Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastný mal z Európanov najväčší vplyv, znie z NHL. Pocty sa dočkal aj Mikita

Po Mariánovi Hossovi (číslo 81), Pavlovi Demitrovi (38) a Jaroslavovi Halákovi (41) hokejoví odborníci vybrali ďalších dvoch Slovákov, ktorí boli najlepší nositelia konkrétnych čísel v modernej histórii NHL. Tentoraz sa pozreli na 21 - 30.

30.05.2020 12:53
Peter Šťastný Foto: ,
Peter Šťastný.
debata (4)

Najlepší hráč s 26-kou bol Peter Šťastný. Portál NHL.com pripomenul príbeh o slávnom bratskom útoku, ktorý patril medzi najproduktívnejší v celej súťaži. Číslo 26 nosil Peter Šťastný už v Československu a ponechal si ho aj v Severnej Amerike.

Z 965 zápasoch ho mal na chrbte vo všetkých okrem dvanástich v New Jersey, kde mu prischlo číslo 29, pretože jeho pôvodné bolo obsadené Tommym Albelinom. Ten však v rokoch 1991–92 prešiel na šestku a Šťastný sa mohol vrátiť k obľúbenému číslu.

Najlepšie útoky v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
The Kraut Line – Boston Bruins (1936-42,...

Od expertov dostal 14 hlasov, na ďalšej priečke skončili Martin St. Louis (3) a Patrik Eliáš (2).

„V NHL sú aj produktívnejší Európania, ale povedal by som, že žiadny z nich nemal v lige väčší vplyv ako Peter Šťastný,“ uviedol publicista Dave Stubbs.

Mikita nemal žiadne slabiny

Za najlepšieho hráča s číslom 21 označili Stana Mikitu. Liptovský rodák s ním odohral všetkých 1396 zápasov v drese Chicaga Blackhawks. V októbri 1980 bolo jeho číslo prvým, ktoré klub vyradil.

Najlepší Európania v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Jevgenij Malkin

Stále je lídrom Blackhawks v počte bodov a asistencií, v roku 1961 ho priviedol k Stanleyho poháru.

„V časoch, v ktorých hrával, bol najlepším hráčom. Vo svojej hre nemal žiadne slabiny. Bol to veľký hráč s nesmiernym vplyvom,“ opísal ho Patrik Sharp, dnes analytik NBCSN.

Z devätnástich odborníkov ho na prvé miesto zaradili štrnásti – pred Petrom Forsbergom, Švéda považujú za najlepšieho piati experti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Šťastný #Stan Mikita