Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do českej Sieni slávy zaradili aj Slovákov

V reprezentačných priestoroch pražskej O2 Arény uviedli prvých štyridsaťjeden osobností do Siene slávy českého hokeja. Ceremónia sa konala pri príležitosti osláv storočnice českého hokeja, ktorých súčasťou bol aj priateľský súboj Česko - Slovensko (7:0). Do dvorany slávy sa dostali vynikajúci hokejisti, tréneri a funkcionári, ktorí mali podiel na svetových tituloch z majstrovstiev sveta či úspechoch na olympijských hrách.

05.11.2008 17:02
Václav Nedomanský Foto:
debata

V Čechách doteraz podobná Sieň slávy chýbala. Predstavitelia hokejového zväzu teraz plánujú uviesť slávne osobnosti medzi nesmrteľných každý rok pri významných príležitostiach. Laureáti Siene slávy sa zároveň stali držiteľmi zlatých medailí českého hokeja.

Pri prvom uvedení sa do Siene slávy dostali aj Ladislav Troják a Václav Nedomanský, ktorí už majú svoje miesto aj v slovenskej dvorane. Medzi legendy už Česi zaradili aj ešte stále aktívnych hráčov Jaromíra Jágra, Františka Kaberleho, Pavla Pateru, Martina Procházku, Roberta Reichela, Martina Straku a Davida Výborného.

Po prípravnom medzištátnom zápase Česko – Slovensko (7:0) na ľad vykorčuľovali aj legendy, držitelia titulov majstrov sveta a zlatých olympijských medailí. Z tesného víťazstva 4:3 sa napokon radovali hráči v červených dresoch (výber majstrov sveta z rokov 1985, 1996, 1999 – 2001 a 2005), ktorí triumfovali nad modrým tímom (výber sedemdesiatych rokov a olympijských víťazov z Nagana 1998). Do listiny strelcov sa vo víťaznom tíme zapísali Jan Hlaváč (dvakrát), Jiří Hrdina a Oldřich Válek, za menej úspešné mužstvo skórovali Jiří Šlégr, Martin Procházka a Pavel Patera.

Na záver osláv sa na slávnostnej recepcii dostalo cti aj ďalším 136 Čechom a Slovákom, ktorí sa podieľali na úspechoch českého a československého hokeja. Nechýbali medzi nimi ani mená ako Jozef Golonka, Vladimír Dzurilla, Igor Liba, Vincent Lukáč, Dárius Rusnák či Peter Šťastný a in memoriam aj Dušan Pašek st.

Prví členovia Siene slávy českého hokeja – laureáti zlatých medailí pri príležitosti osláv storočnice:

Obdobie 1908 – 1945: Josef Maleček, Jan Peka, Jiří Tožička, Ladislav Troják
Obdobie 1946 – 1969: Vladimír Bouzek, Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, Mike Buckna, Josef Černý, Karel Gut, Stanislav Konopásek, Bohumil Modrý, Václav Roziňák, Miroslav Šubrt, Vladimír Zábrodský
Obdobie 1970 – 1992: Zdeněk Andršt, Jiří Holeček, Jiří Holík, Vladimír Kostka st., Oldřich Machač, Vladimír Martinec, Václav Nedomanský, Milan Nový, Jaroslav Pitner, František Pospíšil, Vladimír Růžička, Jan Suchý
Obdobie 1993 – 2008: Josef Augusta, Luděk Bukač, Jiří Dopita, Dominik Hašek, Ivan Hlinka, Jaromír Jágr, František Kaberle ml., Stanislav Neveselý, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Straka, David Výborný

debata chyba