Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalí hráči NHL spoznávali banícku tradíciu

Bývalí hráči NHL, ktorí si sériou troch exhibičných zápasov prišli na Slovensko uctiť pamiatku pred tromi rokmi tragicky zosnulého Pavla Demitru, vo štvrtok spoznávali aj slovenský vidiek.

21.08.2014 21:18
St. Louis, Pavol Demitra Foto:
Bývalým spoluhráčom Paľa Demitru chutilo v Španej Doline pivo. Niektorí pohár neodložili ani pri návšteve múzea.
debata

Hokejových rytierov pozval do obce so stáročnou baníckou tradíciou Ján Piško, majiteľ miestnej Baníckej krčmy, voľakedy aj sponzor našich reprezentantov Michala Handzuša či Riša Zedníka. Už od rána sa zvŕtal pri kotlíku, v ktorom pripravoval guláš z hovädziny. Pomocníkov mal hviezdnych. Zemiaky pripravoval hudobník Robo Striež i matka našej modelky Adriany Sklenaříkovej Zlatica.

„Spoluhráčov Paľa Demitru sme si chceli uctiť aj takýmto spôsobom a ukázať im niečo z histórie,“ povedal Piško.

Keď autobus s hviezdami zo zámoria prišiel do dedinky s necelou dvestovkou obyvateľov, hokejistov už vítalo síce zubaté, ale predsa len slnko, ktoré predpoludním vytlačilo z oblohy mraky a dážď. Bývalých hráčov St. Blues privítala skupina hokejových nadšencov na čele so zástupcom starostu Jánom Rýsom a majiteľom Baníckej krčmy Piškom. Zastupujúci šéf obce prezradil, že v dávnejšej minulosti sa u nich ťažila meď a aj striebro a história ťažby sa dá počítať na stáročia. Ťažiť sa prestalo v roku 1888.

Scott Yong a spol. si v Španej Doline najskôr prezreli kostol a vypočuli si pieseň Ave Mária v podaní Miroslava Dvorského. Miestny farár hokejistov informoval, že kostol postavili baníci v 13. storočí, lebo si uvedomovali, že bez božieho požehnania nemôžu pracovať. Do neďalekého baníckeho múzea sa zámorskí hokejisti, ktorí v prvom z troch zápasov s mužstvom Slovak Stars prehrali v Poprade 8:9 po samostatných nájazdoch, presúvali okľukou cez Banícku krčmu. To už prví z nich prišli na chuť slovenskému pivu, ktoré mnohým od tej chvíle nechýbalo v rukách. Tlmočník amerických hokejistov Yan Stastny tlmočil ich názor na zlatistý mok. „Veľmi im chutí,“ usmieval sa.

zväčšiť Profíci z NHL po príchode do Španej Doliny. Foto: Štefan Rimaj
St. Louis, Pavol Demitra Profíci z NHL po príchode do Španej Doliny.

Po autogramiáde počas presunu do Baníckej krčmy, v ktorej horelo 38 sviečok na počesť Paľa Demitru, vyskúšala partia zo zámoria aj ako chutí slovenská domáca pálenka a aj pravý slovenský guláš. Prsty po ňom si oblizoval aj Jamal Mayers. „Very good,“ poznamenal.

Hostia od domácich dostali do daru publikáciu o Španej Doline a stretli sa ešte s verejnosťou. Z obce nad Banskou Bystricou odchádzali s dobrými pocitmi i dôkazom o slovenskej pohostinnosti. Verili, že sa veľmi neprejedli a na ďalšie dva zápasy proti slovenskému výberu nastúpia v plnej sile a kondícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #St. Louis Alumni