Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené: Slováci budú definitívne iba vo výbere Európy

Slovenský hokej môže mať na obnovenom Svetovom pohári 2016 definitívne zastúpenie iba vo výbere Európy.

24.01.2015 19:57 , aktualizované: 20:07
HOKEJ-MS: Slovensko - Rakúsko Foto: ,
Slovenskí hokejisti.
debata (15)

Na podujatí, ktoré oficiálne predstavili v sobotu v Columbuse, sa zúčastnia reprezentácie Kanady, USA, Ruska, Švédska, Česka a Fínska, ktoré doplnia mužstvo starého kontinentu a výber mladých hráčov zo zámoria do 23 rokov. Dvojtýždňové podujatie sa uskutoční od 17. septembra do 1. októbra 2016 v Toronte. Očakáva sa účasť 150 hokejistov z NHL.

Svetový pohár 2016 zorganizujú NHL a jej hráčska asociácia NHLPA v kooperácii s Medzinárodnou hokejovou federáciou. „Očakávame najlepší medzinárodný hokejový turnaj,“ uviedol komisár NHL Gary Bettman. Naposledy sa Svetový pohár hral v roku 2004, dejiskom finále bolo Toronto a Kanada v ňom zdolala Fínsko.

Výber Európy by mali predovšetkým tvoriť hokejisti zo Slovenska, Švajčiarska, Dánska a Nemecka, ktorých doplnia najlepší zo Slovinska či Nórska. Na súpiskách všetkých účastníkov bude 23 hráčov – 20 korčuliarov a traja brankári. Mužstvá rozdelia do dvoch skupín, najlepší dvaja postúpia do semifinále. To sa bude hrať na jedno víťazstvo. Turnaj sa bude hrať podľa pravidiel NHL na užšom zámorskom klzisku. Každá krajina musí minimálne do 1. marca 2016 oznámiť nomináciu minimálne šestnástich hráčov. Tréningové kempy sa začnú v nedeľu 4. septembra, každé mužstvo môže odohrať jeden prípravný duel.

Novinkou turnaja je finále, ktoré sa bude hrať na dva víťazné zápasy. Niektoré stretnutia chcel usporiadať aj Montreal, NHL a NHLPA sa rozhodli využiť iba arénu v Toronte. Ak by bol turnaj úspešný, opäť by sa konal na inom mieste v roku 2019. Spomína sa Montreal, New York, Štokholm, Moskva alebo iné mesto, ktoré ponúkne najlepšie podmienky.

NHL a jej hráčska asociácia očakávajú, že Svetový pohár prinesie zisk vo výške 75 až 100 miliónov dolárov. Takmer 50 miliónov by mali byť výnosy z predaja televíznych práv. Organizátori budú mať aj vysoké náklady, za prenájom haly v Toronte by mali za tri týždne zaplatiť minimálne 5 miliónov dolárov. Uhradiť musia aj poistky za hráčov.

Rozhodnutie NHL zaradiť Slovákov len do európskeho výberu nepotešilo fanúšikov pod Tatrami. "Je to turnaj, ktorý organizuje NHL a hráčska asociácia NHLPA. Oni si určili pravidlá. Žiaľ, v NHL už nemáme toľko hráčov, aby sme poskladali celý tím. Takto budú môcť tímu Európy fandiť všetci európski fanúšikovia z menších hokejových krajín, ktoré tam budú mať svoje zastúpenie,“ uviedol na webe Slovenského zväzu ľadového hokeja jeho generálny sekretár Otto Sýkora, ktorý sa spoločne s prezidentom zväzu Igorom Nemečkom zúčastnil na rokovaniach s NHL a NHLPA v americkom Columbuse. "Medzinárodná hokejová federácia víta návrat Svetového pohára. Je to skvelé podujatie, ktoré posunie imidž medzinárodného hokeja ešte vyššie a hlavne do celého sveta. Tlieskam NHL, NHLPA a rovnako aj národným hokejovým asociáciám, že pracovali tvrdo, aby dospeli k takémuto výsledku, akým je opätovný zrod a návrat tohto prestížneho podujatia do hokejového kalendára,“ uviedol podľa zväzového webu prezident IIHF René Fasel.

Slovenskému brankárovi Jaroslavovi Halákovi by zaradenie do výberu Európy veľmi neprekážalo. „Som tomu otvorený. Bolo by to pekné byť v mužstve s hráčmi z iných krajín,“ zareagoval v Columbuse podľa USA Today Halák. „Myslím, že by to mohlo byť veľmi konkurenčné mužstvo,“ uviedol Anže Kopitar.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár 2016