Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zlá správa pre reprezentáciu: Slafkovský hrá výborne!

V decembri zatiaľ šliape ako dobre namazaný stroj. Ak bude pokračovať v nastolenom tempe, kamarátov z juniorskej reprezentácie zrejme tak skoro neuvidí.

07.12.2022 23:20 , aktualizované: 08.12.2022 11:33
Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
debata (1)

Juraj Slafkovský si opäť vylepšil štatistiky v zámorskej NHL. Slovenský hokejový supertalent prispel k výhre Montrealu na ľade Seattlu 4:2 asistenciou a bodoval v treťom z uplynulých štyroch zápasov.

Súboj hviezdnych nováčikov

Zápas na pôde tretieho najlepšieho tímu Západnej konferencie mal pre 18-ročného Košičana špecifickú príchuť. Prvýkrát sa na ľade stretol v priamom súboji so Shanom Wrightom.

Mladý Kanaďan bol dlhé mesiace predpokladanou jednotkou júlového draftu NHL. Pre väčšinu fanúšikov bolo nemysliteľné, aby Montreal, ktorý si vyberal prvý, siahol po niekom inom.

Shane Wright v drese Seattlu Kraken. Foto: Profimedia
727899896 wright nhl Shane Wright v drese Seattlu Kraken.

Lenže šéfovia Canadiens si spočítali dve a dve a tesne pred draftom usúdili, že vhodnejšou voľbou bude Slafkovský.

Sklamaný Wright „išiel“ napokon až ako štvrtý. Predstihol ho druhý Šimon Nemec (New Jersey), ako aj Američan Logan Cooley (Arizona).

„Mal som o niečo väčšiu motiváciu, ale nijako špeciálne som to nevnímal. Duel proti Canadiens som sa snažil brať ako každý iný zápas,“ vravel Wright po súboji s klubom, ktorý ním pohrdol na drafte.

Slovák medzi elitou NHL pri hre 5 na 5 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Jesper Bratt - New Jersey Devils
2,99 bodu...

Šikovný center od začiatku hýril aktivitou. V 16. min sa presadil z dorážky a zaznamenal premiérový gól v profilige. Medzi elitou stihol odohrať 8 zápasov s bilanciou 1+1. Pre porovnanie, Slafkovský má na konte už 21 stretnutí a produktivitu 4+4.

Canadiens však bleskovo kontrovali a po troch presných zásahoch v druhej tretine strhli výhru na svoju stranu. Zo štvorzápasového tripu berú solídnych päť bodov.

Pri góle Josha Andersona, ktorým zvyšoval na 3:1, si pripísal asistenciu Slafkovský. Potvrdil, že v novovzniknutom útoku s Andersonom a centrom Seanom Monahanom sa mu darí.

Rozhodnú šéfovia Montrealu

Meno najlepšieho strelca olympijského turnaja v Pekingu sa spomína aj s možnou účasťou na blížiacom sa svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov.

Juniorské MS sa uskutočnia v termíne od 26. decembra do 5. januára v kanadských mestách Halifax a Moncton.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Po hrozivom narazení ho šiel pomstiť kamarát. Slafkovský dostal varovný odkaz

Slovensko sa predstaví v B-skupine v spoločnosti rovesníkov z USA, Fínska, Švajčiarska a Lotyšska. Je zrejmé, že ak by Slováci nastúpili aj so Slafkovským, ich šance na výraznejší výsledok by dramaticky stúpli.

Zámorskí novinári sa na túto tému pýtali aj trénera Canadiens Martina St. Louisa. Bývalý útočník reagoval stroho: "To nie je otázka pre mňa. Musíte sa spýtať nášho generálneho manažéra Kenta Hughesa.“

K situácii sa vyjadril aj výkonný viceprezident Canadiens Jeff Gorton.

""Zatiaľ sme ešte o ničom nerozhodli. Slovenskému zväzu sme povedali, že to vyriešime na poslednú chvíľu. Keby sme s ním zmenili plány, tak im to oznámime. Chápeme, že mužstvá neradi robia zmeny na poslednú chvíľu, ale pri Slafkovskom to určite privítajú," povedal Gorton pre lapresse.ca.

Vedenie slovenskej reprezentácie stále verí, že v Kanade postaví čo najsilnejší tím.

„Konečný menoslov je otvorený, keďže máme v hre viaceré lukratívne mená. Zatiaľ sa správy o nich ťažko hodnotia, ale poviem, že žiaden klub nám zatiaľ nedal definitívne áno alebo nie,“ vravel po zverejnení predbežnej nominácie kouč dvadsiatky Ivan Feneš.

Ak však Slafkovský bude pokračovať v doterajších decembrových výkonoch, šanca, že ho Montreal uvoľní na šampionát, sa rýchlo vyrovná nule.

Jurajovi Slafkovskému gratuluje ku gólu na ľade... Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Jurajovi Slafkovskému gratuluje ku gólu na ľade Calgary spoluhráč Sean Monahan.

Šikovný forvard ukazuje, že už teraz patrí medzi dôležitých hráčov tímu, a keď sa k tomu pripoja zranenia ďalších útočníkov, pre mužstvo je takmer nepostrádateľný.

Canadiens si teraz užijú krátku pauzu, najbližšie stretnutie odohrajú 11. decembra proti Los Angeles.

Nemec lídrom na MSJ

V stredu večer európskeho času zverejnilo zoznam hráčov, ktorí zabojujú o účasť na MSJ, aj New Jersey.

Slovenských fanúšikov poteší, že Devils uvoľnili aj Šimona Nemca.

Šikovný obranca, ktorého si New Jersey vybralo na júlovom drafte z druhého miesta, by mal patriť medzi lídrov slovenskej reprezentácie.

Nemec aktuálne pôsobí na farme Devils v klube Utica Comets. Klub AHL potvrdil Nemcove uvoľnenie na twitteri:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #MSJ 2023