Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Goooly bude maskotom MS 2019, Slováci využijú aj slogan

Maskot Goooly bude zabávať fanúšikov aj počas hokejových majstrovstiev sveta 2019, ak ich na kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v máji v Prahe definitívne schvália v prospech Slovenska.

27.01.2015 12:30
debata
Maskot Goooly. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
hokejoveé MS 2019, maskot Goooly Maskot Goooly.

Po odstúpení Švajčiarska z kandidačného procesu je Slovensko jediným záujemcom o usporiadanie 83. majstrovstiev sveta v hokeji. Goooly bol maskotom aj na svetovom šampionáte 2011. Už v septembri 2014 na polročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Tenerife na Kanárskych ostrovoch predstavili zástupcovia SZĽH motto šampionátu: „Slovak Republic, Hockey Republic, play again“ čiže „Slovenská republika, hokejová republika, hrá opäť“. Podobné heslo mal aj prvý šampionát na Slovensku v ére samostatnosti. Zástupcovia SZĽH už predstavili aj logo MS 2019, ktoré vybrali spomedzi 120 zaslaných návrhov. Logo, ktoré navrhol Michal Krajči, nesie základné atribúty šablóny IIHF doplnené o mapu Slovenska, hokejku vo farbách vlajky SR a so štátnym znakom. Na logu je momentálne ešte aj názov kandidát, po pridelení šampionátu zmizne. „Maskot Goooly mal v roku 2011 veľký úspech, je populárny, promujeme ho na všetkých zväzových akciách. Nebudeme ho preto meniť, dostane len nový dres s aktuálnym logom. Rovnako zostane aj úspešný slogan z posledného šampionátu, do ktorého pribudne spojenie ‚hrá opäť‘. V celom duchu sa bude niesť aj naša samotná prezentácia na kongrese IIHF,“ uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

Prípravné práce kandidatúry pokračujú podľa vopred stanoveného plánu. O šampionát sa uchádzajú Bratislava a Košice. Slovenská strana teraz musí splniť všetky podmienky IIHF. V závere roka 2014 odovzdali Slováci kompletnú technickú dokumentáciu k šampionátu, ktorá obsahovala zámer, organizačnú štruktúru, podporu subjektov na úrovni štátu, ministerstiev, územných celkov a hosťujúcich miest Bratislavy a Košíc. V súčasnosti sa chystá prezentácia pred príslušnou komisiou IIHF, ktorá sa uskutoční 2. a 3. marca v Zürichu. Ešte predtým prídu traja zástupcovia komisie pre podujatia na Slovensko na inšpekčnú cestu.

O pridelení MS 2019 sa bude rozhodovať 15. mája na kongrese IIHF v Prahe. Slováci budú mať pred delegátmi dvadsaťminútovú prezentáciu. „Je rozdelená do dvoch častí. V prvej bude videoprezentácia Slovenska, druhá bude technická, v ktorej predstavíme naše technické riešenia, logistiku, zonáciu a všetky ďalšie otázky. Aj keď sme jediný kandidát, stále si vytvárame na seba tlak a chceme poznať silné i slabé stránky nášho projektu, aby sme zorganizovali úspešný šampionát,“ uviedol projektový manažér kandidatúry Miroslav Valíček.

Slovensko predtým organizovalo MS v hokeji v roku 2011, Bratislava ešte v rokoch 1959 a 1992 ako súčasť federácie participovala na usporiadaní šampionátu s českými mestami. Slováci chcú, aby sa o MS 2019 hovorilo ako o ešte vydarenejších ako v roku 2011, ktoré mali obrovský úspech.

V súčasnosti sú známe už dejiská šampionátov do roku 2018. Najbližšie bude hostiť svetovú hokejovú elitu Česko (Praha a Ostrava) v máji 2016 sa MS uskutočnia v ruských mestách Moskva a Petrohrad, o rok neskôr v nemeckom Kolíne a francúzskom Paríži. Máj 2018 privedie najlepšie reprezentačné výbery do dánskych miest Kodaň a Herning.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokejové MS 2019 #maskot Goooly