Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Českí majstri pobláznili mesto. V pekárni zlacneli aj chlieb

Litvínov je vo vytržení. Najmenšie mesto v českej hokejovej extralige (27 tisíc obyvateľov) sa teší z premiérového majstrovského titulu. Oslavy historického triumfu si vychutnáva aj trojica slovenských hokejistov - Tomáš Frolo, Juraj Majdan a František Gerhát.

24.04.2015 18:00
Majstri z Litvínova. Foto:
Majstri z Litvínova.
debata

Každý z nich mal svoju vlastnú cestu. Krídelník František Gerhát bol neoddeliteľnou súčasťou základnej zostavy až do šiesteho finálového zápasu. Pred ním sa priotrávil jedlom a v rozhodujúcich dvoch súbojoch do hry nezasiahol.

„Siedmy zápas v Třinci som sledoval s priateľkou v televízii. Bol to poriadny nervák. Keď rozhodcovia súperovi za bezgólového stavu neuznali gól, veril som, že šťastie sa prikloní na našu stranu. Po záverečnej siréne som prežíval zmiešané pocity. Tešil som sa z titulu, ale pri pohľade na rozradostených spoluhráčov som ostal deprimovaný, že nie som tam s nimi,“ konštatoval 24-ročný útočník.

K majstrovským oslavám sa pripojil v piatok ráno. „Ihneď po zápase som sa chlapcom nedovolal, lebo v třineckej kabíne nie je signál. Po hodine mi zavolali späť a víťazné chorály som si s nimi zaspieval cez telefón. Včera som ich čakal pred štadiónom spolu s dvoma tisíckami fanúšikov. Po vystúpení z autobusu bolo vidieť, že cesta bola dlhá a náročná. Oslavovali sme zhruba do jedenástej. Maximálne som si to užil,“ dodal.

K dôležitým pilierom v základnej časti patril aj druhý Slovák Juraj Majdan. Vo vyraďovacej fáze odohral celé štvrťfinále i semifinále. Po prvom stretnutí o zlato ho tréneri zo základnej zostavy stiahli. Na siedmy duel do Třinca ho prišli podporiť aj hokejoví kamaráti z Dubnice.

„V posledných dueloch som bol trinásty útočník. Priznám sa, že ma to trochu mrzí, ale inak som so sezónou spokojný. Celé mužstvo prežívame emotívne pocity. Ešte si poriadne neuvedomujeme, čo sme dosiahli,“ povedal 23-ročný rodák z Dubnice.

Počas deväťhodinovej cesty autobusom sa novopečení majstri zastavili na každej benzínovej pumpe. S cennou trofejou sa poprechádzali aj po Václavskom námestí v Prahe. Vysnívaný Masarykov pohár priviezli na Zimný štadión Ivana Hlinku v piatok o siedmej ráno. Niektorí fanatickí diváci tancovali pri štadióne celú noc.

„V meste je obrovská eufória. Diváci sú nadšení. Na štadión nás prišli privítať všetky generácie. Niektorí nešli do práce, iní do školy. V miestnej pekárni dokonca zlacneli tovar. Je to neskutočné. Neviem k čomu by som to prirovnal,“ prezradil.

Zisk premiérového titulu si hokejisti vychutnávajú plnými dúškami. „Oslavujeme nonstop. So spoluhráčmi, známymi a kamarátmi sme stále na štadióne. Neviem, kde budeme pokračovať. Uvidíme, kto najdlhšie vydrží nezaspať,“ doplnil s humorom.

Tomáš Frolo, najskúsenejší z tria slovenských hokejistov, si zahral v play off jediný zápas. Práve rozhodujúci. „Sú to jedinečné momenty. Neviem, čo by som k tomu viac povedal,“ uviedol 33-ročný obranca, ktorý v aktuálnom ročníku odohral aj dva zápasy za Banskú Bystricu. Z pozadia sa ozýval burácajúci pokrik: „Sme mistři!“

Pod Krušnými horami sa z titulu tešili aj viaceré legendy českého hokeja Jiří Šlégr i Martin Ručinský. „Obaja sú výborní chlapci. Prial som im to z celého srdca,“ vraví Majdan. „Splnil som si cieľ, ktorý som si po návrate do rodného mesta zaumienil. Pohár patrí vám,“ vyhlásil 44-ročný Ručinský pred fanúšikmi.

Majstrovské oslavy pokračujú v žlto-čiernom štýle v sobotu poobede na námestí v Litvínove. Po ohňostroji odštartuje bláznivá jazda mužstva na dvoch rolbách od zimného štadióna až na námestie.

Historický úspech si na nebeskom tróne užíva aj najznámejší rodák litvínovského hokeja – bývalý skvelý hokejista i tréner Ivan Hlinka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká extraliga #Litvínov