Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner ukončil bohatú kariéru. Bola to príprava na budúcnosť, tvrdí

Hokejový majster sveta z roku 2002 Richard Lintner sa rozhodol ukončiť bohatú hráčsku kariéru.

16.02.2015 14:16 , aktualizované: 16:00
Richard Lintner Foto:
Richard Lintner.
debata

Tridsaťsedemročný obranca (nar. 15. novembra 1977) odohral posledný zápas 27. januára 2015, keď v Tipsport extralige vykorčuľoval v drese Dukly Trenčín na ľad Piešťan. Okrem hokeja sa Lintner v ostatných mesiacoch venoval marketingovým aktivitám v Dukle a už dlhodobo sa objavuje aj na televíznych obrazovkách ako spolukomentátor prenosov hokejových zápasov.

„V rámci svojich aktivít som sa dostal do štádia, keď sa mi už nedarilo skĺbiť hráčske a nehráčske aktivity. Pred pár týždňami som sa rozhodol ukončiť aktívnu hráčsku kariéru. Teším sa na to, čo bude nasledovať. Počas kariéry som zažil všetky najkvalitnejšie hokejové ligy, stretol som množstvo hráčov, trénerov, manažérov a ľudí, ktorí mi veľa dali. Celú kariéru beriem ako prípravu na budúcnosť,“ uviedol Richard Lintner.

Jeden z najslávnejších momentov Lintnerovej kariéry prišiel v semifinále svetového šampionátu v Göteborgu 2002, keď spolu so Žigmundom Pálffym posunuli v lotérii samostatných nájazdov proti Švédsku slovenskú reprezentáciu do neskôr zlatého finále proti Rusku.

Lintner má za sebou bohatú kariéru, ktorú začal v Trenčíne. Neskôr si zahral extraligu aj v drese Spišskej Novej Vsi. V roku 1996 ho draftoval v 5. kole zo 119. miesta vtedajší Phoenix, dnes Arizona Coyotes. Do NHL prvýkrát nazrel v sezóne 1999/2000 ako hráč Nashvillu Predators, dovtedy hrával na farmách v Springfielde v AHL a Milwaukee v IHL.

Ročník 2001/2002 strávil vo švédskom MODO Hockey, neskôr sa ešte pokúšal prebiť v NHL v dresoch New Yorku Rangers a Pittsburghu. Od roku 2003 bol definitívne v Európe. Postupne si obliekal dresy Djurgaardenu, Fribourgu, Skelleftey, Färjestadu, Dinama Minsk, SaiPy, Lukko Rauma a Rögle.

Za slovenskú reprezentáciu odohral Richard Lintner dovedna 105 zápasov, v ktorých strelil 14 gólov. Naposledy sa v drese s dvojkrížom objavil 1. apríla 2011 v príprave v Lahti s Fínskom (1:3). Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 a 2010, na zimných olympijských hrách 2002 a Svetovom pohári 2004.

„Posledné roky som začínal sezóny v Trenčíne. Bral som to ako prípravu a tréning na zahraničné angažmány. Zvnútra som videl a zažíval realitu, ako funguje hokej a hráči na Slovensku. Mohol som už vtedy malou troškou pomôcť. Musel som urobiť rozhodnutie v rámci svojich priorít, ak chcem robiť veci na sto percent. Škoda, že deň má iba 24 hodín. Na ľade som nebol asi tri týždne, každé ráno som vstával a vedel som, že ma čaká množstvo práce. V tomto momente je pre mňa dôležitejšia manažérska časť ambícií,“ hovoril Richard Lintner, ktorý zatiaľ neplánuje oficiálnu rozlúčku s kariérou. Niečo možno pripraví v lete spoločne s ďalšími hráčmi, ktorí sa rozhodnú zavesiť korčule na klinec.

V budúcnosti sa chce venovať pomoci slovenskému hokeju a podieľať sa na zmenách v hnutí. Momentálne nemá ambície kandidovať na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja.

„Prichádza čas na generálne upratovanie. Neexistuje človek v hokejovom hnutí, ktorý by istú formu upratovania nepodporoval a nekvitoval ju. Raz za čas je potrebné urobiť niečo podobné aj v silných firmách, aby zostali zdravé,“ uvádza Richard Lintner.

V lete sa bude rozhodovať o ďalšom smerovaní slovenského hokeja. Dôležité podľa populárneho „Citróna“ je zmeniť imidž domácej najvyššej súťaže. „Dá sa dosiahnuť tým, že sa nastavia jasné a zrozumiteľné pravidlá pre všetkých. Ak sa dôveryhodnosť dostane na maximálnu hranicu, potom to bude jednoduchšie. Máme doma množstvo hokejistov, ktorí vedia zabávať ľudí. Slovenská extraliga má veľký potenciál, ktorý sa dá rýchlo naplniť. Hokejový rozdiel medzi najvyššími súťažami u nás a v Česku nie je výrazný, skôr je imidžový. V hokejovom hnutí sme jednotní, že k nejakej zmene musí prísť,“ dopĺňa.

