Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový svetobežník Škovira žiari v Španielsku. Zdolal aj slávnu Barcelonu

Hrať v Anglicku, Taliansku, Nemecku či Španielsku je snom každého futbalistu. Aké je však pôsobiť v týchto krajinách na klzisku?

17.03.2015 10:00
debata
Slovenský hokejista Miroslav Škovira má v... Foto: Archív Miroslava Škoviru
Miroslav Škovira Slovenský hokejista Miroslav Škovira má v španielskej lige priemer štyri body na zápas .

Skúsenosti s exotickými hokejovými destináciami má 41-ročný Miroslav Škovira. V prebiehajúcej sezóne si oblieka dres španielskej Puigcerdy.

V základnej časti súťaže nazbieral v 12 zápasoch pozoruhodných 49 bodov – za 24 gólov a 25 asistencií. „Španieli v snahe spropagovať hokej spojili prvú a druhú ligu. V zápasoch s druholigistami sme zvíťazili 25:0 a 25:1, zaznamenal som 19 bodov. Takéto štatistiky som nemal ani u žiakov,“ konštatuje s úsmevom Škovira.

Amatérska súťaž na Pyrenejskom polostrove prináša viaceré zaujímavosti.

„Tréningy máme večer o pol desiatej, keďže domáci hráči pracujú do ôsmej. Zápasy hráme väčšinou v sobotu. V mužstve sme dvaja centri, čiže na ľade strávim dosť času. V tíme máme aj štyroch sedemnásťročných hokejistov. Najstarším hráčom je 48-ročný Inaki Salegui,“ dodáva.

V Puigcerde pôsobí s ďalšími štyrmi Slovákmi. Sú nimi brankár Andrej Belianský, obranca Ladislav Gábriš a útočníci Peter Kotlárik s Lukášom Ružičkom. Zvyšok tímu tvoria miestni rodáci. „V Španielsku sa hrá bezstarostný a živelný hokej. Korčuľovať už vedia všade, ale taktické pokyny spoluhráčom príliš nevoňajú. Najväčší rozdiel je v tempe, keďže väčšinou hráme na dve a pol formácie,“ tvrdí rodák z Levoče.

Španielska súťaž nedosahuje podľa jeho vyjadrení ani kvalitu slovenskej prvej ligy. Jej úroveň zvyšujú legionári. V každom mužstve môžu byť maximálne piati. „Berieme peniaze a preto sa od nás očakáva, že budeme rozhodovať zápasy. Cieľom domácich hráčov je dostať sa do španielskej reprezentácie alebo sa posunúť do Francúzska, kde sú lepšie podmienky.“

Miroslav Škovira s trofejou a medailou, ktoré... Foto: Archív Miroslava Škoviru
Miroslav Škovira Miroslav Škovira s trofejou a medailou, ktoré vybojoval v Španielsku.

Puigcerda skončila v základnej časti na 2. mieste a v semifinále play off vyradila San Sebastian. Vo finále nastúpi s úspešnejším z dvojice Barcelona – Jaca. V aktuálnej sezóne pôsobila aj v Kontinentálnom pohári, v ktorom sa neprebojovala do hlavnej časti cez bulharskú Sofiu, hoci predtým deklasovali turecký Izmir 20:1.

Vo finále Katalánskeho pohára pokorili Barcelonu, ktorá im porážku vrátila v Španielskom pohári. „Zdolali sme futbalovú Barcelonu, keďže sa volá FC a má rovnaké logo s loptou ako ich slávnejší kolegovia,“ pridal zaujímavý postreh.

Škovira je v cudzine s manželkou a 2-ročnými synmi – dvojičkami. Život v lyžiarskom stredisku, ktoré je podobné Štrbskému Plesu a nachádza sa zhruba dve hodiny od Barcelony si pochvaľujú.

„Sú tu krásne hory s množstvom lyžiarskych stredísk. Žijeme na hranici s Francúzskom, blízko máme Andoru, kam chodíme na výlety. Mrzí ma, že som sa ešte nedostal do Barcelony na futbal, keďže som jej veľkým fanúšikom. Zvyšným chlapcom zo Slovenska sa to už podarilo,“ prezradil.

V minulosti popradský odchovanec pôsobil v talianskom Bolzane, nemeckom Krefelde či anglickom klube Manchester Phoenix. „Anglická súťaž bola najtvrdšia, keďže v každom mužstve pôsobilo minimálne desať Kanaďanov. V Taliansku sa hral svieži a rýchly hokej. Najvyššiu úroveň mala nemecká DEL-ka a slovenská extraliga,“ priznáva Škovira.

Popri hráčskych povinnostiach trénuje v Puigcerde aj mladých hokejistov. Stíha však sledovať aj play off na Slovensku. „Netrúfam si tipnúť, kto zvíťazí. Všetky tímy sú vyrovnané. Najviac by som to doprial Popradu a môjmu kamarátovi Arnemu Krotákovi,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Škovira