Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitra ostal v srdciach hráčov i fanúšikov

Na hokejového génia s číslom tridsať osem sa nezabúda. Dôkazom boli tri vypredané štadióny - v Poprade, Trenčíne a naposledy aj v Bratislave, kde sa pred troma rokmi so slzami v očiach lúčil s reprezentačnou kariérou.

24.08.2014 10:19
St. Louis Blues Alumni, Slovak Stars Foto: ,
Hráči St. Louis Blues Alumni a Slovak Stars.
debata

Kým v Poprade si najväčší potlesk vyslúžil Peter Bondra s Arne Krotákom, v Trenčíne Marián Gáborík so Zdenom Chárom, v Bratislave veľký ohlas zaznamenali Zdeno Cíger, Ľubomír Višnovský a Miroslav Šatan. Nad všetkými vyčnieval aplauz v 38. minúte každého zápasu, ktorý smeroval nebohému Pavlovi Demitrovi. Na veľkoplošnej obrazovke v Bratislave sa objavilo veľké číslo 38, ktoré útočník nosil na chrbte.

„V tom momente sme mali v hlave len nášho kamaráta. Zažil som s ním krásne chvíle, pomohol mi v ťažkých začiatkoch v St. Louis, bol a navždy bude pre mňa výnimočným človekom. Fotky zo spoločného dresu mám zarámované pri posteli a vždy, keď idem spať, sa na ne pozriem,“ prezradil Ľuboš Bartečko, ktorý s Michalom Handzušom a Pavlom Demitrom hrávali v jednej útočnej formácii v St. Louis.

Aj v treťom exhibičnom zápase na počesť Pavla Demitru medzi hviezdami slovenského hokeja a jeho bývalými spoluhráčmi zo St. Louis sa po riadnom hracom čase zrodila remíza, tentokrát 17:17. Rozhodlo sa až v samostatných nájazdoch, v ktorých boli tretíkrát úspešnejší hokejisti spod Tatier.

„Výsledok a víťazstvo boli v hierarchii na poslednom mieste. Podstatné je, že diváci si zaspomínali na veľkých hráčov z minulosti či súčasnosti, ktorí im predviedli svoje hokejové majstrovstvo. Dúfal som, že buď v Poprade alebo Trenčíne bude vypredané. V Bratislave by ma potešila aj osemtisícová návšteva. Ľudia predčili moje očakávania a pochopili zmysel celej akcie. Dôležitú rolu tu zahral Paľov duch, ktorý bude žiť večne,“ uviedol hlavný organizátor Peter Štastný.

Celá benefícia mala aj charitatívny podtón. Výťažok zo vstupného v sume 225 tisíc dolárov pomôže akadémiám Zdena Cígera, Igora Libu i Základnej škole Pavla Demitru v Dubnici.

Hráči na oboch stranách sa zhodli, že najemotívnejším momentom bol dokument o legendárnom hokejistovi. „Film je emotívny, ale pre nás, čo sme ho poznali, sú v ňom aj veselšie momenty. Často si na neho spomeniem. Dokonca mám stále v mobile uložené aj jeho číslo. Vždy, keď si v ňom listujem a vidím ho, zmocní sa ma zvláštny pocit,“ povedal Miroslav Šatan.

Pred exhibíciou v Trenčíne si film v predpremiére pozreli aj bývalí hokejisti St. Louis Blues. „Viac ako polovica mužstva plakala. Bolo to emotívne, silné, ale zároveň dôstojné. Paľo je príklad patriota, skvelého hokejistu a vzácneho človeka. Škoda, že už nie je medzi nami. Počas krátkeho života urobil viac ako iní za desať životov,“ dodal Peter Šťastný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #Peter Šťastný