Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nezabudni, kamarát, čo si mi sľúbil. Prídem a postaráš sa o mňa

Časy, keď Slovensko počítalo hokejistov v NHL na desiatky, sú dávno preč. Dnes ich má v akcii deväť.

20.04.2021 14:30
Devils Rangers Hockey Studenič Foto: ,
Marián Studenič (67) v zápase proti New Yorku Rangers.
debata (2)

Minulý týždeň sa do tohtosezónneho zoznamu zaradil Marián Studenič. Krídelník New Jersey Devils je 87. hráčom spod Tatier, ktorý okúsil najlepšiu ligu na svete.

Chalan z Holíča už niekoľko dní žije hokejový sen…

Ideme na Žiga

Všetko sa začalo v Skalici. V meste legendárneho Žigmunda Pálffyho.

Mladý Studenič chodil do športovej triedy a s kamarátmi z dorasteneckého tímu po tréningu aj na zápasy extraligového HK 36.

„Dostali sme permanentky a celá trieda sme fandili za bránkou. Samozrejme, že Žigo bol náš veľký vzor. Určite aj Mariánov, no on má iné hokejové prednosti,“ začne rozprávať o parťákovi zo skalickej juniorky Dávid Jaša.

Obaja pochádzajú z Holíča, Dávid je o dva dni starší ako Marián. V prelomovej mládežníckej sezóne 2014/2015 nazbieral Studenič o tri kanadské body viac (64).

„Ťahali sme tím. Vtedy som ho ešte nevnímal ako nedostižný talent. Napokon, aj sám povedal, že pôsobenie v zámorí mu dalo najviac,“ spomína.

Napriek tomu si už vtedy všimol, v čom je jeho kolega z útoku výnimočný. "Fú, ten bol ale rýchly. Jeden z najrýchlejších, akých poznám.

Marián Studenič Čítajte viac Studenič strelil parádny prvý gól v NHL: Iba som zavrel oči a spadlo to tam

Neviem, koľko by nám ostatným dal na kolo, ale rozdiel bol badateľný," usmieva sa v súčasnosti hráč seniorského mužstva Skalice, ktorého sme vytiahli na krátky rozhovor spoza školskej lavice.

Jeho kamarát mal medzi kamarátmi prezývku Studa. Je vraj výborný parťák a nepokazí žiadnu zábavu. V kabíne ho mali radi.

„Skvelý do kolektívu. Po tréningu sme neraz vybehli aj von. Nebol to žiadny hokejový fanatik, ktorý by nepoznal nič iné iba hokejku a korčule,“ podotkne s tým, že Studenič nie je typ, ktorý si NHL iba vydrel. „Ukázalo sa, že má talent od boha,“ dodáva Jaša.

Medzi skúsenými

Po fantastickej juniorskej sezóne si Záhoráci vytiahli Studeniča do áčka. Priamo do prvého útoku k ligovým matadorom – Dušanovi Pašekovi ml. a Renému Školiakovi. Mal šestnásť rokov a v 35 zápasoch nazbieral 20 kanadských bo­dov.

"Mal ten správny mix. Bol mladý, v kabíne – medzi nami dospelými – skôr plachý a nenápadný. Na ľade mu však zdravé sebavedomie nechýbalo.

Ideálna kombinácia – chalanisko, ktorý sa nespráva ako majster sveta, ale má v sebe pokoru a chuť zlepšovať sa," takto opisuje Pašek Studeničove začiatky medzi seniormi.

„Emócie nedával najavo. Akoby svet bol preňho gombička. Mal to dobre nastavené. Nestresoval sa,“ ponúka zasa svoj pohľad Školiak.

Studenič jednoducho zapadol do kolektívu a vniesol doň mladícku energiu.

Premiérový gól Mariána Studeniča v NHL.

Pochopiteľne, keď postavia „ucho“ medzi dvoch veteránov, musí počúvať. A učiť sa. „Mladší majú vždy väčší problém s defenzívou, tam ho občas bolo treba usmerniť, inak bol veľmi vyspelý a hokejovo vždy vynikal,“ pokračuje Školiak.

