Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tampa predviedla v prvej tretine gólovú smršť. Vyrovnala finále

Hokejisti Tampy Bay Lightning vyrovnali finálovú sériu NHL na 1:1. V druhom zápase záverečných bojov o Stanleyho pohár v Edmontone zdolali Dallas Stars 3:2, keď o svojom víťazstve rozhodli tromi gólmi v prvej tretine.

22.09.2020 06:13 , aktualizované: 08:34
Erik Černák, Andrew Cogliano Foto: ,
Súboj obrancu Tampy Bay Erika Černáka s Andrewom Coglianom z Dallasu.
debata (1)

Slovenskí obrancovia sa do štatistík nezapísali. Erik Černák odohral za „blesky“ 19:53 minúty, jeho krajan v drese Dallasu Andrej Sekera 12:50 minúty a bol pri oboch inkasovaných góloch v oslabení.

Tampa Bay využila v prvej tretine dve presilovky vďaka svojim elitným strelcom a najlepšiemu nahrávačovi. V početnej výhode sa presadili Brayden Point a Ondřej Palát, na oba góly im prihral Nikita Kučerov.

Tretí zásah pridal ešte v prvej dvadsaťminútovke Kevin Shattenkirk. Stars skorigovali v 35. minúte vďaka Joeovi Pavelskemu, v úvode záverečného dejstva znížil na 2:3 Mattias Janmark, no Dallas si už nestihol vynútiť predĺženie.

Brankár Andrej Vasilevskij zaznamenal 27 úspešných zákrokov a tešil sa z 30. víťazstva v 54. zápase v play off. Len traja aktívni brankári potrebovali na tento míľnik menej duelov – Marc-Andre Fleury (48), Corey Crawford (50) a Tuukka Rask (52).

Ruský brankár má v play off bilanciu po prehre 6–0, rekord v tejto štatistike drží jeho krajan a bývalý ochranca svätyne Tampy Bay Nikolaj Chabibulin, ktorý ako jediný brankár v histórii NHL zaznamenal sedem víťazstiev po prehre v jednom play off.

Rekordné zápisy zmenil aj Kučerov, ktorý je s 28 bodmi a 22 asistenciami lídrom v play off. Ruský útočník zaznamenal 25. viacbodový zápas v bojoch o Stanley Cup a prekonal rekordný klubový zápis Martina St. Louisa. S 28 bodmi sa dostal pred Brada Richardsa na čelo rekordov Lightning.

Andrej Sekera (5) a Esa Lindell z Dallasu a... Foto: SITA/AP, JASON FRANSON
Andrej Sekera, Esa Lindell Andrej Sekera (5) a Esa Lindell z Dallasu a gólová radosť hráčov Tampy Bay.

Dve asistencie zaznamenal obranca Victor Hedman, na konte ich má v play off už 49. Z aktívnych obrancov nazbierali viac iba Duncan Keith (68), Kris Letang (59) a Zdeno Chára (52).

Pavelski strelil svoj 58. gól v play off, vďaka čomu sa posunul na druhé miesto histórie NHL spomedzi rodákov z USA. Center Dallasu vyrovnal zápis Mikea Modana, na čele je Joe Mullen so 60 zásahmi.

Finále play off NHL – 2. zápas (Edmonton):

TAMPA BAY LIGHTNING – DALLAS STARS 3:2 (3:0, 0:1, 0:1) – stav série 1:1
Góly: 12. Point (Kučerov, Hedman), 15. Palát (Kučerov, Hedman), 16. Shattenkirk (Coleman, Cirelli) – 35. Pavelski (Klingberg, Radulov), 46. Janmark (Klingberg, Radulov) . Rozhodovali: Sutherland, Kozari – Amell, Barton, vylúčení: 7:6 na 2 min, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 31:29, bez divákov.
Tampa Bay: Vasilevskij – Shattenkirk, Hedman, ČERNÁK, Sergačev, Rutta, McDonagh, – Kučerov, Point, Palát – Johnson, Cirelli, Killorn – Coleman, Gourde, Goodrow – Verhaeghe, Paquette, Maroon. Tréner: J. Cooper
Dallas: Chudobin – Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Hanley, SEKERA – Radulov, Seguin, Benn – Gurjanov, Pavelski, Janmark – Perry, Hintz, Kiviranta – Comeau, Dickinson, Cogliano. Tréner: R. Bowness

Tampa nastúpila s dvomi zmenami v zostave. Tréner Jon Cooper pristúpil ku klasickému variantu šesť obrancov a dvanásť útočníkov. Na tribúne ostali obrancovia Zach Bogosian a Luke Schenn, po zranení sa prvýkrát v play off predstavil český bek Jan Rutta a vo štvrtom útoku nastúpil Carter Verhaeghe.

