Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Možno sa zo mňa v Manchestri stane futbalový fanúšik

Taliansko mení za Anglicko. Bývalý slovenský hokejový reprezentant Stanislav Gron sa po troch rokoch v Cortine, známom lyžiarskom stredisku, presunie v novom ročníku do druhej najvyššej anglickej ligy.

23.07.2015 10:00
stanislav gron Foto:
Bývalý hokejový reprezentant Stanislav Gron sa po troch sezónach v talianskej Cortine sťahuje do anglického Manchestru.
debata

Obliekne si dres Manchestru Phoenix. „Mal som možnosť ostať aj doma na Slovensku, ale uprednostnil som finančnú istotu. V Manchestri utvoria výborné podmienky pre celú našu rodinu,“ tvrdí štvornásobný extraligový majster, ktorý odohral jeden duel aj v zámorskej NHL za New Jersey.

Pôsobenie v Cortine ste si veľmi pochvaľovali. Prečo ste sa rozhodli pre zmenu?
Z Cortiny som ešte koncom minulej sezóny dostal ponuku, avšak výrazne nižšiu než boli predošlé kontrakty. Potom prišlo v klube k zmene trénera a môj kontakt s vedením utíchol. Mrzelo ma to, lebo som rátal s tým, že sa tam celá rodina vrátime. Bolo nám tam dobre. Takto som bol nútený hľadať si niečo iné.

Čím si vás získala ponuka Manchestru?
Z ponúk, ktoré prišli, bola tá z Manchestru jedna z najlepších. Už je júl a nechcelo sa mi viac vyčkávať, tak som po dohode s najbližšími prikývol. Manželka je tehotná a z klubu nám ponúkli kompletnú starostlivosť. Volal mi aj tréner Tony Hand, ktorého volajú „škótsky Gretzky“. To, že má za sebou výnimočnú kariéru, keď nazbieral cez 4000 bodov, som sa dočítal až po našom rozhovore (smiech).

Radili ste sa s hokejistami, ktorí v Anglicku pôsobili či pôsobia?
Pred podpisom zmluvy vôbec nie. Až po dohode s Manchestrom som volal s bývalým spoluhráčom z Košíc Jaroslavom Špeldom, ktorý v klube v minulosti pôsobil. Popýtal som sa ho na niektoré veci. Všetko si pochvaľoval.

Váš deväťročný syn Stanko sa tiež venuje hokeju. Bude pokračovať aj v Manchestri?
Ľudia z klubu mi vraveli, že sa o to postarajú. V meste je viacero mládežníckych tímov, spoločne nejaký vyberieme. Aj to, že bude chodiť do anglickej školy, trochu zavážilo pri výbere môjho pôsobiska. Môže to byť pre neho veľké plus. V Cortine chodil osem mesiacov do talianskej školy, potom zvyšné dva doma do slovenskej. Základy z angličtiny má, zdokonalí sa.

Manchester je futbalové mesto. Fandíte United alebo City?
Ani jednému (smiech). Nie som veľký futbalový fanúšik. Keď bude príležitosť ísť na Premier League, rád pôjdem, ale nie je to pre mňa nič dôležité či výnimočné. Jedine, že by sa zo mňa počas sezóny stal oddaný fanúšik, keď zažijem tamojšiu atmosféru (smiech).

Ako budete spomínať na roky v Cortine?
Len v dobrom. Všetko tam bolo na úrovni. Je to vychýrené lyžiarske stredisko, ale veľa príležitostí na lyžovanie som nemal. Okrem vlastných tréningov som chodil so synom na ľad či do telocvične a pomáhal som jeho ročníku aj ako tréner. Na lyže sme sa väčšinou dostali až po sezóne. Prostredie je tam krásne – dolinu obklopujú hory, na ktorých sú vychytené lyžiarske svahy. Možno by nebolo zlé, keby som sa tam ešte niekedy vrátil.

Ste pripravení na nie najpríjemnejšiu anglickú klímu?
Rátame s tým, že tam bude trochu horšie počasie (smiech). V Cortine bolo pekne aj v zime. Hoci bolo chladno, zväčša svietilo slniečko. Žiadne kruté mrazy.

Patrili ste k obľúbencom fanúšikov. Nebudete im chýbať?
Veľa ľudí mi tam držalo palce a hovorilo, že sa na mňa radi chodia pozerať. Známi mi už avizovali, že viacerí fanúšikovia sú nahnevaní, že som odišiel. No ponúkané podmienky som nemohol vziať.

V talianskej lige sa vám individuálne veľmi darilo. Nemali ste ponuky z iných klubov?
Boli tam ešte dve ponuky, ale podmienky neboli pre mňa vyhovujúce.

Zarába sa v Anglicku viac alebo menej ako v Taliansku?
Bude to približne na rovnakej úrovni.

Dajú sa finančné podmienky porovnávať aj s najlepším obdobím v Košiciach?
S tými najlepšími nie, no v oboch krajinách je to o dosť lepšie než momentálna situácia na Slovensku.

Prichádzal do úvahy aj návrat na Slovensko?
Ale áno. Rozmýšľal som, najmä v súvislosti s tehotenstvom manželky, že by sme ostali doma, ale nakoniec som zvolil väčšiu finančnú istotu v Anglicku. Ohlasy od bývalých spoluhráčov z našej ligy nie sú najpriaznivejšie. Hovoria, že to v nej príliš nefunguje. Mal som z toho obavy, hoci osobne sa na zlé skúsenosti nemôžem sťažovať. Mal som šťastie, že som vždy pôsobil v kluboch, kde všetko fungovalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stanislav gron #manchester pheonix #cortine