Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík senior: Hokejový príbeh o synovi má krásnu pointu

Ticho pred búrkou narúša nad základnou školou na Hodžovej ulici v Trenčíne zvuk vrtuľníka. Prináša Stanleyho pohár po roku opäť na Slovensko - tentoraz zásluhou útočníka Mariána Gáboríka.

11.07.2014 18:32
Marián Gáborík, Andrej Kiska Foto: ,
Slovenský hokejista a hráč víťazneho tímu NHL Los Angeles Kings v sezóne 2013/2014 Marián Gáborík (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas oslavy a stretnutia s fanúšikmi pri príležitosti prezentácie prestížnej trofeje zámorskej hokejovej NHL - Stanleyho pohára na Slovensku.
debata (1)
zväčšiť Slovenský hokejista a hráč víťazneho tímu NHL... Foto: SITA, Tomáš Somr
Marián Gáborík, Andrej Kiska Slovenský hokejista a hráč víťazneho tímu NHL Los Angeles Kings v sezóne 2013/2014 Marián Gáborík (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas oslavy a stretnutia s fanúšikmi pri príležitosti prezentácie prestížnej trofeje zámorskej hokejovej NHL - Stanleyho pohára na Slovensku.

Vzápätí dvíha pohár prvýkrát nad hlavu v rodnom Trenčíne. Spúšte fotografov cvakajú na plné obrátky, mladí hokejisti, ktorí majú v hokejovej aréne pomenovanej práve po čerstvom majiteľovi Stanley Cupu kemp, si natáčajú veľkú udalosť na mobilné telefóny. Po chvíľke si Marián odváža trofej v pripravenom športovom aute.

Prestížna trofej je na Slovensku ôsmykrát. Martin Cibák z nej jedol bryndzové halušky, Tomáš Kopecký držkovú polievku, Marián Hossa bryndzové pirohy, Miroslav Šatan makové lokše, Zdeno Chára ryžový nákyp. Teraz pribudol tatársky biftek.

Najväčšiu radosť prežíval hrdý tatko Pavol Gáborík. „Teraz už môžeš vydať svoje zápisky,“ povedal Marián svojmu otcovi, keď prvýkrát zdvihol Stanleyho pohár.

„Dávam dohromady hokejový príbeh o svojom synovi,“ prezradil. Svoj výnimočný talent i meno zdedil po svojom krstnom otcovi, ktorý pred dvoma rokmi zomrel. „Môj brat mal na korčuliach podobné genetické danosti,“ pripomenul Gáborík senior.

Od pol piatej do siedmej hodiny večer sa s trofejou mohla odfotografovať aj verejnosť. Majo ju slávnostne priniesol na špeciálnej rolbe. Večer mohli prestížny pohár obdivovať aj návštevníci najväčšieho slovenského festivalu Pohoda.

„Nepamätám si, žeby ju niekto v histórii zobral na 30-tisícový festival,“ uviedol slovenský reprezentant.

Oslavy vyvrcholili na Trenčianskom hrade, kde Gáborík usporiadal súkromnú párty pre svojich najbližších. Stanleyho pohár pricestoval na Slovensko zo Škandinávie, kde ju mal švédsky skaut Kings Niklas Andersson a známy hľadač talentov Christian Ruuttu. Predtým sa z nej tešil aj kapitán kráľov Dustin Brown i brankár Jonathan Quick. V sobotu sa bodyguardi s cennou trofejou presunú do Slovinska, kde bude na deň k dispozícii Anžemu Kopitarovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #Marián Gáborík #Andrej Kiska