Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ruská hviezda zhasína. S miliónovou zmluvou ju nik nechce

Bublina spľasla. O ruskú megastar už nie je záujem. Keď Iľja Kovaľčuk vlani na jeseň ohlásil návrat do NHL, boli toho plné médiá. Napokon, hviezdne návraty do najlepšej hokejovej súťaže na svete sa nedejú každý deň. Po niečo viac ako roku sa však ukazuje, že to nebolo ideálne rozhodnutie. Rodák z Tveru totálne pohorel. Výsledok?

21.11.2019 18:58
Kovaľčuk. Foto: ,
LA Kings sa chce zbaviť Iľju Kovaľčuka. Ruskú hviezdu však nik nechce.
debata (4)

Ešte donedávna jeden z najlepších klubov v súťaži sa potrebuje zbaviť útočníka, ktorý ho mal vrátiť na výslnie. Namiesto gólov a asistencií však po ňom zostáva v slnečnej Kalifornii iba jedno veľké sklamanie. A povinnosť vyplácať mu premrštenú mzdu.

19 miliónov na stole

Plán bol jasný: spolu so Slovincom Anžem Kopitarom mal Kovaľčuk vytvoriť jeden z najúdernejších útokov v celej NHL. Keď sa rodí veľkolepý prestup, sprevádzajú ho aj bombastické gestá.

A tak majiteľ LA Kings položil na stôl trojročnú zmluvu zaväzujúcu klub vyplatiť hráčovi 19 miliónov amerických dolárov. Solídne, nie?

Tí, ktorí boli v obraze, si ťukali na čelo. Šesť rokov strávených v KHL a pokročilý vek im dávali tušiť, že s návratom do NHL to nebude len tak. A mali pravdu – Kovaľčuk viac nežiaril, za celú sezónu nazbieral chabých 34 bodov.

Vynikal iba v jedinom ukazovateli – v hodnotení +/- pri jeho mene svietilo číslo –23. Úplná katastrofa! A keďže na svoje slávne časy nenadviazal ani v tejto sezóne, bolo rozhodnuté: Kovaľčuk musí ísť preč!

V minulotýždňovom domácom zápase LA síce zdolalo Minnesotu 3:1, avšak už bez ruského veterána. Duel sledoval iba z tribúny ako zdravý náhradník. Generálny manažér mužstva Rob Blake novinárom povedal, že je len na hviezdnom útočníkovi, ako sa so situáciou popasuje a verí, že svoju hru zlepší.

„Veru, nie je to ideálna situácia. Kovy je skvelý chlapík. S jeho prístupom je všetko v poriadku. Z nejakého dôvodu to však na ľade nefunguje,“ zamýšľal sa Kopitar.

„Sme poslední, všakže? V zostave sme urobili hneď niekoľko zmien. Snažíme sa nájsť ideálnu kombináciu. Najmä aby sme už začali dávať góly,“ pridal sa kouč Todd McLellan.

Ihneď sa začalo šepkať o jeho odchode alebo výmene. Má to však jeden háčik. Kovaľčuk má v zmluve klauzulu o tom, že bez jeho vedomia ho nemôžu vymeniť. A aj tak – ktorý klub by mal záujem o vyhasínajúceho kanoniera s obrovským platom?

Kovaľčuk 2.0

Možností je málo. Predovšetkým preto, že už v decembri mu budú musieť „králi“ vyplatiť podpisový bonus 5,3 milióna dolárov. Až keď ho uhradia, stane sa z Kovaľčuka pre ostatné kluby dostupný artikel. Bude ich stáť už iba 700-tisíc, čo je jeho zostávajúca časť základného platu pre túto sezónu.

Iľja Kovaľčuk. Foto: Reuters, Eric Bolte
Iľja Kovaľčuk. Iľja Kovaľčuk.

V minulosti sa však pár návratov na trase NHL – KHL – NHL predsa len podarilo. Jaromír Jágr si kariéru v NHL predelil anabázou v Omsku, aj Alexander Radulov sa dokázal znovu adaptovať na podmienky v zámorskej súťaži. A tak je zrejmé, že z Kovaľčuka chodiaca reklama na prestriedanie najlepších hokejových líg nebude.

Určite však nebol posledným hráčom, ktorý sa o niečo podobné pokúsil. Jednotka draftu z roku 2012 – Nail Jakupov (aktuálne v SKA Petrohrad) – je stále dosť mladá na to, aby si minimálne ešte raz NHL vyskúšala.

A nezabudnime na Pavla Dacjuka (Jekaterinburg), ktorý sa v sezóne 2016 vrátil do Moskvy kvôli rodine. Alebo Vadima Šipačova (Dynamo Moskva), strojcu finálového úspechu Vegas Golden Knights.

Ak niektorí z hráčov KHL dnes zvažujú návrat za more, potom im Kovaľčuk 2.0 spravil medvediu službu. Lebo ak medzi úzkymi mantinelmi pohorel hráč jeho kalibru, kto potom môže uspieť?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Iľja Kovaľčuk #Los Angeles Kings