Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skrvavil Čecha, zdrapil Valábika. Pozrite si pamätné Chárove bitky

Nepatrí medzi chronických bitkárov. Päste netasí len tak - bez rozmyslu. Pre tím sa snaží byť podstatne užitočnejší.

06.06.2020 08:40
Chára, Thorburn, bitka Foto: ,
Zdeno Chára vyzýva na súboj Chrisa Thorburna.
debata (9)

Je to známa vec – každý z tímov NHL má medzi strelcami, elitnými obrancami, brankármi aj jedného takého, ktorého najsilnejšou stránkou sú tvrdé a dobre mierené údery. Bitkára.

K takým typom hráčov však Zdeno Chára rozhodne nepatrí. Hoci pohľad do štatistík kapitána Bostonu Bruins navráva čosi iné. Počas 21 sezón v zámorskej profilige zhodil rukavice 45-krát (podľa štatistík portálu hockeyfights.com). To nie je málo.

Prioritou trenčianskeho rodáka je predovšetkým líderstvo na lade i v šatni, poctivá defenzívna robota, no i podpora tímu v útoku.

Najlepší hokejisti z každého tímu NHL v histórii Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Anaheim Ducks - Teemu Selänne.

Aj preto možno povedať, že slovenský obor pästné súboje nevyhľadáva. Jeho bitkám zväčša predchádzajú provokácie súperov, odhodlá sa k nim aj z pozície ochrancu niektorého zo spoluhráčov.

A platí ešte jedno pravidlo: keď už je po všetkom, víťazom je (v drvivej väčšine prípadov) – Chára.

Pozrite si niektoré z bitkárskych súbojov jedného z najuznávanejších hráčov v histórii slovenského hokeja.

1. Premiéra nemala víťaza

K prvej pästnej výmene sa odhodlal počas prvej sezóny v NHL. Na sebe nosil dres New Yorku Islanders. Rukavice zhodil v mestskom derby s Rangers, jeho súperom bol podstatne nižší Darren Langdon. Obaja kohúti obstáli – súboj nemal víťaza ani zdolaného.

Bitka Chára vs. Langdon.

2. V úlohe pomstiteľa

Tentoraz sa ocitol v úlohe pomstiteľa. Jeho súper, poľský bitkár Krzysztof Oliwa z Ottawy, zozadu atakoval Neila, čo neuniklo Chárovej pozornosti. S nespratníkom veľmi rýchlo pozametal.

Chára vs. Oliwa.

3. Dal príučku kanadskej hviezde

Tentoraz nebol Chárovým protivníkom špecialista na bitkárske výmeny názorov. V zápase Ottawy s Tampou Bay si Slovák vyrovnal účty s hviezdnym menom – Vincentom Lecavalierom. Výsledok bol zrejme vopred jasný…

Chára vs. Lecavalier.

4. Krv na Chárových rukách, súperovej tvári

Jedna z najdrsnejšie vyzerajúcich bitiek Zdena Cháru. V pomyselnom federálnom derby skrvavil tvár Čecha Davida Kočího.

Chára vs. Kočí.

5. Súboj slovenských obrov

Chára neváhal vyzvať na súboj ani krajana. Bitka slovenských obrov, v ktorej stál na druhej strane Boris Valábik, víťaza nemala.

Chára vs. Valábik.

6. Trúfalý Kane

V zápase Bostonu so San Jose si na Cháru viackrát vyšliapol Evander Kane. Najprv ho dva razy narazil pri mantinely, potom sa do neho pustil aj bez rukavíc. Svoju trúfalosť akiste oľutoval.

Chára vs. Kane.

7. Obeť neférovosti

Dosiaľ posledná bitka Cháru prišla v marci tohto roku – pred prerušením NHL pre koronavírus. V zápase Bostonu s Tampou si to chcel najprv rozdať s Maroonom, no zozadu ho nešetrne atakoval ďalší z hráčov Lightnings. Chára sa ocitol na zemi a bitku s Maroonom si zopakoval následne. V nej ho súper dostal prekvapujúco na ľad. Účastníkom hromadnej bitky bol aj ďalší slovenský bek – Erik Černák.

Chára vs. Maroon.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #New York Islanders #Ottawa Senators #bitky