Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan pátra po Spengler Cupe. Nálezcovi núka odmenu

Bohatú a úspešnú históriu každého športového klubu najvýstižnejšie ilustrujú víťazné trofeje. Takto pred štyridsiatimi rokmi sa hokejisti bratislavského Slovana vrátili zo švajčiarskeho Davosu vo víťaznej nálade so Spenglerovým pohárom.

02.01.2015 11:00
Spenglerov pohár Foto: ,
Hokejisti Ženevy so Spenglerovým pohárom.
debata

Najstarší a najatraktívnejší hokejový turnaj v Európe vyhrali trikrát po sebe (1972, 1973, 1974), preto sa trofej stala ich vlastníctvom.

Istý čas bola najcennejšou vo vitríne hokejového Slovana. V pestrej galérii belasej slávy však pohár zo štylizovaných hokejok chýba.

„Je to nesmierne cenný artefakt v histórii Slovana. Svedčí o tom, že bratislavský klub mal v prvej polovici sedemdesiatych rokov kvalitné mužstvo. Nie je veľa tímov, ktoré sa môžu pochváliť tromi prvenstvami v uznávanom a rešpektovanom pozývacom turnaji v sérii. Už sme po Spengler Cupe pátrali, ale zatiaľ neúspešne. Zrejme sa stratil počas rekonštrukcie zimného štadióna k majstrovstvám sveta v roku 1992, keď jedným z dejísk bola aj Bratislava. Možno ho niekto v dobrom úmysle vzal, aby sa nepoškodil. Objavili sa rôzne šumy, u koho by mohol byť, no nepotvrdili sa. Stále však nestrácame nádej, že by trofej mohol niekto objaviť v nejakom zabudnutom kúte. V týchto dňoch uplynulo štyridsať rokov od tretieho prvenstva, a tak sa opäť púšťame do hľadania. Možno budeme mať šťastie. Nálezcovi ponúkame päťtisíc eur – aj keby som ich mal dať z vlastného vrecka,“ zdôrazňuje Maroš Krajči, generálny manažér klubu. S dôvetkom, že by sa Slovan po rokoch rád na turnaj vrátil.

Hokejisti Slovana zavŕšili trojnásobný triumf v závere roka 1974. V roku 1972 vo finále zdolali Torpedo Gorkij, v ďalšom Traktor Čeľabinsk – a potom reprezentáciu Poľska. V tom ročníku bol Slovan z piatich účastníkov jediným klubovým tímom, konkurovali mu reprezentácie Holandska, Švajčiarska, Poľska a olympionici Fínska.

Zverenci trénera Jána Mitošinku ani raz neprehrali, s Fínskom remizovali 3:3, s v súboji o prvenstvo Poľskom 6:6 (2:4, 2:2, 2:0), no vyhrali na trestné strieľania, keď Bratislavčanov podržal brankár Meliško. Počas zápasu husto snežilo, čo technickejším hráčom bratislavského tímu sťažovalo kombinačnú hru. V 24. min prehrávali 2:6, no od tohto stavu strieľali góly len oni: Bukovinský 2, M. Šťastný, Žiška, Mrukvia a Miklošovič. Proti Poľsku odohrali v ďalších dňoch dva prípravné zápasy: v Luzerne podľahli 4:6, v Bazileji vyhrali 6:0.

„Pohár sme určite priviezli domov. Pamätám sa, že bol vystavený v bývalom klubhoteli Slovan. Tešili sme sa, že po treťom prvenstve už patril nám. Hoci sa turnaj pravidelne hráva v samom závere roka, takže sme do Davosu odchádzali takpovediac od štedrovečerného stola, neprekážalo nám to. Hrali sme kvalitné zápasy so zvučnými súpermi, vtedy ešte na otvorenom štadióne. Keď na poludnie svietilo slnko, okolie očí sme si natierali uhlíkom, aby sme tlmili odraz slnka. Zažili sme aj husté sneženie. Turnaj bol a stále je významnou spoločenskou udalosťou. Dnes sa už hrá v krytej hale,“ oprášil spomienky niekdajší útočník Milan Mrukvia, žijúci vo Švajčiarsku.

„Hralo sa v krásnom prostredí prírodnej scenérie a v žičlivej kulise. Do hľadiska prichádzala smotánka z vyhľadávaného zimného strediska v Alpách. Na Silvestra sa všetky tímy stretli na spoločnej večeri, atraktívne podujatie bolo zaujímavé aj sponzorsky,“ pripomína Miroslav Miklošovič. „Pohár je svedectvom úspešnej tradície, patrí do vitríny Slovana. Bolo by úžasné, keby sa niekde našiel.“

Na tohtoročnom 88. ročníku sa predstavilo šesť tímov: Servette Ženeva (obhájila prvenstvo), domáci HC Davos, výber Kanady a tri mužstvá z KHL: Salavat Julajev Ufa (podľahol vo finále), Jokerit Helsinki a Medveščak Záhreb.

Zostava Slovana proti Poľsku
Sakáč (Meliško) – Ujváry, Bukoviský, Kečka, Tajcnár, Mišovič – Hanták, Mrukvia, Haas – Molnár, Miklošovič, Žiška – M. Šťastný, Hejčík, Kordiak. Podľa slov trénera Jána Mitošinku z dobovej tlače k oporám patrili obrancovia Ujváry, Tajcnár a útočníci Haas, Mrukvia a M. Šťastný.

Turnaj o Spenglerov pohár
Spengler Cup je najstarší hokejový turnaj v Európe. Koná sa medzi Vianocami a Silvestrom v Davose, čarovnom alpskom stredisku za účasti pozvaných tímov. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1923. Turnaj je pomenovaný po doktorovi Carlovi Spenglerovi, veľkom hokejovom nadšencovi, zakladateľovi klubu HC Davos. V úsilí podporiť svoj klub, ale aj súperenie so zahraničnými mužstvami z krajín, ktoré bojovali proti sebe v prvej svetovej vojne, venoval na Vianoce v roku 1923 putovný pohár. Víťazom prvého ročníka sa stalo mužstvo oxfordskej univerzity zostavené prevažne z Kanaďanov.

Prvý ročník sa stretol s veľkým ohlasom, turnaj sa stal spestrením vianočnej dovolenky v Alpách. Doterajších 88 ročníkov malo 29 víťazov. Najviac víťazstiev – pätnásť – má domáci Davos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Spenglerov pohár