Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Lintner: Nájdem si iný spôsob, ako sa realizovať

Prehry z duše nenávidia, no vedia ich prijať. Richard Lintner i partia okolo neho sa museli zmieriť s neúspechom vo voľbách nového prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja.

25.06.2015 18:50
Richard Lintner Foto: ,
Sklamaný Richard Lintner.
debata (5)

Športovo uznali vôľu väčšiny delegátov, ktorá dala pomerom hlasov 58 ku 45 dôveru na ďalšie štyri roky doterajšiemu šéfovi zväzu Igorovi Nemečkovi.

„Samozrejme, som trochu sklamaný. Som totiž presvedčený, že naša ponuka bola jedinečná a silná. Predstavili sme jasný plán, ktorý bol taký atraktívny, že môj konkurent veľkú časť z neho využil a bude sa snažiť z neho čerpať. To je pre nás potvrdenie, že sme ponúkali správnu cestu. Chceli sme priniesť nový impulz a dôveru v slovenský hokej, vytvoriť oveľa lepšie podmienky na prácu. Výsledky však rešpektujem a prajem víťazovi veľa síl do ďalšej práce,“ reagoval neúspešný kandidát na prezidenta.

Rozhodujúce hlasy

Rozdiel medzi Nemečkom a Lintnerom bol tesnejší, než sa predpokladalo. Rozhodlo trinásť hlasov. Podľa podporovateľov Lintnera je to dôkaz, že vytvorili zaujímavý produkt, o ktorého kvalite presvedčili v priebehu troch mesiacov značnú časť delegátov.

„Každý si vie vypočítať, o koho hlasy asi šlo. Výsledok je pre nás dobrou vizitkou. Preto chcem poďakovať všetkým kolegom z tímu, rodine a ľuďom, ktorí nám pomáhali a držali palce. Cítili sme obrovskú podporu z celého Slovenska,“ poznamenal bývalý reprezentačný obranca.

Jeden z členov jeho tímu Rastislav Pavlikovský upriamil po voľbách pozornosť na pravidlá, podľa ktorých môže vo voľbách hlasovať úradujúci prezident, generálny sekretár, ekonomický riaditeľ, predseda Dozornej rady, členovia výkonného výboru a zástupcovia 17 odborných komisií SZĽH. Riaditeľ Nitry Miroslav Kováčik podal návrh na zmenu stanov, v hlasovaní však nezískal potrebnú dvojtretinovú podporu.

„Radi by sme zmenili stanovy vopred, ale nebolo to možné. O návrhu sa dalo rokovať len na kongrese, ale nezískali sme dosť hlasov. Proti návrhu ostro vystúpili dvaja delegáti páni Mráz a Machala. Pán Machala z nehokejového prostredia sa prihlásil o slovo a vo svojom päťminútovom vyjadrení ostro kritizoval prácu a kampaň Richarda Lintnera. Úsmevné je, že to bol zároveň predseda volebnej komisie a nakoniec si ho Igor Nemeček umiestnil do výkonného výboru. Takíto ľudia majú pomôcť nášmu hokeju… Bolo by však fér, keby boli obe strany v rovnakej pozícii. Igor Nemeček dostal podporu od ľudí, ktorí pracujú v komisiách či vo výkonnom výbore, a to bolo rozhodujúce,“ vysvetľoval Pavlikovský, no zároveň dodal: „Musíme však daný stav i výsledky rešpektovať.“

Podpora hráčov nestačila

Lintnera okrem členov jeho skupiny verejne podporilo veľké množstvo osobností súčasného slovenského hokeja na čele s hráčmi z NHL Mariánom Hossom, Zdenom Chárom, Ľubomírom Višňovským, Mariánom Gáboríkom či Tomášom Tatarom. Na jeho stranu sa jednoznačne stavali hlasujúci v anketách na hokejových, športových či spravodajských portáloch i fanúšikovia v diskusiách. Väčšinu delegátov kongresu však nepresvedčil Lintnerov program ani jeho podporovatelia.

