Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pénzeš dostal za titul bič. Na obhajobu zlata, žartuje

Slovenskí hokejisti pozlátili Irtyš. Pavlodar sa v uplynulej sezóne tešil z hokejového titulu v kazašskej najvyššej súťaži.

12.08.2013 13:00
Július Pénzeš Foto:
Július Pénzeš.
debata

Prvý v histórii klubu má výrazný slovenský rukopis. K zlatu doviedol mužstvo od rieky, ktorú má klub aj v názve, tréner Július Pénzeš so silnou skupinou hráčov-krajanov.

Majú všetko, čo potrebujú

„Oslavy prvenstva sú všade takmer rovnaké – spontánne a veľmi príjemné. Každý túži po titule – a nám to vyšlo, hoci cesta k nemu neviedla priamočiaro. Mali sme aj krízu, ale zvládli sme to,“ vraví slovenský kouč. Najťažšie chvíle mužstvo prežívalo, keď po tvrdom zákroku súpera zomrel koncom marca útočník Dmitrij Učajkin. „Doteraz som sa s tým nevyrovnal. Keď sme sa z toho ako-tak spamätali, povedali sme si, že hráme aj za Dimu. Titul sme venovali jemu.“

Vedenie klubu stavilo na slovenskú kartu – a malo šťastnú ruku. S trénerom i hráčmi. Do tímu pribudol ďalší slovenský túz – skúsený útočník Andrej Podkonický. Z majstrovského Zvolena zamieril ostrieľaný svetobežník do exotického pôsobiska, čím nevdojak naznačil, že finančne je na tom aktuálny kazašský šampión lepšie než slovenský. Veď kto by šiel do horších podmienok?

„Keď ma oslovil Roman Krivomazov, niekdajší brankár Liptovského Mikuláša a môj súčasný asistent, či by som si nechcel trénovať Irtyš, súhlasil som. Vravel mi, že tamojšia súťaž je približne na úrovni našej prvej ligy. Pomyslel som si – oslovím pár hráčov zo slovenskej extraligy, čo by na konkurenciu malo stačiť. Lenže – podobne rozmýšľali aj v ďalších kluboch. Niektoré angažovali aj Kanaďanov, takže súpisky sú národnostne dosť pestré. Úroveň ligy je určite vyššia, než mi naznačoval asistent. V klube všetko funguje profesionálne, na zrekonštruovanom štadióne máme všetko, čo potrebujeme: od materiálneho zabezpečenia až po zdravotnú starostlivosť. Oceňujem, že do trénerskej práce mi nik nezasahuje.“

Výplaty chodia načas

Zunovalo sa Pénzešovi – s trenčianskou Duklou bol ako asistent pri slovenskom titule v roku 2004 i striebre 2007– domáce extraligové prostredie?

„Netajím, chcel som si vyskúšať pôsobenie v cudzine. Trénerov všade hodnotia podľa výsledkov. Podmienky v slovenskej extralige sú z roka na rok zložitejšie, zohnať peniaze býva čoraz ťažšie. Keď hráči nedostanú dva-tri mesiace výplaty, je náročné vyžadovať od nich maximálne výkony. Viem to zo svojej skúsenosti. V Pavlodare takéto problémy nie sú. Hlavným sponzorom je naftárenský podnik. Hokejisti dostávajú výplaty načas, mám najlepšiu zmluvu vo svojej trénerskej kariére. Poznám rozpočet, do ktorého sa musím zmestiť s platmi hráčov. Mám ešte jedno voľné miesto, lebo Rišo Huna si zlomil nohu,“ konštatuje Pénzeš. V minulej sezóne zlanáril bratov-dvojičky Richarda a Roberta Hunovcov.

„Garantoval som im, že nepôjdu do slabšej súťaže než je slovenská extraliga, dostanú dosť priestoru na ľade i vyšší plat – a bez meškania. Tri dni po titule sme mali všetko vyplatené – aj s odmenami, aby sme mohli ísť domov.“

Aký je v kazašskej hokejovej lige limit na počet legionárov? „Limit je – ale na hráčov s kazašským pasom. Na súpiske musia byť jedenásti, minimálne siedmi musia aj hrať. V Kazachstane je o hokej záujem, no v krajine zavládlo sklamanie, že sa jej hokejisti neprebojovali na februárový olympijský turnaj do Soči.“

Piaty raz na Slovensku

Čo bude Pénzešovi pripomínať prvenstvo? Dostal nejaký dar, ako to býva vo zvyku v susednom Rusku? „Dostal som symbolický štylizovaný bič s nožom – je to národný artefakt. Majiteľ klubu nám poďakoval. Povedal, že našu prácu si vážia – a vyjadril presvedčenie, že prinajmenej rovnako úspešná bude aj ďalšia sezóna. Tak preto ten bič, prebleslo mi hlavou,“ smeje sa Pénzeš. Už vie, že ďalší ročník bude ešte náročnejší. Jeho zverencov čaká popri obhajobe účasť v Kontinentálnom i Kazašskom pohári.

Neobáva sa tréner, že mu silnejšie ruské tímy siahnu po najlepších hráčoch? „Barys Astana, kazašský účastník ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy, skúša troch: brankára a dvoch útočníkov, pričom jeden je náš najproduktívnejší hráč. Uvidíme, ako to dopadne.“ V 380-tisícovom Pavlodare na severovýchode krajiny si už privykol. „Dostal som trojizbový štandardne zariadený byt pri zimnom štadióne, blízko sú aj nákupné centrá. Je v nich všetko.“ Vedeniu klubu sa zasa páči na Slovensku.

Už piaty raz sa mužstvo pripravuje u nás, štvrtý raz v Nitre, kde sa pripravuje aj v týchto dňoch. „Páči sa im, že všetko je na rozdiel od veľkých vzdialeností v Kazachstane blízko. Z Nitry aj Bratislava, ba aj Viedeň. Pre nás to však znamená jediné: pripraviť sa čo najlepšie. Lebo nároky rastú,“ uvedomuje si Pénzeš.

Slováci v Pavlodare v ročníku 2013/14
Tréner Július Pénzeš, obranca Denis Rehák, útočníci Peter Fabuš, Martin Hujsa (2. najproduk­tívnejší v tíme v minulej sezóne), Richard a Róbert Hunovci, Andrej Nedorost, Andrej Podkonický.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Pavlodar #Július Pénzeš