Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pozor, už strieľa! Keď Chára napriahol, išlo vraj o život

"Dostalo sa mi do uší, že budúci člen Siene slávy NHL, obranca Zdeno Chára, sa upíše tam, kde sa to všetko kedysi začalo. New Yorku Islanders na jeden rok," takto v predstihu ohlásil minulý týždeň prestup jedného z najslávnejších slovenských hokejistov Kevin Weekes, analytik ESPN a expert na zámorskú profiligu.

22.09.2021 12:50
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára.
debata (2)

Oznamovacia veta plná rešpektu. K žijúcej legende. Aj vy ho tam cítite?

Nie, toto ešte nie je koniec. Aj keď sa o budúcnosti 44-ročného hokejistu celé leto špekulovalo a aj sám dával najavo, že v hre je tiež ukončenie kariéry, všetko napokon bude ako uplynulých 23 sezón. Chára sa zapojí do predsezónneho kempu a potom aj do NHL. V klube, ktorý si ho v roku 1996 vybral v 3. kole draftu z 56. miesta.

Ikona, líder, nekompromisný obranca sa vracia do New Yorku.

Zdeno Chára Čítajte viac Návrat po 20 rokoch. Chára bude hrať za klub, ktorý ho draftoval

Prepáč, som len veľký

Keď majitelia ostrovanov ohlásili návrat Cháru po viac ako dvoch dekádach, na vtedy mladého Slováka si spomenul aj Howie Rose, niekdajší spoluhráč.

„Bola to jeho prvá sezóna a on si vybral sedadlo v autobuse rovno vedľa mňa. Keď si zrazu prisadol, doslova ma prilepil k oknu. Napadlo mi, či sa na mňa náhodou nehnevá. On však povedal: prepáč, som len veľký. Je to skvelý chlap a obrovský džentlmen. Vitaj späť,“ prezradil na sociálnej sieti úsmevný príbeh.

Je poriadne zaprášený. Veď Rose vyzerá na fotografii ako dobre udržiavaný chlap v rokoch. A Chára stále hrá. Jeden z fanúšikov na Twitteri mu ihneď pripomenul, že keď vysokého Slováka v roku 1996 draftovali do NHL, svet sa premiérovo tešil z hernej konzoly Nintendo 64 a všetci chceli hrať Super Maria.

Mimochodom, slovenskí hokejisti sa vtedy vôbec prvýkrát predstavili medzi elitou na svetovom šampionáte. Petra Vlhová mala rok a Peter Sagan šesť.

Tak dávno to bolo…

Mimochodom, prirovnania typu „čo sa stalo vtedy, keď…“, sú v Amerike mimoriadne populárne. Aj organizácia N.Y. Islanders s jedným prišla. Keď Chára v jej drese debutoval (19. novembra 1997), štyria aktuálni hráči z tímu ešte neboli na svete. Kieffer Bellows, Otto Koivula , Noah Dobson a Oliver Wahlstrom.

Príbehy o tom, ako najlepšieho slovenského obrancu všetkých čias kedysi v Trenčíne odpisovali, už zľudoveli. New York Islanders v ňom aj napriek tomu videl perspektívu. Ale nebolo to len-tak, Chára sa stále mal čo učiť. Napríklad aj strieľať. Dave Scatchard pred pár dňami vytiahol historku, ktorá tiež vykúzli úsmev na perách.

„Polovica jeho striel končila za plexisklom. Zopár ľudí takmer zabil,“ smeje sa bývalý skvelý útočník. „Vždy, keď vypálil počas svojej premiérovej sezóny na bránku, bolo spoza nej počuť len akési waaaau. Každý sa radšej sklonil. Vraveli sme tomu noc suvenírov. Big Z rozdával puky zadarmo,“ doplnil.

Scatchard len nedávno vydal autobiografiu Návrat: Moja cesta nebom i peklom. Podrobne sa v nej venuje dvom sezónam, ktoré odohral po boku začínajúceho beka. Ani v nej nezabudol na strelu príklepom, ktorej sa vtedy všetci báli.

„Ak ste stáli pred ním a čakali na dorážku alebo teč, len ste sa modlili, aby vás nepochoval. Strieľal neskutočne tvrdo, no nad pukom nemal žiadnu kontrolu, používal nesprávnu hokejku,“ opísal chvíle z prelomu tisícročia.

„A vidíte, neskôr sa z neho stal najlepší obranca sezóny v NHL. Je to jeden z najväčších profesionálov, s akým som kedy hral. Pre Islanders bude prínosom aj keď bude mať päťdesiat,“ dodal.

Kruh sa uzavrel

Za roky sa toho veľa zmenilo. Chára je dnes hrozbou pre brankárov, nie pre fanúšikov. Napokon, presnosť i tvrdosť svojho náprahu niekoľkokrát potvrdil aj v Zápase hviezd.

Na dostrel má aj mnohé vzácne rekordy. Aktuálne má na konte 1608 zápasov v základnej časti NHL, najviac z obrancov ich dosiaľ odohral legendárny Chris Chelios (1651). Ak by sa rodákovi z Trenčína aj naďalej vyhýbali zranenia, v tejto sezóne by slávneho Američana prekonal.

Chelios pôsobil v zámorskej profilige celých 26 sezón, Chára čoskoro odštartuje 24. Vyrovnal sa tak Timovi Hortonovi a za sebou má také kalibre ako Scott Stevens či Ray Borque s 22 ročníkmi v najlepšej hokejovej lige na svete.

Keď sme už pri štatistikách: Chára je najvyšším hráčom, aký kedy naskočil do NHL. V súčasnosti je aj majiteľom prívlastku najstarší. Len šesť korčuliarov v histórii súťaže malo vyšší vek ako on. Na konci sezóny sa v tejto štatistike môže posunúť zo siedmeho miesta na štvrté.

Je majiteľom prsteňa za víťazstvo v Stanleyho pohári, okrem toho v sezóne 2009 získal prestížnu Norris Trophy pre najlepšieho obrancu, o dva roky neskôr cenu Marka Messiera za vodcovské schopnosti, ktoré dokazuje prakticky od začiatku kariéry. Šesťkrát si zahral v Zápase hviezd NHL, má tri Zlaté puky pre najlepšieho slovenského hokejistu roka. V jeho zbierke sú aj dve strieborné medaily z majstrovsti­ev sveta.

„Milujem hokej. Mám preň vášeň a verím, že stále dokážem hrať. To sú veci, ktoré potrebujete. Nikdy neviete, ako sa vyvinie vaša kariéra a ako sa skončí, ale určite si nikto nedokáže predstaviť, že skončí tak, ako začal. Kruh sa v podstate uzavrel,“ priznal Chára.

Ešte raz – zrejme naposledy – ho však poriadne roztočí…

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #New York Islanders