Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veterán Pucher: EBEL je kvalitnejšia ako slovenská extraliga

Hokej mu chutí i v štyridsiatke. Majster sveta z roku 2002 so slovenskou reprezentáciou si dlhoročnú kariéru predlžuje u účastníka medzinárodnej klubovej súťaže EBEL zo Znojma.

12.02.2015 09:00
Peter Pucher Foto:
Peter Pucher (vľavo) v drese Zvolena.
debata

„Ľudia si môžu myslieť, že nemá vysokú úroveň. Je tu však veľa zahraničných hráčov z Kanady, Švédska či Fínska, ktorí sú nositeľmi kvality. Keď vedenie súťaže popracuje na propagácii, v budúcnosti to môže byť vážna európska liga,“ tvrdí 40-ročný hokejista Peter Pucher.

Ako by dopadla EBEL-ka v porovnaní s českou a slovenskou extraligou?
Česká je o taktike, prepracovaných systémoch a niekedy o vyčkávaní. EBEL je živelnejšia a pre oko diváka atraktívnejšia. Kamaráti, ktorí prídu na hokej, majú pozitívne ohlasy. Najlepšie je to vidieť naživo, do Viedne to majú Slováci len na skok. Môžu sa presvedčiť, že v porovnaní so slovenskou extraligou je kvalitnejšia.

V posledných rokoch je EBEL najofenzívnejšou ligou v Európe. Čomu to pripisujete?
Zo súťaže sa nevypadáva, mužstvá nie sú pod tlakom a vedia, že v nej budú pôsobiť aj o rok. Preto sa hrá otvorený a priamočiary hokej s množstvom príležitostí. Na atraktivite pridáva aj to, že súťaž sa po základnej časti rozdelí na dve nadstavbové skupiny – o titul a záchranu. Výhoda je, že aj mužstvo, ktoré skončilo po základnej časti posledné, môže v nadstavbe víťaziť a dostať sa do 8-členného play off.

Ako sa súťaž páči fanúšikom Znojma?
Prvá česká liga bola pre ľudí nezaujímavá, keďže desať rokov chodili na extraligu. Fanúšikovia sú teraz spokojní. Hokej je rýchly, mužstvá sa snažia o moderný štýl. Na naše zápasy chodia aj diváci z iných miest. Dokonca máme aj vlastný rakúsky fanklub so štyridsiatimi držiteľmi permanentiek.

S ktorými mužstvami sú zápasy najzaujímavejšie?
Momentálne sú vyhrotené súboje s Linzom, s ktorým máme nevyrovnané účty. Divákov lákajú stretnutia s Viedňou či Salzburgom. Sú to kvalitné tímy s veľkými rozpočtami a nemajú problém prilákať kvalitného hokejistu.

Čo môže znamenať prípadný vstup Slovana Bratislava do tejto ligy?
Ak by sa vedeniu súťaže podarilo získať Slovan, bolo by to obrovské plus. Slovan má svoje meno, tradíciu, poznajú ho v Európe. Jeho prioritou ostáva KHL, možno česká extraliga, ale ak by napokon skončil v EBEL, bratislavskí diváci by sa presvedčili, že hokej tu je zaujímavý.

Hoci už máte štyridsať rokov, s 38 bodmi (14+24) ste najproduktívnejším hráčom tímu. Ako sa udržiavate vo forme a kondícii?
Všetko je o tréningu. Okolo seba mám veľa mladých spoluhráčov, ktorí ma nútia k pohybu. Keď sa im chcem vyrovnať, neostáva mi nič iné len tvrdo pracovať a pridávať si aj navyše.

V klube pôsobíte aj s ďalším skúseným krajanom Richardom Pavlikovským (39). Rešpektujú vás mladíci?
V Znojme sme súdržná partia. Spoluhráči vedia, že sme v hokeji už niečo preskákali a máme prirodzený rešpekt. Snažíme sa im poradiť a je už len na nich, čo si z toho zoberú.

V Znojme je šesťčlenná slovenská enkláva. Stretávate sa aj mimo štadióna?
Rozdiely medzi Čechmi a Slovákmi sa v kabíne nerobia. Chlapci spolu niekedy idú na pivo, ale mne na to nezostáva čas. Mám troch synov, ktorí zatiaľ pokračujú mojich šľapajach. Chodím s nimi na tréning, snažím sa im pomôcť. Všetci hrávajú taktiež v Znojme.

Za miestnych Orlov hrávate s menšími prestávkami už dvanásť sezón. Čím vám Znojmo učarovalo?
Najviac asi mojou ženou, ktorú som si tu našiel, utvorili sme česko-slovenské manželstvo. Žijem tu už šestnásť rokov a nemôžem si sťažovať. Sú tu príjemní ľudia, ktorí milujú hokej.

Aké hokejové ciele ešte máte?
Hráme tu už štvrtú sezónu a vždy sme vypadli vo štvrťfinále. Túto sezónu sa chceme dostať cez prvé kolo play off. Osobným cieľom je zisk cenného kovu. Ľudia v klube či fanúšikovia by si to zaslúžili.

Dokedy plánujete potiahnuť svoju úspešnú kariéru?
Pokiaľ budem zdravý a prospešný pre mužstvo, nebudem hráčom na ľade prekážať, korčule na klinec nezavesím (smiech).

Spomeniete si niekedy na zlato z Göteborgu či striebro z Petrohradu?
Spomienky sa mi vracajú pravidelne, keď sa v máji konajú hokejové majstrovstvá sveta. Naposledy mi tieto úspechy pripomenul syn, ktorý našiel doma dekréty a vyznamenania od prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #EBEL #Znojmo #Peter Pucher