„Je to pre mňa prekvapujúce. Na našu stranu sa veľmi jednodznačne postavila skupina ľudí, ktorá reprezentuje obrovskú hokejovú skúsenosť a znalosť v období, keď náš hokej prežíva krízu. Takáto výnimočná ponuka, akú sme dávali, sa už asi nebude opakovať. Vidím v tom premárnenú šancu,“ vraví 37-ročný Trenčan.

Stále sa obáva o budúcnosť slovenského hokeja, hoci vidí aj pozitíva. „Pre naše obavy sme začali s aktivitou. Ponúkli sme nielen reči, ale jasné a zrozumiteľné riešenia. Nové vedenia asi bude mať ambíciu veľkú časť našich myšlienok napĺňať. No nie som si celkom istý, či ich dokážu realizovať, ako sme chceli my. Dostali sme tvrdú ranu, ale som hrdý na to, čo sme ukázali. Aj v rámci náročných možností, ktoré na Slovensku v športe máme, sme strhli veľká pozornosť fanúšikov. Sme na to hrdí. Podpora významných hokejových osobností hovorí jednoznačne o kvalite toho, čo sme ponúkali.“

Budúcnosť si musia premyslieť

Na kongrese neuspeli, ale nechcú, aby ich trojmesačná práca vyšla navnivoč. Musia si však dobre premyslieť, čo ďalej.

„Ponúkli sme všetko, čo bolo v našich silách. Máme veľké skúsenosti s hokejom v najkvalitnejších ligách sveta, chceli sme tieto veci preniesť aj do slovenského hokeja, ktorý momentálne nejde správnym smerom. Ak však bude Igor Nemeček napĺňať veci, ktoré sľúbil, tak to pomôže slovenskému hokeju. Odviedli sme veľa práce, nabrali skúsenosti a spoznali mnoho ľudí, ktorí pôsobia v kluboch od najvyššej až po najnižšiu úroveň. Uvidíme, čo sa bude teraz diať. Sústreďovali sme sa len na jediný cieľ,“ vraví Pavlikovský.

Richard Lintner chce pokračovať v práci pre slovenský hokej. Zatiaľ však nevie, v akej pozícii. „Na slovenskom hokeji mi záleží, ale jednoznačné vyjadrenia teraz nečakajte. Sme plní emócií, treba sa na to vyspať a poradiť sa. O pár dní budeme mať jasnejšie. Premyslím si veci a potom vyberiem iný spôsob, ako sa realizovať. Možností je veľmi veľa,“ vraví Lintner. Prácu nového vedenia SZĽH by podľa neho mali kontrolovať delegáti, ktorí ho zvolili, nie neúspešný kandidát. Spoluprácu s Igorom Nemečkom si naďalej nevie predstaviť. A nič neľutuje.

„V žiadnom prípade. Urobili sme veľmi veľa práce. Pomohli sme. Keby som sa mal znova rozhodnúť o kandidatúre, šiel by som do toho opäť. Neľutujem to. Otvorili sme veľa tém, ktoré vytvoria predpoklad na efektívnejšie a lepšie smerovanie nášho hokeja,“ doplnil Lintner. Jedna z tvárí Lintnerovej skupiny Peter Bondra verí, že hoci vo voľnách neuspeli, i tak svojou aktivitou pomôžu slovenskému hokeju.

„Za tri mesiace sme vytvorili tlak na Igorovu skupinu, latku sme nastavili vysoko. Dôležité bude, aby sa naplnili vízie. Je tu veľa pozitívnych vecí, zdá sa, že je na Slovensku veľa ľudí, ktorým záleží na budúcnosti hokeja. Igorov tím musí naplniť predstavy a ja mu držím palce. U mňa sa nič radikálne nemení. Naďalej som hokejový dôchodca. Mám rozrobené nejaké projekty v USA, takže život ide ďalej a aj hokej sa bude hrať na Slovensku ďalej. Rišo je pre slovenský hokej dôležitý, dúfam, že si nájde cestu, aby mu mohol pomáhať,“ vysvetľuje Bondra.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner