Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paráda mladých Slovákov na MS v Luzerne. Zdolali Švédov

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov urobila vo štvrtok popoludní prvý krok k postupu do štvrťfinále na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, keď v zápase A-skupiny v Luzerne zdolala rovesníkov zo Švédska 3:1.

16.04.2015 17:10 , aktualizované: 18:23
Marek Hecl Foto: ,
Marek Hecl, strelec víťazného gólu osmenástky v stretnutí so Švédskom.
debata

Zverenci Antona Bartánusa si na svoje konto pripísali prvé tri body a pred sebou ešte majú ďalšie tri súboje – proti Američanom, Rusom a Nemcom. Najbližšie sa predstavia v piatok 17. apríla o 14.45 h proti rovesníkom z USA.

Úvod štvrtkového duelu patril Švédom, ktorí v 5. min získali výhodu presilovej hry, no v nej sa nedostali do vážnejšej šance. V závere prvej časti nevyužil Dahlström veľkú šancu na otvorenie skóre, ale vybojoval početnú výhodu pre svoj tím. Na začiatku druhej tretiny pohrozili Lindgren i Eriksson, na opačnej strane mal v presilovke obrovskú šancu R. Bondra, ale mieril len do gólmana súpera. V 33. min zlikvidoval výborný slovenský brankár Húska pokus Ahla. Skóre sa prvýkrát menilo až v 38. min – P. Horváth pri rýchlom brejku prenechal puk Solenskému a ten ho dotlačil za gólmana Brithena.

V tretej tretine Húska opäť previedol svoje brankárske majstrovstvo pri ďalšej šanci Švédov, no o niekoľko sekúnd neskôr nestačil na tečovaný presilovkový pokus Erikssona – 1:1. Severania potom síce prevzali iniciatívu, tím SR sa však nevzdával a tiež poriadne „podkuroval“ švédskemu výberu. Presne štyri minúty pred treťou sirénou Slováci udreli opäť – v prečíslení na seba zobral zodpovednosť M. Hecl a presným pokusom k bližšej žŕdke pridal druhý slovenský gól. V závere kouč súpera siahol k hre bez brankára. V poslednej minúte trafil prázdnu švédsku bránku Lešťan a upravil na konečných 3:1.

Švédsko – Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

  • Góly: 46. Eriksson Ek (Asplund, Ahl) – 38. Solenský (P. Horváth), 56. M. Hecl (Sádecký), 60. Lešťan (R. Bondra, Valent)
  • Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bergamelli (Fr.), Oskirko (Rus.) – Espinoza (Švaj.), Gebauer (ČR), 460 divákov
  • Slovensko „18“: Húska – Vadovič, Hatala, Košecký, D. Trška, Roman, Mário Grman, Kolesár, Bodák – Lešťan, Valent, R. Bondra – Sádecký, Marek Sloboda, M. Hecl – M. Murín, Oško, Andrisík – Solenský, Žitný, P. Horváth

Anton Bartánus (tréner SR „18“): „Senzácia? Neviem, ale pravdou je, že nezvykneme na medzinárodnom fóre ako sú majstrovstvá sveta zdolávať Švédov. Základom dnešného vydareného vstupu do bojov na šampionáte vo Švajčiarsku bola výborná defenzívna hra, odhodlanosť, bojovnosť a obetavosť celého tímu. Na takéto výsledky je nevyhnutný nadštandardný výkon brankára. To platilo aj dnes v prípade Adama Húsku, ktorý bol ozajstným pánom situácie. Svojimi zákrokmi umocňoval veľmi koncentrovanú a zodpovednú hru spoluhráčov pred sebou, každý išiel na doraz. Jednoducho, fungovali sme ako jeden tím. Pred šampionátom sa vyprofiloval súdržný kolektív a čakali sme len, kedy dostane zo seba ukrytý potenciál. Švédi hrali svoj typický hokej podporený veľmi dobrým korčuľovaním i technikou. Neklapala im však spolupráca ako zvyčajne, azda aj preto, že tentoraz, aspoň v tomto dueli, nemali také individuality ako v minulosti. Svoje zohrala kompaktnosť nášho tímu, veľmi zodpovedná a disciplinovaná hra chlapcov i dodržiavanie taktiky. Napriek víťazstvu zostávame nohami na zemi, tieto tri body sú len bonusom. Dnes sme prekvapili, ale už sa koncentrujeme na najbližší duel.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov