Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukáž mi Podbiel, prosil trojnásobný víťaz Stanley Cupu

Vyrastal v kanadskom Ontáriu, najviac slávy si užil v americkom Detroite, no aspoň v myšlienkach občas zablúdil aj na opačný koniec zemegule - na Oravu, do malebnej dediny Podbiel.

11.08.2011 12:00
Benny Woit Foto:
Benny Woit.
debata (1)

Pravda hľadá slovenské korene

Väčšinu života prežili v Amerike, no robili a stále robia dobré meno Slovensku a Slovákom. Pravda hľadá zámorské športové legendy so slovenskými koreňmi. Priniesla životné príbehy hráčov amerického futbalu Charlesa Bednarika a Georgea Blandu, bejzbalistov Davea Draveckeho a Georga Shubu, hokejistov Rudyho Migaya, Elmera Vaska, Petra Backora a Andyho Clovechoka, boxerov Johnny Riska a Steva Hamasa. Ďalším je Benny Woit, trojnásobný víťaz Stanleyho pohára z Thunder Bay.

Pete Backor, Rudy Migay, Benny Woit, Alex Delvecchio, Larry Cahan. Čo majú tieto mená spoločné? Všetci pochádzajú z kanadskéhé mesta Fort William (spolu s mestom Port Arthur vytvorili súčasné Thunder Bay), majstrovsky ovládali hokejku, zahrali si v NHL a ich korene siahajú na sever Slovenska. Najúspešnejšiu kariéru má za sebou Benedict Francis Woit, trojnásobný víťaz Stanleyho pohára.

V Podbieli dodnes stojí drevenica s popisným číslom 113 – dom starých rodičov Bennyho Woita. „Je to najstaršia drevenička v obci. Ešte tu žijú Woitovi príbuzní – bratranec aj sesternica,“ vysvetlil Jozef Turčák, ktorý vytvoril v Podbieli z hokejistov slovenského pôvodu malú sieň slávy.

Drevenica číslo 113 - dom starých rodičov... Foto: JOZEF TURČÁK
Drevenica číslo 113 Drevenica číslo 113 - dom starých rodičov Bennyho Woita.

František Vojt i Terézia Hudecová-Beňušíková sa vydali z Oravy do Severnej Ameriky za prácou. Terézia pricestovala priamo do Fort William. František Vojt zamieril najskôr na západ Kanady do Britskej Kolumbie, kde pracoval ako baník. Keď v bani došlo k výbuchu, ktorý zabil niekoľko baníkov vrátane Slovákov, Vojt zanechal nebezpečné a náročné povolanie a zamieril na východ do Fort William, kde žili stovky slovenských imigrantov. Tu stretol Teréziu, svoju budúcu manželku. Brali sa 13. septembra 1904.

Čistí Slováci

Benny sa narodil 7. januára 1928. Tak ako väčšina kanadských chlapcov, aj on trávil väčšinu voľného času na ulici s hokejkou v ruke. Občas zhotovili rodičia deťom na dvore malé klzisko alebo sa hokejové zápasy odohrávali do neskorého večera na ulici pri svetle lámp. „Benny miloval hokej celý srdcom. Jeho žena mi raz prezradila, že sa musela starať o manželove hokejové kontrakty, lebo Bennyho zaujímala iba hra,“ uviedla pre Pravdu Angela Meadyová, rodinná známa Woitovcov z Thunder Bay.

Ako tínedžer hral Benny Woit za tím Port Arthur Bearcats spolu s ďalším potomkom Slovákov z Oravy Rudym Migayom. „Jeho rodičia pochádzajú z rovnakej dediny ako moji. Boli to čistí Slováci,“ zaspomínal si na kamaráta Rudy Migay. Druhú vetu vyriekol po slovensky a pousmial sa, ďalej už pokračoval v angličtine: „Z Port Arthur sme zamierili na štúdiá do Toronta, kde sme hrali za Saint Michael's College. S Bennym sme bývali na izbe.“
Hovorili ste spolu po slovensky? „Bavili sme sa anglicky. Benny bol najmladším členom rodiny, slovenčinu používal málo. Podobne to fungovalo aj v našej rodine. Ja a staršie sestry sme hovorili dobre po slovensky, mladšie sestry už nie,“ dodal Migay.

V univerzitnom tíme zaujali obaja skautov z NHL. Migaya angažovalo Toronto, Woita Detroit. Tri sezóny odohral na farme Red Wings v Indiane, potom sa prebojoval do prvého tímu.

Benny Woit počas éry v Detroite. Foto: beehivehockey.com
Benny Woit Benny Woit počas éry v Detroite.

V Detroite sa na začiatku 50. rokov sformoval veľmi silný tím, ktorý každý rok útočil na Stanleyho pohár. V bránke žiaril Terry Sawchuk, v útoku zasa trojica Gordie Howe, Ted Lindsay a Sid Abel. Toho nahradil v roku 1952 Alex Delvecchio, mimochodom ďalší hokejista z Fort William, ktorý vyrastal v slovensko-talianskej rodine. „Jeho mama sa už narodila za morom rodičom z Oravy. Alexov starý otec bol rodákom z obce Dlhá nad Oravou a stará mama pochádzala z obce Podbiel. Sám Alex navštevoval v mladosti Slovenský Kostol Sv. Petra vo Fort William,“ potvrdil Ľubo Kopec, hokejový nadšenec, ktorý pátra po hráčoch NHL so slovenskými koreňmi.

