Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valábik: Teším sa na Malkina a novú šancu

V ostatných dvoch rokoch pribrzdili jeho kariéru nepríjemné zranenia. Najprv mu museli dať lekári skrutkou dokopy zlomený členok, potom si dvakrát roztrhol predný krížny väz v ľavom kolene. Minulý týždeň sa dohodol na ročnej dvojcestnej zmluve na 550 000 dolárov s Pittsburghom. "Chcem sa vrátiť tam, kam patrím - do NHL," odhodlane tvrdí hokejový obranca Boris Valábik.

08.07.2011 14:12
Boris Valábik Foto: ,
Boris Valábik v drese Atlanty.
debata

Potešil vás záujem Pittsburghu?
Samozrejme. Ide o špičkový klub, v ktorom výborne pracujú s hráčmi. Hovoril som s predstaviteľmi klubu aj trénerom Bylsmom, chceli ma do tímu. Kouč ma pozná, čo je pre mňa výhoda. Po posledných sezónach, ktoré boli poznačené vážnymi zraneniami, potrebujem cítiť dôveru a zároveň dostať čas na rozohranie.

Mohli ste si vyberať z viacerých ponúk?
Áno. Bol o mňa záujem v NHL aj KHL. Ak by som odišiel do Ruska, dostal by som neporovnateľne viac peňazí. V tejto fáze kariéry však pre mňa nie sú najdôležitejšie. Chcem sa dostať tam, kam patrím – do NHL. Pittsburgh považujem za správne miesto na naplnenie mojich plánov. Predpokladal som, že spolu s agentom počkáme na čo najvýhodnejšiu zmluvu, ale po ponuke Pittsburghu som sa s nimi dohodol za pár hodín.

Za ostatné dva roky ste absolvovali tri vážne operácie. Ako sa momentálne cítite?
Koleno, ktoré mi v marci operovali už po druhý raz, by malo byť v poriadku. Cítim sa takmer na 100 %. Zmenil som letnú prípravu, aby som nemal rovnaké problémy ako vlani. Vtedy ma koleno bolelo, nemohol som poriadne pracovať na kondičke a to sa prejavilo aj počas sezóny. Keď vás niečo neustále bolí, ťažko sa sústredí na hokej. Akonáhle sa koleno dalo ako-tak dokopy, opäť som sa zranil a musel pod nôž.

Atlanta sa vás pokúšala vymeniť, no dlho nevedela nájsť záujemcu. To vás asi ubíjalo…
Bolo to nepríjemné, ale s tým nič neurobíte. Každý tím môže mať pod zmluvou maximálne 50 hráčov a keď k tomu pripočítate obmedzenie v podobe platového stropu, nie je jednoduché zmeniť počas sezóny klub. Väčšina trejdov sa uskutoční až pred koncom prestupového obdobia. Rovnaké to bolo aj v mojom prípade.

V Bostone ste tiež nedostali príležitosť a následne vás zranenie vyradilo do konca sezóny. Stihli ste sa aspoň stretnúť so Zdenom Chárom?
Osobne sme sa nestretli. Písali sme si a niekedy aj telefonovali, ale nechcel som ho veľmi vyrušovať. Viem, že väčšina hráčov v NHL to nemá rada. Potešilo ma, že vyhral Stanleyho pohár. Fandil som mu, ale zápasy som po nociach nesledoval. Pripravoval som sa už na novú sezónu a každé ráno ma čakal tréning. Som rád, že to celé dopadlo, ako dopadlo. Ak by som aj mohol byť s tímom, asi by som nedostal šancu hrať, a preto by som z triumfu nemal takú radosť. Ak by som sa o jeho zisk nezaslúžil, ani by som Stanleyho pohár nechytil.

Čo si želáte do budúcej sezóny v Pittsburghu?
Najmä zdravie. Ostatné príde časom. Mám pocit, akoby som začínal znova od začiatku. Ani v úvode kariéry nebolo ľahké, prebojovať sa do ligy. Pred dvoma-troma rokmi som mal pocit, že to mám dobre naštartované, ale zranenia ma pribrzdili. Je veľmi ťažké zamýšľať sa, kde som mohol byť, ak by sa mi vyhli zdravotné problémy. Nechcem sa na nič vyhovárať, beriem to tak, ako to je. Stále som mladý hráč a nevzdávam sa.

Viete, aká konkurencia vás v klube čaká?
Súpisku som zatiaľ podrobne neštudoval, ale ani ma to veľmi nezaujíma. Musím sa pozerať najmä na seba. Viem, v akej som pozícii. Nepôjdem do kempu s tým, že nemám šancu na prvý tím, ale pozerám sa na to reálne. Snáď dostanem časom šancu. Aj preto nemám problém s dvojcestnou zmluvou. Aspoň ma v klube nebudú do ničoho tlačiť a dajú mi čas.

Na koho zo spoluhráčov sa najviac tešíte?
Z lídrov sa poznám s Jevgenijom Malkinom. Hrávali sme proti sebe v mládežníckych reprezentáciách. Na jednom svetovom šampionáte sme bývali v rovnakom hoteli s ruským tímom. Tam sme sa zoznámili a často sme spolu hovorili. Nezostali sme však v kontakte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba