Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K vysvedčeniu dostali žiaci Demitrovej školy hokejový výstroj

Toto je najkrajší darček k polročnému vysvedčeniu, zhodli sa mladí hokejisti, žiaci Základnej školy Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.

30.01.2015 17:20
ZŠ Pavla Demitru Foto: ,
Celú zásielku hokejových výstrojí z Kanady si žiaci dubnickej školy mohli prezrieť a vyskúšať v tunajšej Sieni slávy Pavla Demitru.
debata

V piatok si totiž mohli vyskúšať hokejový výstroj, ktorý práve dorazili z Kanady. O vzácnej zásielke tu hovoria ako o dare Pavla Demitru. Ani v hokejovom nebi nezabúda na školu, ktorú kedysi navštevoval.

„Keď náš bývalý žiak Tomáš Tatar podpísal prvú profesionálnu zmluvu v NHL, považoval za samozrejmé, že časť zarobených peňazí daruje v podobe výstroja našej škole. Paľko Demitra podpísal svoju poslednú zmluvu v nebi, a na jej základe sme dostali z Kanady 40 kompletných hráčskych výstrojov plus štyri brankárske pre žiakov našej školy,“ vraví Ferdinand Brunovský, riaditeľ školy.

Každý výstroj stojí okolo tisíc dolárov, je v ňom oblečenie, chrániče, korčule, prilby aj hokejky. Minulý rok poslal trinásť hokejových výstrojov Tomáš Tatar, ktorý takisto ako Demitra chodil kedysi do tejto školy. Každý chlapec, ktorý bude mať záujem o tento šport, dostane zdarma celý výstroj, čo bude obrovská úľava pre rodičov, najmä menej solventných.

„Som presvedčený, že bez takejto pomoci by mnohé z detí ani nemohli začať s hokejom, pretože finančná situácia v tomto regióne nie je ružová,“ myslí si Štefan Suchár, predseda združenia rodičov v škole Pavla Demitru.

Juraj Jakubík, tréner dorastencov v Dubnici nad Váhom, hovorí o dare, ktorý padol priamo z neba. Je presvedčený, že žiackemu a mládežníckemu hokeju veľmi pomôže. Dar okamžite vyvolal veľkú odozvu, začali sa hlásiť noví záujemcovia o hokej.

„Osobnosti ťahajú, určite by každý chcel hrať ako Demitra alebo Tatar. Tým, že prišla takáto pomoc, sa prihlásia, lebo to odľahčí rozpočet rodičov, mnohí nemajú na to, aby prispievali na hokej, čo je dosť drahý šport,“ dodal tréner.

Šiestak Andrej Vojtech hovorí, že jeho rodičia to ako tak zvládajú, aj keď hokej hrajú aj jeho dvaja bratia. Niektoré veci si posúvajú, keď z nich vyrastú. „Je to parádny darček k vysvedčeniu, budem mať jednotky a dvojky,“ teší sa Andrej z nového výstroja.

Mladým hokejistom vydrží jeden komplet približne dve sezóny. Prvé odídu zrejme hokejky, jedna kvalitná stojí okolo 120 eur. Združenie rodičov ich bude môcť kupovať z finančného daru, ktorý im priniesli výnimočné hokejové stretnutia.

V auguste minulého roka sa uskutočnili tri exhibičné zápasy, v ktorých hrali legendy NHL proti výberu Slovak Stars. Odohrali ich v Poprade, Trenčíne a Bratislave, všetky mali benefičný charakter na podporu hokejových nádejí. Väčšinu čistého zisku získala dubnická škola, resp. združenie rodičov pri tejto škole – dostala 74 000 eur. Tieto peniaze použije výhradne na podporu mladých hokejistov, predovšetkých z chudobnejších ro­dín.

„Vypracovali sme memorandum, ktoré stanovuje základné pravidlá, na čo sa tieto peniaze využijú. Nepôjdu len pre žiakov tejto školy, aj pre ďalších hráčov Mestského hokejového klubu v Dubnici nad Váhom,“ vraví riaditeľ školy.

Podľa týchto pravidiel každý chlapec, ktorý bude mať záujem hrať hokej a bude chodiť do školy Pavla Demitru, dostane kompletný hokejový výstroj a bude platiť len polovicu zo 40-eurového mesačného členského v Mestskom hokejovom klube. Zvyšok uhradia z finančného daru. Žiakom, ktorí pochádzajú zo sociálneho slabšieho prostredia, sa bude z tohto zdroja platiť celé členské. Peniaze využijú tiež na financovanie ďalších aktivít mládežníckeho hokeja v Dubnici nad Váhom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom #ZŠ Pavla Demitru