V súčasnosti sa špekuluje o budúcnosti Slovana Bratislava, ktorý pravdepodobne ukončí svoju misiu v Kontinentálnej hokejovej lige. Jedným z riešení je aj odchod do českej extraligy, kde by radi hrali aj Košice. Okrem volieb nového prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja sa bude rozhodovať aj o tom, kto bude riadiť extraligu, keďže súčasná licencia Pro-Hokeja vyprší.

„Ak by odišli Slovan a Košice do českej extraligy, ktorá je priamou konkurenciou slovenskej, potom u nás zanikne profesionálny hokej. Následne bude pokles záujmu mládeže, návštevnosti i marketingovej a obchodnej hodnoty ligy. Kluby nebudú mať silu vychovávať mládež pre reprezentácie a dve mužstvá to nemajú šancu utiahnuť. Celkovo by to bola rana pre imidž slovenskej extraligy i nášho hokeja,“ myslí si Lintner.

Hlasy:

Igor Nemeček (prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja): „Informáciu o tom, že Richard Lintner ukončil hráčsku kariéru, som sa dozvedel až od novinárov. Vedel som, že k tomu pomaly smeroval, pretože každým rokom bolo aj pre neho stále ťažšie získať angažmán. Bolo pre neho ťažšie pripraviť sa na celú sezónu. Ako hokejista urobil veľa užitočnej práce nie iba v Dukle Trenčín, ale aj v slovenskej reprezentácii. Vždy som mal s ním dobrý vzťah, vždy bol pre reprezentáciu prínosom. Bol veľmi platným hráčom nie iba na ľade, ale aj v kabíne. Vždy bol pozitívne naladený a dobrú náladu dokázal preniesť aj na spoluhráčov. Na Rišovi si veľmi cením najmä to, že vždy, keď dostal pozvánku do reprezentácie, prišiel. Ospravedlnil sa iba vtedy, keď bol zranený. Verím, že rovnaký prístup k povinnostiam bude mať aj pri manažérskej práci v Dukle Trenčín, ktorú doteraz dokázal robiť popri hráčskej kariére. Verím, že svojou pozitívnou povahou sa dokáže presadiť aj v našich hokejových štruktúrach. A nie iba v Dukle Trenčín, ale aj v rámci celého Slovenska. Ešte sme o tom spolu nehovorili, lebo doteraz bol aktívnym hráčom. Teraz bude na to veľmi vhodná príležitosť.“

Ján Filc (tréner majstrov sveta 2002): "Rišo bude chýbať na ľade aj v kabíne. Bol jeden z tých, ktorí mali dar spájať hokejové majstrovstvo s výborným ľudským prístupom. Cením si, že som mohol s ním stráviť veľa pekných hokejových chvíľ. Ako obranca bol pravák dobre využiteľný na presilovku, čo nie je hokejovo všedný zjav, a najmä konštruktívny hráč vhodný na dobýjanie súperovej bránky. Ak mám vybrať jeden veľký moment z nášho spoločného pôsobenia v reprezentácii, je to jeho realizácia samostatného nájazdu v semifinále majstrovstiev sveta 2002 v Göteborgu proti domácim Švédom. Práve jeho gól vtedy rozhodol o našom postupe do finále. Navyše, on tú situáciu nielen výborne zvládol na ľade, ale neskôr ju vedel aj náležite odľahčiť. V tomto bol výnimočný.“

Július Šupler (bývalý tréner slovenskej reprezentácie): „Je to jeho slobodné rozhodnutie. Určite si dobre premyslel, čo bude robiť ďalej. Rišovi však treba poďakovať za všetko, čo urobil pre hokej na Slovensku najmä ako hráč. A nie iba v Trenčíne, ale predovšetkým v slovenskej reprezentácii. Bol to ofenzívny typ obrancu, ktorý si vždy vedel na ľade zastať svoje miesto. Presadil sa aj v zámorí, hral v kvalitných európskych ligách i v KHL. Podľa mňa ešte mohol hrať. Melanchólia teraz nie je na mieste. Vždy bol platným hráčom, navyše Rišo bol vždy veselá kopa. Vedel veci odľahčiť, vedel v mužstve urobiť náladu. Vzácny typ človeka, ktorý sa dokázal uplatniť aj ako spolukomentátor v televízii. Aj tam ukázal svoje vlohy a danosti. Verím, že sa podobne výrazne presadí aj na manažérskom poste, medzi hokejovými funkcionármi, teda všade tam, kde bude ochotný pomôcť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Tipsport extraliga