Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokejkami z Mukačeva strieľajú góly aj v NHL

Vo štvrtkových zápasoch zámorskej NHL padlo vyše sedemdesiat gólov. Ďalšie videli fanúšikovia v piatok v KHL a v európskych ligách. Pár z nich určite dosiahli hráči s hokejkami z ukrajinského Mukačeva pri hraniciach zo Slovenskom. Spoločný ukrajinsko-rakúsky podnik, ktorý okrem hokejok posiela do sveta aj lyže či golfové palice, funguje už od roku 1988.

10.12.2011 13:56
hokejky ilustračná Foto:
Ilustračná snímka.
debata

„Sme štvrtým najväčším výrobcom hokejok vo svete. Vyrábame ich ročne viac ako 1,4 milióna. Hrajú s nimi prevažne hráči NHL ale aj KHL,“ hovorí pre Pravdu generálny riaditeľ ukrajinsko-rakúskeho podniku Fischer Vasilij Rjabič. Tunajšie hokejky si objednávajú firmy ako Sherwood z Kanady či Easton z USA. V Európe sú to známe TPS , Zetra, Ferland ale aj ďalšie.

Hokejky vyrábajú v uzavretom cykle. Teda počnúc namiešaním pomeru karbónu a ďalších prímesí, cez výrobu rôznych výstuží až po rôznorodé tvary čepelí. Aby sa udržali vo svetovej špičke musia ročne investovať do inovácie od 3 do 5 miliónov eur. „Bez toho nemožno na konkurenciaschop­nosť vo svete ani pomyslieť. Ak by sme chceli byť ešte lepší, tak musíme investície zdvojnásobiť,“ pripomína riaditeľ Rjabič. Z Mukačeva do sveta dnes putuje až 137 modelov hokejok v sedemdesiatich modifikáciách.

Osobitosťou je výroba na objednávku jednotlivých hokejistov. „Nechcite ale po mne konkrétne mená. To je tajomstvo firmy. Môžem však potvrdiť, že si hráči objednávajú desať až dvadsať kusov hokejok na mieru. Tie majú špecifický uhol zahnutia, dĺžku, ale aj hmotnosť. Všetky tieto údaje obsahuje ceduľa visiaca pod menom každého hráča vo výrobnej hale. Väčšinou ide o chlapcov z NHL,“ vraví riaditeľ a pokračuje: „Každý má špecifické náradie. A to už nehovorím o špeciálke pre brankára,“ pripomína Rjabič. Hokejky nie sú lacná záležitosť. Ceny sa pohybujú v priemere od 150 do 180 eur. V podnikovom obchode však môžno kúpiť aj hokejku Fischer pre amatérov za 15 eur.

Napriek otvorenosti k návštevníkom majú vo firme aj tajomstvá. Ide predovšetkým o know-how. Aj robot skúšajúci kvalitu jednotlivých modelov hokejok je možné vidieť ale nie fotografovať. Jeho obsluha postupne pridáva silu úderu až do 180 kilogramov a puky lietajú vari každých päť sekúnd do bránky vzdialenej asi tri metre. „Teraz je tam 120 kilogramov. Hokejka musí vydržať najmenej 250 striel. Po skúške ju skúmajú odborníci,“ doplní mládenec obsluhujúci robot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba