Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mayers: Hossa je najkomplexnejší hráč, s ktorým som kedy hral

Má zlato i striebro z majstrovstiev sveta a kariéru zakončil vlani ziskom Stanleyho pohára v drese Chicaga. Čochvíľa štyridsaťročný bývalý útočník Jamal Mayers nikdy nepatril medzi hokejové hviezdy, no napriek tomu odohral v základnej časti zámorskej NHL úctyhodných 915 stretnutí (90 gólov a 129 asistencií).

23.08.2014 10:00
Jamal Mayers Foto: ,
Jamal Mayers.
debata

Drvivú väčšinu v drese St. Louis, kde sa stretol aj s Pavlom Demitrom, ktorého si prišiel s viacerými bývalými spoluhráčmi z Blues uctiť v trojici exhibičných stretnutí v Poprade, Trenčíne a Bratislave. „Keď som počul o tejto akcii, okamžite som si povedal, že chcem byť jej súčasťou,“ priznáva sympatický Kanaďan.

Boli ste si s Demitrom blízki?
Za St. Louis sme hrali spolu šesť sezón. Za ten čas sme sa, pochopiteľne, zblížili. Aj preto som okamžite prijal pozvánku, zúčastniť sa tejto výnimočnej série. Chcel som ísť na Slovensko, pomôcť zozbierať nejaké peniaze na dobročinné účely a zaspomínať si na Paľa.

Ako si Pavla pamätáte?
Bol hokejová superhviezda, skvelý hráč, ale ešte lepší človek. Všetci v kabíne ho mali radi. Vždy si našiel čas na spoluhráčov a podebatoval si s nimi. Často vtipkoval v kabíne a bavil všetkých okolo. Spomínam si, že často hovoril o Slovensku. Pre nás všetkých je to zaujímavá možnosť prísť sa sem pozrieť. Ideme si užiť vašu kultúru, jedlá, dať si nejaké pivko a vínko. Už v stredu sme boli v Tatrách – na krásnej vyhliadke na Lomnickom štíte. Bolo to veľmi príjemné.

V St. Louis ste strávili väčšinu kariéry. Boli to vaše najkrajšie hokejové roky?
Asi áno, odohral som tam desať sezón. Za ten čas som si našiel množstvo výborných priateľov. Mal som šťastie, že som mohol hrať na jednom mieste tak dlho.

Zahráte si ešte občas hokej?
Nie. Odkedy som ukončil kariéru, bol som na ľade len párkrát. To, že som skončil práve po zisku Stanleyho pohára, je krásne. Najmä, keď sa na to pozerám spätne, uvedomujem si, aké unikátne to je. Som na to hrdý.

V Chicagu ste hrávali s dvojicou Michal Handzuš, Marián Hossa. Aký dojem na vás zanechali?
Obaja sú to skvelí hokejisti. S Michalom som predtým hral tri roky už v St. Louis a v Chicagu sme sa stretli opäť. Spoločne sme začali našu púť v NHL a aj sme spolu dosiahli najväčší úspech. V tíme Blackhawks odviedol vynikajúcu prácu, výraznou mierou prispel k celkovému triumfu. Čo povedať o Mariánovi? Hossa je asi najkomplexnejší hráč, s ktorým som kedy hral. Neodflákne ani jedno striedanie, je nesmierne platný na oboch stranách klziska. Je výborný v odoberaní puku a keď ho má na svojej hokejke, neviete mu ho zobrať.

Koho by ste označili za najlepšieho hráča, s ktorým ste hrali?
Na to si netrúfnem. Rôzni hráči robia na ľade rôzne veci a plnia rôzne úlohy. Hossa dokáže strieľať dôležité góly a vždy sa mi proti nemu hralo zle. Bol som rád, že hral v závere mojej kariéry v jednom tíme so mnou. Je najvšestrannej­ší hráč.

Po kariére sa venujete hokeju aj naďalej – za mikrofónom…
Pracujem pre NHL Network a veľmi ma to baví. Môžem rozprávať o hre, ktorú milujem. Je to dokonca jednoduchšie, ako hrať hokej. Spočiatku som bol trochu nervózny, ale teraz už nie. Cítim sa veľmi pohodlne.

Hoci ste nikdy neboli lídrom tímu, máte za sebou úspešnú kariéru. Ste spokojný s tým, čo ste dosiahli?
Vymačkal som z nej všetko, čo sa dalo (smiech). Mal som šťastie, že som bol zdravý. Tvrdo som pracoval a našiel som si cestu, aby som vydržal v lige tak dlho a pravidelne hrával. Hral som s množstvom skvelých hráčov. Navyše som ukončil kariéru po zisku Stanleyho pohára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jamal Mayers