Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcela Liga majstrov slovenského akcionára? Nechce sa veriť

Ďalší pokus o obnovenie hokejovej Ligy majstrov sa koná bez priamej slovenskej účasti. Medzi 26 zakladajúcimi klubmi novovznikajúcej súťaže nie je ani jeden zo Slovenska.

11.12.2013 11:30
ZSC Lions Foto: ,
Radosť hráčov ZSC Lions Zürich v januári 2009 po zisku trofeje Ligy majstrov.
debata (1)

Medzi šiestimi poprednými hokejovými ligami z Česka, Fínska, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Švédska, ktoré sú tiež akcionármi novej súťaže, chýba slovenská extraliga. Pre úplnosť: slovenský majster dostane jednu zo štrnástich voľných kariet, takže bude jedným zo štyridsiatich účastníkov prvého ročníka. Má sa začať v auguste budúceho roka.

Bříza: Slovensko neprejavilo záujem

Nie je jedno miesto pre slovenského zástupcu málo? O trofej bude súperiť po šesť tímov zo Švédska (jeden z nižšej súťaže), a Fínska, po štyri z Česka, Nemecka Švajčiarska a dva z Rakúska. Prečo nie je v tejto zakladajúcej spoločnosti aj klub zo Slovenska? Je brzdou nemalá finančná náročnosť? Nedôvera k projektu? Nešikovná diplomacia?

Zdá sa, že z každého rožka troška.

„Do tridsiateho júna, čo bol záverečný termín na podanie prihlášky, zo Slovenska nik neprejavil záujem o vstup,“ podotkol Petr Bříza, jeden z členov výkonného výboru vznikajúcej súťaže, šéf predstavenstva pražskej Sparty, jedného z kvarteta českých klubov. A konkretizoval aj finančné podmienky: „A-licencia stojí klub 79 tisíc eur, B-licencia pre ligu 137 tisíc eur. Kluby sa mohli prihlásiť aj samostatne, účasť ligy z tej-ktorej krajiny nebola podmienkou.“

Ľubomír Lenár, riaditeľ extraligového klubu HC '05 Banská Bystrica, ktorý zastupoval slovenskú extraligu na rokovaniach organizácie Hockey Europe, nesúhlasí.

„Slovenská extraliga prejavila záujem stať sa zakladajúcim členom novovznikajúcej súťaže. Vstup odsúhlasilo všetkých desať akcionárov Pro-Hokeja, riadiaceho orgánu slovenskej extraligy. Listom sme o tom informovali organizačný výbor Ligy majstrov, ale medzi zakladajúcich akcionárov nás neprijal. O dôvodoch, prečo sa tak stalo, by som nerád hovoril. Pre nás je dôležité, že slovenský majster dostane voľnú kartu, čo už máme potvrdené. Usilujeme sa o to, aby v ďalšom ročníku malo Slovensko v súťaži dve miesta,“ zdôraznil.

Lenár: Chceme tam byť

Finančné problémy vylúčil: „Slovenská extraliga na takýto projekt prostriedky má.“ Opatrnejší bol v súvislosti s prípadnou účasťou Banskej Bystrice. „O samostatnej prihláške sme v klube neuvažovali, jedna miestenka je pre slovenského majstra. Za voľnú kartu zaplatí desaťtisíc eur,“ dodal.

Ľubomír Lenár si z predchádzajúceho pôsobenia v bratislavskom Slovane dobre pamätá účinkovanie belasých v prvom a jedinom ročníku predchádzajúcej edície Ligy šampiónov. Trvala jednu sezónu. Takže – ostražitosť? Je lepšie počkať, ako sa súťaž rozbehne?

„Nerád by som spochybňoval, čo sa ešte nezačalo a porovnával súčasnosť s minulosťou. Platí, že máme záujem byť v tejto spoločnosti. Zakladajúce kluby dostali garanciu na tri roky, takže to je výzva aj pre nás,“ podotkol. A trochu si rýpol do médií: „Neverili by ste, ako si v zahraničí monitorujú, čo sa v médiách objaví o slovenskej extralige. Nie je taká slabá, ako sa o nej neraz píše či hovorí.“

Jaroslav Lušňák, šéf ŠHK 37 Piešťany, potvrdzuje, že extraligové kluby vedeli o možnosti prihlásiť sa do Ligy majstrov. „Pre nás by to bolo v súčasnej situácii príliš veľké sústo. Neviem presne, kedy šiel z Pro-Hokeja list exekutíve Ligy majstrov. Všetky extraligové kluby však súhlasili, že finančne prispejú na to, aby extraliga ako celok mohla vstúpiť medzi akcionárov a tým zabezpečila dve miestenky pre dva najlepšie slovenské tímy. Prečo to nevyšlo, presne neviem,“ uviedol.

Neinformované Košice?

Ambíciu pôsobiť v nadnárodnej súťaži netaja ekonomicky silné Košice, najväčší favorit tohto ročníka extraligy. Preto prekvapujúco vyznieva vyjadrenie Juraja Mondíka, prezidenta HC Košice, v utorňajšom denníku Šport: „Počuli sme, že sa tvorí Liga majstrov, no všetky podrobnosti ešte nepoznáme. Verím, že o konkrétnych podmienkach, za akých by klub eventuálne mohol štartovať v novotvoriacej sa súťaži, nás podrobne oboznámia,“ konštatoval.

Zjavne niekde došlo k informačnému skratu. Nechce sa veriť, že v Košiciach nemajú informácie o novej súťaži. Juraja Mondíka sme včera oslovili telefonicky. „Som na stretnutí, je tu zlý signál. Pošlite mi otázku, hneď, ako budem môcť, vám odpoviem,“ poslal esemesku. Otázka znela: Uvažovalo vedenie HC Košice o akcionárskom vstupe do Ligy majstrov? Má klub záujem v nej hrať?

Odpoveď radi uverejníme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #hokejová Liga majstrov