Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vladimír Dzurilla zomrel pred 20 rokmi

Dvadsať rokov bol oporou československej reprezentácie a jeho bravúram podľahli aj kanadské hviezdy. Na nulu. Titul najlepšieho hokejistu Slovenska 20. storočia získal, žiaľ, in memoriam. Vladimír Dzurilla zomrel pred 20 rokmi.

27.07.2015 08:14
Vladimír Dzurilla Foto:
Vladimír Dzurilla.
debata (4)

Vladimír Dzurilla odchytal v československej reprezentácii 139 zápasov a na sklonku úspešnej kariéry si úplne podmanil Kanadu. Zarmútil jej najväčšie hokejové hviezdy v ich v montrealskom chráme Forum, keď na prestížnom Kanadskom pohári 1976 vychytal senzačne na nulu! Kryl všetkých 29 striel. Svet obletela fotografia, na ktorej si kučeravý 34-ročný Slovák s fúzatým Kanaďanom Rogatienom Vachonom úctivo vymieňajú dresy.

Uznaním nešetril ani tréner Kanady Scott Bowman: „Spočiatku sme mali prevahu, ale rozmrvil ju na prach brankár ČSSR a jeho obetaví spoluhráči. O Dzurillovi sme veľa nevedeli, teraz vieme viac ako dosť,“ uviedol pre médiá.

„Vladove zákroky nás privádzali takmer do tranzu. Čo vtedy pochytal, bolo občas za hranicou ľudských možností,“ opisuje v knihe Hokej na dvoch kontinentoch bravúrny výkon svojho spoluhráča Peter Šťastný.

Dzurilla výnimočnú kariéru začínal skromne. Keď ho v bratislavskom Slovane ako žiaka najprv odmietli, prichýlil ho otec Rumpík, obetavá trénerská dušu tímu pozemných hokejistov petržalského Kovosmaltu. Chýr o brankárskom talente sa rýchlo dostal k hokejovým funkcionárom – a Slovan šikovného mládenca kúpil za dvadsať hokejok a dvadsať pukov – uvádza autobiografia Svet pred maskou.

Ligovú premiéru si odkrútil 17-ročný vo víťaznom zápase v Chomutove (4:3). „Pred zápasom ochorel brankár Janko Jendek. Tréner Laco Horský poslal do Bratislavy súrny telegram, aby prišiel Dzurilla. Vyhrali sme – a našli brankársku jednotku,“ približuje vtedajší kapitán Karol Fako.

Mladík sa postupne sa stal nielen oporou Slovana, ale vyše dvadsať rokov aj stálicou reprezentácie. Oficiálne sa s ňou rozlúčil po zisku titulu majstrov sveta v Prahe 1972, ale po výborných výkonoch v drese Brna, kam prestúpil, sa do nej vrátil. A dočkal sa najkrajších chvíľ i ďalších dvoch titulov majstra sveta (1976, 1977).

S Jiřím Holečkom utvorili spoľahlivú dvojicu. „Keď som prišiel do československej reprezentácie, Vlado v nej už patril medzi skúsenejších hráčov. Nijaký brankár nemá rád ambicióznu konkurenciu. Vlado to ani netajil. Testoval ma, trvalo to prvý rok. Potom sa dal natrieť na chlieb, bol priateľský. Mal svoju pohodu, po zápase si zapálil cigárko. Odpozoroval som od neho rozkľak a sklz.“

„Bolí ma, že už nie je medzi nami. Z ocenenia by sa veľmi tešil,“ vravela pani Zlatica Dzurillová, keď jej manžela vyhlásili na 3.¤ročníku ankety Zlatý puk za najlepšieho hokejistu Slovenska 20. storočia. Dlhé ovácie postojačky mierili aj do nebeskej večnosti. Nezabudnuteľný brankár i dobrácky človek odpočíva už dvadsať rokov – 26. júla 1995 zomrel na zlyhanie srdca v Düsseldorfe, kde trénoval brankárov – vo veku nedožitých 53 rokov.

3 x Vladimír Dzurilla

  • Je trojnásobným majstrom sveta (1972, 1976, 1977), má striebro zo ZOH 1968 a z MS 1965, 1966, 1968
  • Na MS 1965 ho vyhlásili za najlepšieho brankára, člen All Star MS 1965, 1969
  • Je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (1998) i členom Siene slávy slovenského hokeja

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla