Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Láka ich bývať spolu. Na svetovom šampionáte v Česku

Mierne obavy v nich vyvolávala snehová kalamita. Roztopil ich však hrejivý pocit na duši. Z výnimočného víťazstva v ostrosledovanom derby.

05.02.2015 10:18
Marek Ďaloga Foto: ,
Marek Ďaloga.
debata

Keď vstúpia Marek Ďaloga s Jurajom Mikušom do miestnosti, s výškou blížiacou sa k dvom metrom sú neprehliadnuteľní. Rešpekt však nevzbudzujú. Na tvárach dvojice obrancov hokejistov pražskej Sparty sa strieda pokoj s prívetivým úsmevom.

„Zlú náladu ani nemôžeme mať. Pred cestou do Banskej Bystrice sme sa dobre naladili. Nasúkať deväť gólov Slavii je čosi výnimočné. Škoda, že po zápase nebol čas na oslavu, v okamihu sa celé mužstvo rozpŕchlo,“ rozhovorí sa 25-ročný Ďaloga.

Janusa čaká porovnávanie. Piva

Spolu s o štyri mesiace starším Mikušom zarezávajú v Sparte prvú sezónu. A v slávnom klube prináležia k širokej skupine slovenských legionárov. Poltucet, do ktorého patria aj Martin Réway, Lukáš Cingel i dlhodobo zranený Rastislav Staňa, uzatvoril po príchode z bratislavského Slovana brankár Jaroslav Janus.

„Na zvítanie s chalanmi nemal veľa času. S každým si podal ruku a ihneď sa začal pripravovať na zápas so Slaviou. S adaptáciou na nové prostredie nebude mať problém. Predsa len, Jaro zapadne všade,“ usmieva sa rodák zo Zvolena.

Ujme sa rovesníka po splnení si reprezentačných povinností práve dvojica urastených bekov? „Načo? Jaro si poradí aj sám. V Prahe sa nestratí. Úplne postačí, keď zaplatí prískočné. V akej výške bude, neviem. To spadá do kompetencie pokladníka,“ reaguje okamžite Ďaloga. „Ale na prechádzku pražskými podnikmi ho určite vezmeme. Nech spozná rozdiel medzi tankovým plzenským v Bratislave a Prahe. Necháme na ňom, nech si vyberie obľúbenú krčmu. Favoritom je U Zlatého tigra,“ pridáva sa Mikuš.

Niekoľko dní pred Janusom posilnil sparťanskú zostavu ďalší niekdajší hráč Slovana Michal Vondrka. Počas derby to nemal jednoduché. Osem sezón patril k oporám Slavie, a tak si z tribún vypočul kadejaké pokriky.

„To, že Miša vypískali, je bežné. Veľký význam sme tomu neprikladali my ani on. Utešovať sme ho po zápase rozhodne nemuseli. Napokon, neprajníkom dal najlepšiu odpoveď svojím výkonom. Prihral na dva góly,“ chváli českobudějovického rodáka Ďaloga, ktorý si na slavistickom ľade užíval so spoluhráčmi domácu atmosféru. Jednoznačnú prevahu v hľadisku mali sparťania.

Réway ide vlastnou cestou

Najväčšiu radosť im urobil ďalší zo Slovákov. Ocenenie pre najlepšieho hosťujúceho hráča si vyslúžil Martin Réway. Mladík bol pri štyroch góloch Sparty – jeden strelil, na tri prihral.

„Martin nad všetkými vyčnieva. Ide si svojou cestou, nedá sa ovplyvniť tým, čo mu vravia iní. Zdá sa, že robí dobre. Zatiaľ mu to vychádza na jednotku,“ spustí slová chvály Mikuš. Neuškodil najväčšiemu talentu slovenského hokeja ani úspech, ktorý zažil na prelome rokov v Kanade, kde doviedol juniorský výber k bronzu?

Juraj Mikuš. Foto: SITA
Juraj Mikuš Juraj Mikuš.

„Kdeže! Do Prahy sa vrátil presne ten istý Martin, aký odchádzal za more. Uvedomuje si, že dosiahol čosi výnimočné. Nijakým spôsobom to však na sebe nedáva poznať. Nespyšnel,“ chváli šikovného centra odchovanec Dukly Trenčín.

Napriek mladému veku si 20-ročný Réway nemusel medzi skúsenými harcovníkmi zvykať na úlohu benjamínka. „Na to sú v tíme iní. Martin má v Sparte silnú pozíciu. Všetci si uvedomujú dôležitú vec: s ním sme podstatne silnejší. Stačí sa pozrieť na štatistiky presilových hier. V nich je Sparta najlepšia v lige,“ poukazuje Mikuš.

„Je to najmä Réwyho zásluha. Chodí na každú presilovú hru, niekedy do oboch formácií. Spolu s o dvadsať rokov starším Jaroslavom Hlinkom si skvele rozumejú. Vedia naozaj parádne veci,“ dodáva.

Hlinka, ktorý by mohol byť Réwayovým otcom, je so 48 bodmi najproduktívnejším v tíme. Druhé miesto patrí slovenskému talentu. V 31 zápasoch nazbieral 34 bodov.

Spolu nebývajú. Hrozila by ponorka

Zohratá dvojica prispieva výrazne prispieva k tomu, že Sparte patrí osem kôl pred koncom základnej časti extraligy tretia priečka. Na konci sezóny by však s rovnakým umiestnením v klube spokojní neboli.

„Sparta je ako futbalová Brazília. Od prvého dňa nám v klube prízvukujú, že úspechom je len titul,“ zasmeje sa Mikuš. „Keď sa však pozrieme na súťaž reálne, tak sa každým rokom vyrovnáva. Najväčším kandidátom na prvé miesto je Třinec. Zápasy s ním sú o triedu lepšie ako všetky ostatné,“ pritakáva v okamihu Ďaloga.

Dvojici obrancov to ladí. Napokon, spolu trávia každý deň. „Našťastie bývame každý vo svojom. V opačnom prípade by nám hrozila menšia ponorková choroba,“ priznáva o dvanásť kilogramov ťažší Mikuš. „Spoločnú izbu nemáme ani na zraze. Keď sme prišli, už bolo všetko rozdelené,“ dodáva Ďaloga.

Ponukou bývať v rovnakej izbe na blížiacom sa svetovom šampionáte by však ani jeden nepohŕdol. „Najprv naň musíme dostať pozvánku, je pre nás veľkou motiváciou. Zahrať si v Ostrave a možno i v Prahe v reprezentačnom drese by bolo skvelé,“ zhodnú sa.

O svojich kvalitách môžu presvedčiť trénera Vladimíra Vůjtka už vo štvrtok. V prvom zápase Slovakia cupu, v ktorom si Slováci zmerajú sily s Nemeckom pred vypredaným banskobystrickým hľadiskom.

„Tešíme sa na atmosféru. Konečne nebude na nás nikto pokrikovať. Sparta je v Česku v podobnej situácii ako na Slovensku Slovan. Vzbudzuje veľké vášne. Vypredávame síce štadióny, ale užijeme si aj dosť neprajných prejavov,“ zakončí dobe naladená dvojica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš #Marek Ďaloga