Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Česku sa lúči ďalšia hokejová legenda. Kariéru ukončil Martin Straka

Ďalší hrdina zlatej generácie českého hokeja v krátkom čase ohlásil koniec kariéry. Po Petroch Nedvědovi a Sýkorovi sa do športového dôchodku pobral aj Martin Straka.

29.03.2014 21:50
Martin Straka
Martin Straka.
debata

Štyridsaťjedenročný útočník pôsobil od ročníka 2008/09 v rodnej Plzni, kde bol aktívnym hráčom a zároveň funkcionárom ako majoritný vlastník klubu. Po vyradení tímu vo štvrťfinále tohtoročného play-off kapitán potvrdil, že končí. „Teraz si dám pivo, cigáro a… Bolo to krásnych 25 rokov,“ glosoval skúsený hokejista podľa iDnes.cz.

Siahodlhú kapitolu v NHL dopísal Straka v roku 2008, pozostáva z 954 zápasov v základnej časti a 106 v play-off. Premiérovo sa v najsilnejšej súťaži sveta predstavil Straka v ročníku 1992/1993 vo farbách Pittsburghu, kde sa po zastávkach v Ottawe, New York Islanders a na Floride vrátil v sezóne 1997/1998. Dres Penguins si obliekal do novembra 2003, keď ho klub vymenil do Los Angeles Kings. Súčasťou vtedajšieho trejdu bol aj slovenský obranca Martin Štrbák, ktorý putoval opačným smerom. Po výlukovej sezóne 2004/2005, ktorú Straka strávil v Plzni, sa v auguste 2005 ako voľný hráč dohodol na zmluve s New York Rangers.

Stredný útočník či krídelník nazbieral v základnej časti NHL 717 bodov (257+460), v play-off ďalších 70 (26+44). V zámorí bol súčasťou dvoch známych formácií: tzv. „KLS line“ tvoril v Pittsburghu s krajanom Robertom Langom a Rusom Alexejom Kovaľovom, v inej, takisto čisto európskej, bol postrachom obrán s Čechom Jaromírom Jágrom a švédskym centrom Michaelom Nylanderom vo farbách New York Rangers.

Straka žal úspechy aj v reprezentácii Česka, s ktorou senzačne triumfoval na zimných olympijských hrách v japonskom Nagane 1998. Bronz pod piatimi kruhmi vybojoval v talianskom Turíne 2006, je aj majstrom sveta z Viedne 2005. Vlani bol jedným zo strojcov plzenského titulu v českej extralige.

Víťazný gól Martina Straku v rozhodujúcom stretnutí finálovej série

Niesla sa s ním povesť mačky, ktorá sa so všetkého „vylíže“. Počas kariéry mal zlomenú holennú kosť či členok. Gólman a niekdajší pittsburský spoluhráč Johan Hedberg mu počas zápasu zlomil nešťastne hokejkou ľavý nadočnicový oblúk, keď sa snažil odpáliť puk spred vlastnej bránky. Alebo v posilňovni spadla na Straku 170-kilogramová činka a vyviazol s dochrámaným stavcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Straka