Obaja sa zhodujú, že ich mladý kolega z útoku zvládol náročné obdobie dospievania veľmi dobre. Túžil vyniknúť a neskĺzol z hokejovej cesty, ako sa to neraz pri junioroch stáva.

„Nemali sme s ním veľa práce, nechceli sme mu vyčítať každú vec. Potreboval rásť, na niektoré veci musel prísť aj sám. Správali sme sa k nemu tak, aby sme nezabrzdili jeho rozlet. Ako vo vatičke,“ usmieva sa Pašek.

Mama plakala

O šikovnom strelcovi sa dozvedeli aj za morom. Na konci júna 2017 tušil, že nadišla jeho veľká chvíľa. Doma sledoval na internete vstupný draft do NHL.

"Keď už bolo štvrté-piate kolo, začal som byť trošku nervózny. Keď okolo siedmej podvečer nášho času zaznelo moje meno, bol to neopísateľný pocit.

Mama si poplakala, aj otec bol veľmi šťastný. Napokon, bol tiež hokejista, no jemu sa takýto úspech nepodaril, tak sa teraz vidí vo mne," vravel vtedy šťastný Studenič.

Zo 143. miesta si ho vybralo New Jersey Devils. Slávna organizácia, ktorá začala pracovať na novej generácii. Šanca dostať sa do najprestížnejšej ligy na svete bola opäť o niečo väčšia. Nasledovali dva roky v juniorskej súťaži OHL a ďalšie dva vo farmárskej AHL.

Jeho kroky podrobne sledovala aj americká novinárka Julie Robenhymerová.

"Mladí Slováci sú u nás za oceánom predovšetkým pokorní. Súvisí to s tým – a teraz sa, prosím, neurazte, myslím to v dobrom – odkiaľ pochádzate a ako vás vychovali.

Marián Studenič v zápase s NY Rangers. Foto: SITA/AP, Bruce Bennett
Marián Studenič Marián Studenič v zápase s NY Rangers.

Bratislava je síce na slovenské pomery veľká, ale v USA by nebola. Doma o sebe viete prakticky všetko, ale za morom ste odrazu malá rybka vo veľkom mori.

Chlapci z menších krajín uvidia obrovské možnosti a makajú na sebe dvakrát viac, ako miestni hokejisti," povedala počas MS 2019.

Zrejme aj preto sa dostal do NHL…

Studenič v nej dosiaľ odohral štyri zápasy. V noci z nedele na pondelok zaznamenal prvý gól.

„Iba som zavrel oči a spadlo to tam. Nemohol som uveriť, že som skóroval. Bol som taký šťastný,“ vravel novinárom po konci duelu.

Najprv sa usadiť

Mladý Záhorák prežíva najšťastnejšie hokejové obdobie. Možno je to správny čas na splnenie starých sľubov.

„V pondelok sme si písali a pripomenul som mu: kamarát, spomínaš, na čom sme sa ešte v Skalici dohodli? Že keď sa dostaneš do NHL, pekne ma k sebe pozveš a dobre sa o mňa postaráš,“ smeje sa Pašek.

Samozrejme, že na resty sa nezabúda. „Ceco, ale najprv sa musím v NHL etablovať,“ odpovedal bývalému hráčovi a dnes hokejovému funkcionárovi 22-ročný Holíčan.

Nebude to jednoduché, o miesto v NHL sa bojuje deň čo deň. „Ale čo je v živote ľahké? Držím mu palce. Nech sa aj naďalej snaží. A potom určite prídem,“ posiela Pašek za oceán povzbudivý odkaz.

„A ja zasa môžem spomínať a byť hrdý na to, že som niekoho takého šikovného uviedol do profesionálneho hokeja,“ dodáva Školiak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HK 36 Skalica #New Jersey Devils #Žigmund Pálffy #René Školiak #Marián Studenič #Dušan Pašek ml.