčasnosti 58-ročný bývalý gólman dal do dražby aj zlatú medailu, ktorej cenu odborníci odhadujú na 1,5 milióna dolárov. Všetkých 19 upomienkových predmetov má cenu približne 5,7 milióna USD. Nechýbajú jeho dresy z pamätných zápasov proti Fínsku či ZSSR, americká zástava z osláv olympijského zlata, brankárska maska, korčule a ďalšie veci.

Zoznam artefaktov Jima Craiga nájdete tu

„Celých 35 rokov boli tieto exponáty vystavené v Sieni slávy či športových dvoranách v Bostone a New Yorku. Myslím si, že za tú dobu splnili svoj účel, keď nám pripomínali nádherné okamihy. Pri 35. výročí a smrti nášho spoluhráča Boba Sutera prišiel čas na to, aby sa stali súčasťou rodinného dedičstva,“ povedal pre ESPN Jim Craig.

Ako je známe, Američania na domáce ZOH zložili značne podceňovaný tím prevažne z amatérov či vysokoškolákov. Tréner Herb Brooks však svojich zverencov priviedol k zlatu, keď tím USA zdolal na ceste za titulom favorizovaný výber ZSSR 4:3 a triumfom nad Fínskom 4.2 (Američania prehrávali 1:2, pozn.) spečatili „Zázrak na ľade“.

debata chyba
Viac na túto tému: #zázrak na ľade #ZOH 1980 v Lake Placid #Jim Craig