Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner: Chceme presvedčiť delegátov, že sme najlepšia alternatíva

Bývalý hokejový reprezentant Richard Lintner ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Popri tom predstavil aj program 24 bodov rozvoja slovenského hokeja, ktorý vytvoril spolu s ďalšími osobnosťami, ktoré tvoria jeho tím.

20.05.2015 17:10
Richard Lintner Foto: ,
Richard Lintner.
debata (12)

„Dôveru elitných osobností si vážim a výzvu prijímam. Nemuseli ma presviedčať. Som totiž presvedčený o tom, že to čo robíme, je správne a má obrovský zmysel. Som hrdý, že si vybrali práve mňa,“ uviedol na brífingu so slovenskými médiami zlatý (2002) a bronzový (2003) medailista z majstrovsti­ev sveta.

Vedeli ste od začiatku, že kandidátom na prezidenta budete vy?
Vôbec nie. Kandidát vzišiel z diskusie. Pri výbere sme vychádzali zo všetkých členov našej skupiny.

Najbližší vás od tohto kroku neodhovárali?
Nebudem klamať, pre moju rodinu je to náročné. Cítim však od nej obrovskú podporu a porozumenie. Moji najbližší chápu, že veci, do ktorých sme sa pustili, sú pre mňa principiálne veľmi významné. Bez ohľadu na výsledok sme presvedčení, že naša aktivita slovenskému hokeju pomôže.

Veľa rokov sa hovorí, že je čas na zmenu. Je ten čas práve teraz?
Slovenský hokej sa nachádza v neľahkej situácii a myslíme si, že vstupom do vedenia SZĽH dokážeme najlepšie napomôcť, aby sa hokej posúval pozitívnym smerom.

Skúste uviesť základné tézy, ktoré sú potrebné na ozdravenie slovenského hokeja.
Náš 24-bodový plán sme rozdelili do štyroch hlavných tém. Najdôležitejšia je však pre nás dôvera a nastavenie pozitívnej identity slovenského hokeja.

Klubom na Slovensku chýbajú najmä peniaze. Viete odkiaľ ich vziať?
Chceme byť silný partner pre kluby, voči štátu či samosprávam a byť pozitívnym a atraktívnym partnerom pre fanúšikov. Navrátenie dôvery u divákov je tým najväčším predpokladom pre silné ekonomické výsledky. Máme veľmi veľa pozitívnych ohlasov od sponzorov a firiem, ktoré sa chcú zapojiť alebo sa už zapájajú do hokeja. To je pre nás tiež povzbudzujúce.

V ligových súťažiach navrhujete platové minimum a platový strop. Je to vec adaptovateľná na slovenské súťaže?
Sme presvedčení, že toto je jeden z krokov, ktorý dokáže stabilizovať a ohraničiť výdavky. Ponúkne stabilnejšiu platformu. Rivalitu medzi klubmi považujem za jeden z najväčších ťahákov pre fanúšikov. Ohraničenie prináša väčší predpoklad k rivalite – aj medzi manažérmi jednotlivých klubov. Zároveň by sme čiastočne eliminovali zápasy medzi výkonnostne príliš vzdialenými tímami.

Slovan zatiaľ nepotvrdil, že bude hrať v extralige a stále sa snaží udržať v KHL. Ako to vnímate?
Dlhšie hovorím, že bolo fajn, keď hral Slovan v KHL, ale prišiel čas, aby sa vrátil späť do extraligy a priniesol do nej skúsenosti, ktoré nabral v nadnárodnej súťaži. Slovan však stále má povolenie na účinkovanie v KHL, a ak sa mu tam podarí zotrvať, budem to rešpektovať.

Váš program je veľmi obsiahly. V akom horizonte ho chcete napĺňať?
Program je postavený na štvorročný cyklus. Niektoré body sa dajú plniť okamžite, ďalšie v priebehu roka a iné až ku koncu volebného obdobia.

Aká je vaša predstava o nástupcovi Vladimíra Vůjteka na lavičke reprezentácie?
Máme niekoľko kandidátov, o ktorých debatujeme. Vo zverejnenom programe sme naznačili myšlienku, aby sme spojili slovenský hokej s moderným severoamerickým alebo škandinávskym – či už cez trénera, manažéra alebo poradcu.

Očakávate, že sa okrem vás a Igora Nemečka objavia aj ďalší kandidáti na prezidenta?
Vôbec s tým nekalkulujeme. Sústreďujeme sa na to, aby sme boli najlepšou alternatívou, bez ohľadu na počet kandidátov. Ideme o to bojovať. Máme kompletný a moderný program. Stoja za ním najväčšie esá slovenského hokeja, takže sme na voľby dobre pripravení.

Aký silný protikandidát je pre vás Igor Nemeček?
Chceme na našu stranu získať podporu väčšiny delegátov i verejnosti. Naše šance sú veľmi reálne. S delegátmi chceme čo najviac diskutovať a predstavovať im náš program. Aj fanúšikovia sú však dôležití, lebo hokej robíme najmä kvôli nim.

V akom vzťahu ste s vaším protikandidátom?
Vždy sme komunikovali na profesionálnej a úplne štandardnej úrovni.

Nechýbajú vám skúsenosti a kontakty z pôsobenia v domácich či medzinárodných hokejových štruktúrach?
Spôsob práce a kontakty, ktoré mám po celom svete, sú tiež nezanedbateľné. Plán a koncept nášho tímu hovoria samé za seba o tom, čo môžem slovenskému hokeju ponúknuť. Vieme, že to nebude jednoduché, no veríme, že delegátov presvedčíme.

Máte prísľub od delegátov, ktorí vás podporia?
Máme evidentné sympatie časti delegátov, čo nás povzbudzuje. Zvyšnú časť budeme ďalej presviedčať. Meniť nič nebudeme. Sľubujeme len tvrdú prácu a v tej budeme pokračovať. Kluby menovať nebudem, no z ich mediálnych výstupov sa dá spraviť obraz, kto je komu naklonený.

Veľa ľudí robí v hokeji dlhé roky a je vo svojich funkciách pevne usadených. Nebudú sa pri zmene báť o vlastné miesta?
Sme presvedčení, že naša alternatíva je najlepšia, a to je najpodstatnej­ší odkaz.

Nedotklo sa podľa vás mnohých z nich, keď ste vyhlásili, že chcete poupratovať v slovenskom hokeji?
Upratovanie nepovažujem za negatívne vyjadrenie ani činnosť. Oveľa horšie by vyšlo čistenie. Upratovanie považujem za veľmi pozitívny signál.

Máte plán, čo urobíte, ak vás nezvolia za prezidenta?
K tomu môžem povedať jediné – hokej a obzvlášť slovenský hokej milujem.

Ako hodnotíte vystúpenie Slovenska na šampionáte v Ostrave?
Uznávam, že mužstvá, ktoré postúpili z ostravskej skupiny do štvrťfinále, si postup absolútne zaslúžili. Na hre Slovenska bolo badať snahu a bojovnosť každého hráča, ale potenciál mužstvo nenaplnilo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #SZĽH