Zámorské médiá špekulovali o možnom návrate Stevena Stamkosa, ale kapitán Tampy Bay si neodkrútil debut v tohtoročnom play off, hoci absolvoval s tímom ranné rozkorčuľovanie.

Tampa bola v prvej tretine lepším tímom, pomáhala jej aj nedisciplinovanosť hráčov Stars. Prvú presilovku ešte „blesky“ nevyužili, hoci pohrozili Victor Hedman a Tyler Johnson, no v ďalšej početnej výhode už zahrmelo. Nikita Kučerov našiel v 12. minúte medzi kruhmi Braydena Pointa, ktorý desiatym gólom v play off otvoril skóre. Jeho strelu jemne tečoval Esa Lindell a brankár Anton Chudobin bol bez šance.

O tri minúty neskôr udreli „blesky“ v presilovke opäť. Kučerov naznačil strelu, zmrazil brankára aj obrancov Dallasu a Palát po jeho fantastickej prihrávke už nemal problém upratať puk do bránky.

Pri oboch inkasovaných góloch v oslabení bol aj Sekera. Tampa bola pri chuti a necelú minútu po Palátovom deviatom zásahu vo vyraďovačke napriahol od modrej Shattenkirk a zvýšil na 3:0. Opäť k tomu prispel teč smoliara Lindella.

Dallas v druhej tretine zvýšil aktivitu, výrazne pridal aj v počte striel, ale Andrej Vasilevskij si dlho držal čisté konto. V dobrých pozíciách ho neprekonali Alexander Radulov, Jamie Benn a po peknej individuálnej akcii ani Andrew Cogliano.

V polovici zápasu pohrozila aj Tampa, ale Cedrice Paquette trafil len žrď. Stars sa však za aktivitu dočkali odmeny. Pri Palátovom vylúčení vystrelil od modrej John Klingberg a Pavelski parádnym tečom znížil v 35. minúte na 1:3.

Rovnako ako Point dal desiaty gól v play off a spoločne s kapitánom Vancouveru Bo Horvatom vedú štatistiky kanonierov. Pavelski mohol o dve minúty neskôr streliť ďalší gól, ale sám pred Vasilevským neuspel. Na druhej strane rovnako pochodil Pat Maroon, ktorý po zakončení vrazil do Chudobina a Tampa mala šťastie, že jeho vylúčenie Stars nepotrestali, pretože viackrát horelo v bránkovisku „Bolts.“

Tretiu časť otvorila šanca Paláta, ale udrelo na druhej strane. Radulov udržal puk na modrej čiare, posunul ho Klingbergovi a po jeho skvelej prihrávke skóroval v 46. minúte zvnútra bránkoviska Janmark, ktorý sa medzi strelcov zapísal prvýkrát v tomto play off.

O tri minúty neskôr strelila Tampa štvrtý gól zásluhou Michaila Sergačeva, ale tréneri Dallasu si vyžiadali „challenge“ a videozáznam potvrdil, že akcii prechádzal ofsajd. Tampa si tesný náskok udržala až do konca, Dallas nepomohla ani hra bez brankára a po dvoch zápasoch je tak stav série vyrovnaný 1:1.

Zápas nedohral člen štvrtej formácie Dallasu Blake Comeau, ktorého v druhej tretine zrazil v strede klziska Ryan McDonagh.

„Bol to emotívny zápas. Boli v ňom herné vzostupy aj pády a nakoniec sa to pre nás skončilo dobre. A teraz zasa musíme ísť naplno do ďalšieho zápasu,“ uviedol útočník Tampy Bay Anthony Cirelli.

„Snažili sme sa zjednodušiť hru v porovnaní s prvým zápasom. Hrať to jednoduchšie – vystreliť a potom čakať pred bránkou na odrazené puky. To bol kľúč k nášmu dnešnému víťazstvu,“ povedal Nikita Kučerov.

Najrýchlejší korčuliari v histórii NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
5. Peter Bondra, 10 gólov - 13 asistencii - 23...

„Môjmu gólu predchádzali skvelé prihrávky od Victora Hedmana a Kučerova. Ja som mal pred sebou už len prázdnu bránku a to už bolo jednoduché,“ opísal Palát svoj deviaty gól v play off.

Tréner Dallasu spomenul tri faktory, ktoré jeho zverenci nezvládli v zápase číslo 2 na dostatočnej úrovni.

„Prehrávali sme na vhadzovaní, zbytočne sa zbavovali puku a vyrábali súperove presilovky. Bolo to vyrovnané, kým sme nezačali zohrievať na trestnú lavicu. Tieto veci si nemôžeme dovoliť proti takému elitnému tímu, akým je Tampa Bay,“ vysvetlil Bowness.

Tretí zápas je v noci na štvrtok o 2.00 SELČ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Andrej Sekera #Dallas Stars #Erik Černák