Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Musia si pohovoriť. Tréner Bostonu sa chce stretnúť s Chárom

Boston Bruins sa pripravuje na tréningový kemp, aký jeho tréner Bruce Cassidy počas 40 rokov pôsobenia v hokeji ešte nezažil.

30.06.2020 09:43
Zdeno Chára. Foto: ,
Zdeno Chára.
debata (2)

Desiaty júl je deň, keď sa v zámorskej profilige oficiálne otvoria tréningové centrá pre kluby, ktoré budú pokračovať v sezóne v špeciálnom formáte play-off s 24 tímami.

A štandard to vzhľadom na pokračujúcu pandémiu koronavírusu v Spojených štátoch amerických rozhodne nebude. Aktuálne oficiálne miesta ohlásili 15 nových prípadov nákazy medzi 250 testovanými hokejistami.

Pôjde o tretiu fázu uvoľňovania opatrení, ale hokejisti sa musia pripraviť na prísne aplikovanie zdravotných a bezpečnostných protokolov vrátane častých testov na COVID-19 a dodržiavania prísnych hygienických noriem.

Hráči Bostonu so ziskom 100 bodov ovládli skrátenú základnú časť NHL, ktorú prerušil nástup koronavírusu 12. marca a záverečných 12–14 zápasov sa už nedohrávalo.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

„Som rád, že sa konečne vrátim do práce. Náš cieľ sa nezmenil, máme v tejto sezóne ešte nedokončenú robotu. Chceme sa stať víťazmi Stanleyho pohára,“ uviedol Bruce Cassidy v konferenčnom hovore pre zámorské médiá.

Zároveň však doplnil, že momentálne stále netuší, ako bude vyzerať program jeho zverencov v súvislosti s opatreniami na prevenciu voči koronavírusu.

„Stále nevieme, ako to celé bude fungovať. S koľkými hráčmi sa budeme môcť pripravovať v prípade, že sa v tíme objaví nakazený hokejista, ako to bude s rodinami hráčov a pod,“ predostrel niektoré časté otázky kouč Bostonu na oficiálnom webe NHL.

Päťdesiatpäťročný Cassidy podotkol, že sa v hľadaní správneho nastavenia prípravy spoľahne najmä na dvojicu dlhodobých opôr – slovenského kapitána Zdena Cháru a kanadského útočníka Patricea Bergerona.

Práve títo dvaja hráči vzali do rúk opraty dobrovoľných tréningov vo Warrior Ice Arene, ktoré sa diali v rámci uvoľnení opatrení vo fáze 2. Cassidy vtedy ešte na ľade chýbal.

"Najprv sa stretnem s Bergym a Zeem, aby som bol v obraze, ako sú na tom hráči po korčuliarskej stránke po takom dlhom čase.

Potrebujem spätnú väzbu o tom, v akej prevádzkovej teplote sa hráči nachádzajú. Kto je už lepšie pripravený a kto prípadne nervózny z návratu," skonštatoval Cassidy.

Tréner Bruins očakáva, že bude mať k dispozícii 28 až 30 korčuliarov a štyroch brankárov. Okrem Tuukku Raska a Jaroslava Haláka by sa do prípravy mali zapojiť aj tzv. záložní gólmani z tímu AHL Providence Bruins Daniel Vladar a Max Lagace.

Koľko hráčov napokon odcestuje do jedného z dvoch zatiaľ neznámych dejísk play-off, Cassidy netuší. "Je to jedna z kľúčových otázok, na ktorú sa všetci pýtame.

A čo sa stane, keď dôjde k pozitívnemu testu? A čo v prípade, ak bude druhý a tretí test negatívny? Budú sa môcť títo hráči pripojiť k tímu alebo vynechať najbližšie dva týždne?"

Podľa Cassidyho sa v klasickej príprave na sezónu pracuje aj s ôsmimi či desiatimi hráčmi zo záložného tímu AHL, ktorí sú potrební pre prípad, že sa niekto z „áčka“ zraní.

Najstarší hráči v histórii NHL (k 8. júnu 2020) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Gordie Howe (Kanada) - 52 rokov, 11 dní.

Zvyčajne sa títo hráči, tzv. Black Aces, pripravujú oddelene od ostatných, vzhľadom na súčasné nezvyčajné okolnosti spôsobené koronavírusom by sa to teraz mohlo zmeniť.

„Potreboval by som vedieť, či mám pracovať s dvoma skupinami hráčov alebo k našej skupine 24 hráčov priberieme niekoľko hokejistov z tej druhej skupiny. Bolo by dobré, ak by boli ihneď k dispozícii, ak Bergy alebo Zee rozhodnú, že treba s nimi pracovať,“ pokračoval Cassidy.

Tréner Bruins ešte doplnil, že aktuálne sú všetci hráči aj členovia realizačného tímu zdravotne v poriadku a na ňom a jeho spolupracovníkoch bude, aby čo najskôr opäť vytvorili v tíme víťaznú chémiu. „Veľa času na zohratie sa nebude. Budeme pracovať v zhone,“ doplnil Cassidy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #Patrice Bergeron #Bruce Cassidy