Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordér NHL má rakovinu: Nebude to jednoduchá bitka

Legendárny kanadský hokejista Mike Bossy má rakovinu. Oznámil to v otvorenom liste po tom, čo odstúpil z pozície hokejového analytika v televízii TVA. Informoval o tom web nypost.com.

20.10.2021 10:14
Mike Bossy Foto:
Mike Bossy (vľavo) s Bryanom Trottierom hádže puk pri čestnom buly pred zápasom New York Islanders - Boston v októbri 2006. Kapitánmi tímov boli Zdeno Chára a Alexej Jašin.
debata

„Žiaľ, musím odísť z obrazoviek na povinnú prestávku. Je to nevyhnutná zastávka, počas ktorej sa musím podrobiť liečbe rakoviny pľúc. Zatiaľ je to 0:1, ale ešte som nepovedal posledné slovo,“ odkázal 64-ročný Bossy.

Obdobie, ktoré ho čaká, prirovnal k športovému zápoleniu.

Matt Martin, Jujhar Khaira Čítajte viac Chára rozdával bodyčeky a dočkal sa triumfu, Fehérváry v prvej obrane

"Uisťujem vás, že mám v úmysle bojovať so všetkým odhodlaním a horlivosťou, s ktorom ste ma videli na ľade. Je to to isté odhodlanie, ktoré mi pomohlo splniť si sny a posunulo ma na vrchol nášho športu.

Bitka, ktorá ma čaká, nebude jednoduchá. Dám do toho sto percent s cieľom čoskoro sa s vami (divákmi) stretnúť. Ste moja motivácia ísť do toho.

Obklopený svojou rodinou a priateľmi chcem zachovať tento priestor mimo kamier a rozhovorov. Som si istý, že sa môžem spoľahnúť na vašu diskrétnosť a porozumenie," uviedol bývalý útočník, ktorý sa do histórie NHL zapísal ako jeden z najlepších strelcov.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

Dodnes je jedným z troch hráčov, ktorým sa podarilo nastrieľať 50 gólov v 50 zápasoch.

Bol jednou z ústredných postáv dynastie Islanders, ktorí v 80-tych rokoch minulého storočia štyrikrát vyhrali Stanleyho pohár.

Okrem týchto triumfov má v zbierke úspechov aj trofej Conna Smytha pre najužitočnejšieho hráča play off, Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika, dvakrát sa stal najlepším strelcom NHL a trikrát získal trofej Lady Bingovej pre hráča s mimoriadnym hokejovým umením a džentlmenským správaním.

Od roku 1992 je člen Hokejovej siene slávy, v roku 2017 ho NHL zaradila medzi 100 najlepších hráčov histórie.

Zdravotné problémy sa mu nevyhli ani počas hráčskej kariéry, ktorú musel ukončiť už ako 30-ročný. O jeho hokejovom majstrovstve svedčí aj priemer 1,497 bodu na zápas, s ktorým je tretí v historickom poradí za Wayneom Gretzkým (1,921) a Mariom Lemieuxom (1,883).

Je držiteľ rekordu s najväčším počtom 50-gólových sezón po sebe (9), spoločne s Gretzkym má najviac 60-gólových sezón (9) a má najvyšší gólový priemer na zápas (0,762).

chára nhl Čítajte viac Starý a pomalý. Newyorčania posielajú Cháru do dôchodku

Mike Bossy je jedna z najväčších legiend klubu New York Islanders, v ktorom strávil celú kariéru.

V základnej časti NHL odohral 752 zápasov, v ktorých nazbieral 1126 kanadských bodov (573 gólov + 553 asistencií). V play off mal v 129 zápasoch bilanciu 85 gólov a 75 asistencií.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York Islanders #Mike Bossy