Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Kľúčom je pokora a tvrdá práca

Slovenskí mladíci dosiahli na juniorskom šampionáte v Kanade obrovský úspech. Čo musia urobiť, aby im pomohol odraziť sa do úspešnej seniorskej kariéry?

11.01.2015 11:00
Michal Handzuš Foto:
Michal Handzuš.
debata (2)

„Majú za sebou len prvý krok. Zatiaľ si vybojovali iba šancu, že dostanú v najbližšom čase vo svojich kluboch poriadnu príležitosť. Je iba na nich, ako s ňou naložia,“ naznačuje Michal Handzuš, víťaz Stanleyho pohára, trojnásobný medailista zo seniorských MS a dvojnásobný účastník juniorského šampionátu.

Aký dojem na vás urobili slovenskí mladíci?
Hrali výborne. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu a ten posledný odohrali najlepšie. Dosiahli obrovský úspech. Najväčšia devíza bola, že hrali ako tím. Obetovali sa jeden pre druhého. Niekoľko individualít vyčnievalo, ale každý si plnil svoju úlohu a bol užitočný. Teraz si musia dať pozor, aby sa nesnažili hrať na niečo, čím nie sú. Ak prestanú hrať pre tím a budú hrať len na seba, môže to byť pre nich to najhoršie. Každý z nich musí rozvíjať svoje silné stránky a zmazávať slabšie. Hrať svoju hru, vďaka ktorej bol užitočný.

Skúste priblížiť, ako veľmi je turnaj pre draftové nádeje či už draftovaných hráčov dôležitý.
V Kanade je juniorský šampionát na prelome rokov najsledovanejšia športová udalosť, ktorá na čas zatieni aj NHL. Zápasy rozoberajú odborníci v televízii, ľudia o nich debatujú. Turnaj je pre Kanaďanov oveľa dôležitejší než seniorské MS. Slováci sa vďaka svojim výkonom a výsledkom výborne zviditeľnili. Keď hráte dobre, pomôže vám to v preddraftových renkingoch, a keď vás už draftovali, dostávate sa vyššie v hierarchii prospektov konkrétneho klubu. Vďaka tomu môžete dostať skôr šancu v klube NHL. Mne ani jeden z dvoch juniorských šampionátov nejako zvlášť nevyšiel, v klube neboli úplne spokojní, a tak som si musel nováčikovský kontrakt vybojovať až v kempe St. Louis. Aj to je dôkaz o dôležitosti tohto turnaja.

Ako môžu mladíci zvládnuť prechod medzi seniorov?
Kľúčom je pokora a tvrdá práca. Ukázali sa a najdôležitejšie pre nich je, že vďaka tomu dostanú šancu. To však neznamená, že to teraz pôjde ako po masle. Vybojovali si len šancu – či už v extralige, seniorskej reprezentácii alebo kempoch NHL. Bude na nich, ako ju využijú. Ešte je to len prvý krok. Musia potvrdiť, že výkony a výsledky na dvadsiatke neboli náhoda. V posledných rokoch nedostávali mladí slovenskí hráči veľa šancí práve preto, že sme na juniorských MS nedosahovali žiadne prenikavé úspechy.

Čo by ste im odporučili či odkázali?
Musia zvládnuť tlak a ostať pozitívni. Prídu ťažšie chvíle, keď sa im nebude dariť. Vtedy si môžu spomenúť na vydarený šampionát a snažiť sa dokázať, že keď zvládli hrať dobre na MS proti vysoko draftovaným hráčom, tak to dokážu opäť. Popri tom stále s pokorou poctivo pracovať. Vynikajúci príklad je Zdeno Chára, ktorý aj v tridsiatichsi­edmich rokoch povie, že ďalšiu sezónu chce hrať lepšie ako predtým.

Najväčšou slovenskou osobnosťou na turnaji bol brankár Denis Godla. Čo ho teraz čaká?
Brankári to majú veľmi náročné. Azda najťažšie. Vždy a všade totiž môže chytať len jeden. Keď je však niekto dobrý, tak svoju šancu dostane. Dostane ju aj Denis. Či už v Slovane alebo niekde inde. Záleží na tom, ako sa jej chopí. Výkonmi na šampionáte si veľmi pomohol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš