Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na súpiskách tímov NHL je 10 Slovákov. Covid prihral šancu Húskovi s Ružičkom

Desať slovenských hokejistov figuruje na súpiskách tímov zámorskej NHL pre prípravné kempy pred obnovením sezóny.

13.07.2020 21:14
Adam Húska Foto: ,
Adam Húska.
debata

Tie sa otvorili v pondelok a šancu v nich dostali aj brankár Adam Húska v New Yorku Rangers a útočník Adam Ružička v Calgary Flames. Súpisky ešte nepredstavili z 24 tímov, ktoré si zahrajú rozšírenú play off, St. Louis Blues a Nashville Predators. V nich však nemajú Slováci zastúpenie.

Tomáš Tatar z Montrealu či Zdeno Chára s Jaroslavom Halákom z Bostonu už majú za sebou aj prvé tréningové jednotky. Okrem nich sa v kempoch predstavia podľa predpokladov aj Andrej Sekera v Dallase Stars, Erik Černák v Tampe Bay Lightning, Martin Marinčin v Toronte Maple Leafs a Richard Pánik sa bude vo Washingtone Capitals pripravovať spolu s krajanom Martinom Fehérvárym.

Dvadsaťročný obranca strávil väčšinu sezóny na farme Hershey Bears v AHL, no zasiahol aj do šiestich duelov profiligy, v ktorých si pripísal jednu asistenciu.

Martin Fehérváry v drese Washingtonu za... Foto: SITA/AP, Jeff Roberson
Martin Fehérváry Martin Fehérváry v drese Washingtonu za Justinom Falkom zo St. Louis v prípravnom zápase NHL.

Šancu trénovať s prvým tímom a možno aj na premiéru v NHL dostal Húska, ktorého si Rangers stiahli z farmy v Hartforde. Dvadsaťtriročný brankár odchytal v AHL v tejto sezóne 28 duelov s priemerom 3,03 gólov na zápas a 94,3-percentnou úspešnosťou.

Slovenských fanúšikov potešilo aj vedenie Calgary, ktoré povolalo do prípravného kempu Ružičku. Dvadsaťjedenročný útočník odohral v tejto sezóne v Stocktone Heat v AHL 54 duelov a pripísal si 27 bodov (10+17). Rovnako ako Húsku čaká na svoj premiéru v najlepšej lige sveta.

Naopak, pozvánky do kempu nedostali Peter Cehlárik z Bostonu, Marko Daňo z Columbusu Blue Jackets či Tomáš Jurčo z Edmontonu Oilers.

Útočník Bostonu Peter Cehlárik šancu nedostane. Foto: Reuters, Bob DeChiara
Peter Cehlárik Útočník Bostonu Peter Cehlárik šancu nedostane.

Vedenie NHL dalo hráčom právo odmietnuť svoju účasť v kempe bez sankcie, môžu to spraviť do pondelkového večera miestneho času. Štart odriekli Mike Green (Edmonton), Travis Hamonic (Calgary), Roman Polák (Dallas), Karl Alzner (Montreal), Steven Kampfer (Boston), Zach Trotman (Pittsburgh) či Sven Bärtschi (Vancouver).

„Stále je tu veľká neistota a na základe osobných dôvodov a rodinnej zdravotnej situácii som sa rozhodol nezúčastniť sa na reštarte,“ citovala Greena agentúra AP.

Bez deviatich povolaných hráčov odštartoval spoločnú prípravu Pittsburgh Penguins. Mohli byť sekundárne vystavení osobe testovanej pozitívne na ochorenie COVID-19. Títo hráči sa nemôžu zúčastniť na tréningoch, kým nebudú mať ďalšie testy s negatívnymi výsledkami podľa protokolu NHL.

To platí aj pre 43 hráčov, ktorí mali od 8. júna, teda začiatku druhej fázy reštartu súťaže, pozitívne testy na nový koronavírus. Všetci nakazení hráči sú v domácej karanténe. NHL nezverejňuje mená hráčov s pozitívnymi testami a ani za aké tímy hrajú.

Kluby mohli napísať na súpisky do kempov maximálne 30 korčuliarov a neobmedzený počet brankárov. Do centralizovaného dejiska play off potom môže odletieť maximálne 31 hráčov (aj s brankármi) a celkovo 52 ľudí vrátane členov manažmentu.

Zdeno Chára. Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Chára Zdeno Chára.

Ligu pre šíriaci sa koronavírus stopli 12. marca, po postupnom uvoľnení opatrení mohli hráči od 8. júna dobrovoľne trénovať na ľade v malých skupinách v tréningových zariadeniach svojich tímov. V pondelok už odštartovala spoločná príprava.

Prerušená základná časť sa nebude dohrávať a ročník bude pokračovať vyraďovacou časťou iba za účasti 24 najlepších tímov. Kluby z Východnej konferencie odohrajú svoje stretnutia v torontskej Scotiabank Arene, tímy zo Západnej konferencie sa zídu v Rogers Place v Edmontone.

Štyri najlepšie tímy z každej konferencie majú účasť v 1. kole play off istú. Aby pred vyraďovačkou absolvovali okrem prípravných aj ostré zápasy, odohrajú medzi sebou miniturnaj o čo najlepšie nasadenie v play off.

Zostávajúcich osem mužstiev v každej konferencii sa o miestenku v 1. kole vyraďovačky pobije v predkole (kvalifikácii play off), série sa budú hrať na tri víťazné zápasy. Od 2. kola sa bude hrať klasicky na štyri víťazstvá, najneskorší termín siedmeho zápasu finále Stanleyho pohára je 4. októbra.

Najstarší hráči v histórii NHL (k 8. júnu 2020) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Gordie Howe (Kanada) - 52 rokov, 11 dní.

Slováci v prípravných kempoch:

  • Boston Bruins: Zdeno Chára (o), Jaroslav Halák (b)
  • Calgary Flames: Adam Ružička (ú)
  • Dallas Stars: Andrej Sekera (o)
  • Montreal Canadiens: Tomáš Tatar (ú)
  • New York Rangers: Adam Húska (b)
  • Tampa Bay Lightning: Erik Černák (o)
  • Toronto Maple Leafs: Martin Marinčin (o)
  • Washington Capitals: Richard Pánik (ú), Martin Fehérváry (o)

Dvojice predkola play off:

Východná konferencia

  • Pittsburgh (5) – Montreal (12)
  • Carolina (6) – NY Rangers (11)
  • NY Islanders (7) – Florida (10)
  • Toronto (8) – Columbus (9)

Západná konferencia

  • Edmonton (5) – Chicago (12)
  • Nashville (6)- Arizona (11)
  • Vancouver (7) – Minnesota (10)
  • Calgary (8) – Winnipeg (9)

    Miniturnaj o nasadenie do 1. kola play off

Východná konferencia

  • Boston, Tampa, Washington, Philadelphia

Západná konferencia

  • St. Louis, Colorado, Vegas, Dallas
debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Húska #Adam Ružička