Red Wings získali v roku 1952 piatykrát Stanleyho pohár, ďalšie triumfy pridali v rokoch 1954 aj 1955. Obranca Benny Woit bol pri tom. „Hokej si užíval, počas zápasov mal na tvári často úsmev. Prezývali ho Diesel, lebo keď na ľade naháňal nejakého útočníka, vyzeralo to, akoby sa rútil vlak,“ opísala Woita Angela Meadyová.

Šupy pre trénera

Na Woita nedal dopustiť vo svojich spomienkach ani Red Kelly, hviezda NHL 50. a 60. rokov (osemkrát získal Stanleyho pohár, štyrikrát ako obranca s Detroitom a štyrikrát ako útočník s Torontom). Kelly tvoril s Woitom v Detroite obrannú dvojicu. „Miloval som jeho herný štýl. Benny nebol najrýchlejší ani najlepší korčuliar, ale vedel sa zrážať. Keď niekoho zastavil telom, dotyčný si to zapamätal. Ja som sa mohol vydať s pukom do útočného pásma a vedel som, že mi Benny kryje chrbát. Ladilo nám to spolu,“ citoval Kellyho portál redwingslegends.

Napriek Woitovým hokejovým schopnostiam si na neho despotický kouč Detroitu Jack Adams často vyšliapol. „Vbehol do šatne a zamieril priamo k Bennymu. Postavil sa pred neho a čistil mu žalúdok – či už oprávnene alebo aj nie. Keď sa to zopakovalo viackrát, Benny sa vynašiel. Raz ošúpal dva pomaranče a šupy rozhádzal pred seba na podlahu. Adams sa vrútil do šatne a bežiac k Bennymu sa pokĺzol a spadol, takže si svoj ďalší výstup rozmyslel. Benny bol skrátka majstrom kanadských žartov,“ dodal Kelly.

Benny Woit v čase, keď hrával za Chicago. Foto: www.checkoutmycards.com
Benny Woit Benny Woit v čase, keď hrával za Chicago.

V roku 1955 Woita vytrejdovali do Chicaga, kde strávil rok a pol a potom pokračoval v nižších súťažiach. V roku 1966 sa vrátil domov do Thunder Bay, kde pracoval v dokoch. Tejto činnosti sa venoval aj každé leto počas kariéry v NHL. Voľný čas trávil väčšinou na poľovačke alebo rybačke.

V roku 1987 uviedli Bennyho Woita, syna slovenských prisťahovalcov, do športovej Siene slávy severozápadného Ontária. Na chodníku osobností má svoju hviezdu. Ďalší pamätný moment nadišiel pre neho v roku 2005, keď do Thunder Bay zavítala na jeho počesť najslávnejšia hokejová trofej. „Tak ako Chára priniesol Stanley Cup do Trenčína, aj Benny dostal túto možnosť,“ vysvetlil Rudy Migay. Woita čakala jazda s trofejou v červenom kabriolete, autogramiáda a večera v čínskej reštaurácii s rodinnými priateľmi a súputníkmi – hokejovými legendami z Thunder Bay.

V súčasnosti žije Benny Woit s dcérami v Toronte. Na žiadosť o rozhovor odpovedala Denise Woitová slovami: „,Je mi ľúto, ale otec mal nedávno mozgovú príhodu spojenú so stratou pamäte.“ Ďalší zaujímavý postreh však pridala Angela Meadyová. „Benny nikdy nebol v krajine svojich predkov, ale viem, že by ju navštívil veľmi rád. Keď som sa vrátila zo Slovenska, Benny ma prosil, aby som mu priniesla fotografie z Podbiela. Tak sme si nad nimi posedeli a jednu za druhou prezerali.“

**  Návštevu Slovenska preplakala**

Angela Meadyová je dušou slovenskej komunity v Thunder Bay a zdrojom cenných informácií o známych hokejistoch slovenského pôvodu, ktorí pochádzajú z mestečka na brehu Horného jazera. Meadyová netají svoj vrúcny vzťah k Slovensku a Slovákom, ich kultúre a zvykom. „Vyrastala som v prostredí slovenských imigrantov v Kanade, viacero učiteľov a tretina mojich spolužiakov v škole mala slovenský pôvod. Ľudia v okolí údili mäso, vyrezávali drevo a zavárali ovocie. Môj otec sa narodil v Kanade, ale plynulo hovorili po slovensky. Moji prarodičia pochádzali z Oravy a vzali sa v roku 1887 vo Winnipegu, čo bol prvý slovenský sobáš v Kanade. Neskôr sa vrátili späť na Slovensko, kde sa narodili aj moji starí rodičia a potom sa všetci presťahovali opäť do Kanady. Tereza Mikitová, moja prababka, bola pôrodná baba, takže pomohla na svet aj budúcim hviezdam NHL. Keď chlapci vyrástli a získali profesionálne zmluvy v hokejových kluboch, obracali sa na môjho pradeda, aby im potvrdil dátum narodenia. Celý život som túžila navštíviť krajinu svojich predkov, takže keď sa mi to v roku 1996 konečne podarilo, bola som veľmi dojatá. Takmer celú návštevu som preplakala. Chodila som po cintoríne v Podbieli a na náhrobných kameňoch som čítala mená, ktoré som poznala zo svojho detstva,“ vyznala sa žena, ktorá pracuje v knižnici v Thunder Bay. V roku 2002 putovala po Slovensku výstava Slováci v Kanade svojimi očami, ktorú pripravil kanadský Slovák Ondrej Mihaľ. Športovú sekciu výstavy mala na starosti A. Meadyová. „Výstava mala veľký úspech, z exponátov v jej športovej časti zaujal návštevníkov najmä dres Rudyho Migaya z Toronta Maple Leafs,“ dodala pani Meadyová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba