Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Crosby príde, Malkin je neistý, Kopitar nechcel povedať otcovi nie

Kopitar vs. Gáborík. Voráček vs. Giroux. Jágr vs. Crosby. Kovaľčuk vs. Thoresen. Hokejoví fanúšikovia sa na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave (1. -17. mája) môžu tešiť na súboje viacerých veľkých hviezd.

27.04.2015 17:04
Sidney Crosby Foto: ,
Sidney Crosby.
debata

V Prahe budú okrem domácich Jaromíra Jágra a Jakuba Voráčka najväčšími lákadlami najmä Kanaďania. Tréner Todd McLellan má k dispozícii hviezdnu ofenzívu. Až piati útočníci z jeho, zatiaľ nekompletného, kádra zarobili v aktuálnej sezóne aspoň šesť miliónov dolárov. Najjagavejšou postavou turnaja by mal byť kapitán Pittsburghu a dvojnásobný olympijský víťaz Sidney Crosby.

Dvadsaťsedemročný center sa na seniorských majstrovstvách sveta predstaví len po druhý raz v kariére. V roku 2006 obsadili Kanaďania v Rige iba štvrté miesto, Crosby však žiaril. V deviatich zápasoch nastrieľal osem gólov, pridal osem asistencií, vyhlásili ho za najlepšieho útočníka na turnaji a vybrali aj do All-Star zostavy. Jeho úlohou bude vrátiť Kanadu späť na hokejový trón aj na svetovom šampionáte. Ak sa mu to podarí, stane sa ďalším členom prominentného Triple Gold Clubu. Sú v ňom víťazi MS, ZOH aj Stanleyho pohára.

Crosby bude mať okolo seba viacero výrazných osobností – veterána Jasona Spezzu, kapitána Philadelphie Clauda Girouxa, dvojicu z Edmontonu Jordan Eberle, Taylor Hall, ale aj talentovaných mladíkov na čele s 19-ročným obrancom Floridy Aaronom Ekbladom, ktorý je medzi troma hráčmi nominovanými na Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika NHL. „Máme fantastický mix mladíckeho nadšenia a skúseností,“ tvrdí generálny manažér tímu Jim Nill.

Švédi majú v tíme už teraz desať hráčov z NHL a po skončení prvého kola play off v zámorí ešte oslovia ďalších. Ak prejde zdravotnými testami, mal by sa k tímu pridať Patrick Hörnqvist z Pittsburghu. Bratia Henrik a Daniel Sedinovci ani Gabriel Landeskog mužstvo neposilnia. Domáci Česi majú v tíme zatiaľ siedmich hráčov z NHL.

Ani priaznivci v Ostrave neprídu o veľké mená. Dáni si veľa sľubujú od kanoniera SKA Petrohrad Patricka Thoresena, Slováci očakávajú góly od Mariána Gáboríka a Slovinci na tešia na jeho klubového spoluhráča Anže Kopitara. „Bolo by veľmi ťažké povedať otcovi, že neprídem,“ reagovala hviezda Los Angeles na otázku, či posilní reprezentáciu, ktorej trénerom je jeho otec Matjaž.

Fíni sa budú tradične spoliehať na mix hráčov z európskych súťaží doplnený o pár individualít z NHL. Američania majú na súpiske zatiaľ menej známe mená. No nechýba na nej dvojica z KHL Dan Sexton a Steve Moses či až pätica hráčov z univerzitnej NCA­A.

Rusi, ktorých trápia nepresvedčivé výkony i výsledky v príprave, sa budú spoliehať na brankára Sergeja Bobrovského z Columbusu i svoje hviezdy z KHL na čele s Iľjom Kovaľčukom a Viktorom Tichonovom. Jevgenij Malkin však asi mužstvo neposilní.

„Z reprezentácie sa mi už ozvali. Vždy hrám za Rusko rád, ale zatiaľ neviem, či prídem,“ reagoval pre zámorské médiá Malkin, ktorého počas sezóny trápili viaceré zdravotné problémy. Pred prípadným súhlasom chce absolvovať zdravotnú prehliadku a prebrať tému reprezentácie aj s vedením Pittsburghu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Jaromír Jágr #Sidney Crosby #MS 2015 v hokeji #Anže Kopitar