Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa je gumkáč. Udivuje svalmi a sedemmíľovými krokmi

Zľahčovanie sa mu bridí. Jeho krédom je tvrdý dril a odhodlanie. V obrannom pásme odoberá puky hviezdam súpera a v útočnom pripravuje góly pre spoluhráčov. Tridsaťšesťročný slovenský útočník Marián Hossa je hokejový nezmar.

13.06.2015 14:54
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (2)

Za ostatných osem rokov hrá piatykrát vo finále Stanleyho pohára. S Chicagom už dvakrát vybojoval prestížnu trofej (2010, 2013). „Keď s ním Blackhawks pred šiestimi rokmi podpisovali zmluvu na 12 rokov, presne vedeli, čo robia. Marián patrí k hlavným ťahúňom mužstva, čo si všetci uvedomujú. Bez neho by to mali oveľa ťažšie,“ konštatuje bývalý hokejista Rastislav Pavlikovský.

Slovenskú 81-tku mal na očiach prakticky celú sezónu. „V Chicagu som strávil väčšiu časť aktuálneho ročníka. Chodil som takmer na každý domáci zápas a zistil, že je to jedno z najlepších mužstiev na svete. V minulosti náš spoločný tréner povedal, že Marián je zázračný materiál. Nemýlil sa. Má úžasnú svalovú hmotu – je ako gumkáč. Má vrodené zrýchlenie a jeho prvé dva kroky sú sedemmíľové,“ dodáva s úsmevom.

V ceste za ziskom tretieho titulu v NHL stoja trenčianskemu odchovancovi mladíci z Tampy Bay „Je veľké prekvapenie, že sa dostali takto ďaleko. Majú hráčov s minimálnymi skúsenosťami z podobných duelov. Možno je to aj dobré, lebo nie sú pod tlakom. Myslia si, že takýchto finále budú hrať ešte mnoho. Naopak, starší hráči si to viac uvedomujú, čím sa stupňuje aj tlak. Každopádne je to výborná reklama pre hokej. Stretli sa dve rozličné mužstvá a nikdy dopredu nie je nič isté,“ tvrdí 38-ročný rodák z Ilavy.

Finálová séria je natoľko dramatická, že prvé štyri súboje sa skončili rozdielom jedného gólu – čo sa stalo prvýkrát od roku 1968. „Kým vo finále Západnej konferencie s Anaheimom sa hral fyzickejší hokej, teraz je skôr technickejší a rýchlejší. Hokejisti Tampy sú húževnatí a po inkasovanom góle sa rýchlo otrasú a vyrovnajú. Verím, že Chicago najbližšie dva zápasy zvládne a oslavy si užije na domácom ľade, keďže ostatné dva razy zdvihli pohár u súperov,“ povedal Marcel Hossa.

Mladší z bratskej dvojice si naživo vychutnal tri zápasy play off proti Nashvillu. S Mariánom je v pravidelnom kontakte aj počas rozhodujúcej série. „Rozoberáme rôzne momenty zápasov, ale bavíme sa aj o bežných veciach. Po fyzickej stránke sa cíti výborne, hokej ho baví a na ľade lieta ako za mladých čias. Každý o ňom vie, že hrá na oboch koncoch klziska, čím je pre mužstvo ešte cennejší,“ doplnil 33-ročný krídelník, ktorý je momentálne bez hráčskej zmluvy.

Krídelník Chicaga nazbieral v play off už sedemnásť bodov (4+13). So 144 bodmi mu v historickej produktivite vo vyraďovacej časti patrí spomedzi aktívnych hráčov druhá priečka. Viac bodov (199) nazbieral len Jaromír Jágr.

„Od prírody má obrovské danosti a svojou poctivosťou si udržuje stabilnú formu. Hokeju dáva všetko, čo mu patrí. Je autoritou v kabíne a obrovskou persónou na ľade,“ vraví hokejový kouč Vladimír Hiadlovský. V Trenčíne ho viedol počas výlukovej sezóny v NHL 2004/05.

„Jeho hokejový vývoj sledujem od začiatku. S mojím starším synom chodili do spoločnej triedy a už v žiackych kategóriách dokazoval, že môže byť veľký hokejista. Ako tréner Piešťan som ho dokonca párkrát vytiahol hrať prvú ligu za seniorov, keď bol ešte v juniorskom veku,“ uzavrel Hiadlovský.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks
Načítavajú sa športové výsledky...