Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hudáček ďakoval za ocenenia aj po švédsky

Brankár Július Hudáček prišiel na popoludňajší zraz hokejistov Slovenska, ktorí sa chystajú na svetový šampionát - zo Štokholmu. Odskočil si tam pre dve prestížne ocenenia.

28.04.2015 20:02
Július Hudáček Foto:
Július Hudáček (vpravo) so spoluhráčom Derekomi Ryanom, najlepším útočníkom švédskej ligy.
debata

„Vedel som o nich. Laureátov, ktorí ich dostali, organizátori prekvapili – tak bola nastavená šou odovzdávania. Keď som po sezóne cestoval s priateľkou, Paľom Skalickým a niekoľkými hráčmi zo švédskej reprezentácie minibusom na letisko, zastavili nás na benzínovej pumpe. Tam mi odovzdali cenu pre najlepšieho brankára švédskej ligy. Na letisku sme stretli rovnakú partiu druhý raz. Robil som si žarty, že som sa stal aj najužitočnejším hráčom súťaže – a vzápätí som sa dozvedel, že áno. Oficiálny program pondelkového večera bol na vysokej úrovni. Dostal som sklenenú plaketu, dali nám urobiť krásne čiernobiele dresy s logom SHL a ocenením. Považujem ho za symbolické, no má vysokú mentálnu hodnotu,“ podotkla opora Örebra.

Rodák z Harichoviec bol jediný, kto na pódium vystúpil dvakrát. Akou rečou hovoril? „Prvú polovicu krátkeho príhovoru som zvládol vo švédčine, druhú v angličtine. Reportérke, ktorá šou uvádzala, som vlani v septembri sľúbil, že po sezóne urobíme interview po švédsky.“

Pred odchodom na majstrovstvá sveta dostal povzbudzujúcu psychickú vzpruhu.

„Som veľmi rád, šlo o ocenenie za celú sezónu. Je to zadosťučinenie za to, že makáte celý čas. Škoda, že sme sa v play off nedostali ešte ďalej. Ocenenia mi potvrdzujú, že som absolvoval vydarenú sezónu. Veľmi som si to nepripúšťal, ale po galavečere mi zvonil telefón. Ozývali sa švédske médiá, ale aj ľudia z Kanady. Uvedomil som si, koľko vynikajúcich hráčov zo švédskej ligy malo výbornú sezónu, no kapitáni tímov, tréneri, generálni manažéri a žurnalisti dali najviac hlasov mne. Je to veľká pocta. Predo mnou ju získali hokejisti zvučných mien, viacerí sú teraz hviezdami NHL. Možno sa šťastie usmeje aj na mňa, no mám ešte dva roky zmluvu s Örebrom,“ naznačil starší z bratskej dvojice.

Posledné dva prípravné zápasy v Lotyšsku vynechal, doliečoval si zranený chrbát. Ako sa cíti?

„Podstatne lepšie. Pevne verím, že chrbát bude držať. Dostal som tri protizápalové injekcie, zabrali. Poslednú infúziu som vybral vo štvrtok, cez víkend som trénoval. Fyzioterapeut mi naordinoval špeciálne dvadsaťminútové cvičenie na ráno i večer. Pomáha mi stabilizovať chrbát. Každý deň som na ľade prehnutý, spodný chrbát sa dostáva pod väčší tlak,“ vysvetlí, čo ho sužovalo.

Július Hudáček má striebro z Helsínk 2012, chystá sa na piaty svetový šampionát, no stále čaká na premiérový štart na MS. Z pozície brankárskej trojky sa túži posunúť vyššie. Ako berie prípadný príchod Jaroslava Haláka z NHL do reprezentácie?

„Pozitívne. Zvýšila by sa konkurencia v boji o miesto v bránke. Bola by to dobrá správa pre slovenský hokej. Každý z nás chce chytať, aj ja,“ zdôrazní. Je pripravený na nevďačnú úlohu náhradníka?

„Som tu preto, aby som pomohol mužstvu – a jedno, v akej pozícii. Akurát ma mrzí, že som sa v závere prípravy zranil. Cítim sa dobre, ak mi dajú tréneri šancu, budem rád. Som si vedomý, že miesto v bránke je len jedno, na súťaživosť medzi brankármi som zvyknutý. Sedem zápasov v skupine je pre jedného náročné sústo, nech by to bol ktokoľvek. Nemám problém pomôcť kolegom i mužstvu v pozícii náhradníka. Keď budú chlapci chcieť strieľať na tréningu aj polhodinu, budem k dispozícii.“

S čím odprevádzali rodičia oboch synov pred odchodom?

„Aby sme fanúšikom i sebe dožičili takú radosť ako pred tromi rokmi v Helsinkách, kde sme sa tešili zo striebra.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček