Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kritizoval Cháru, Ovečkina a už aj prisťahovalcov. Komentátora vyhodili

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet.

13.11.2019 07:32
Don Cherry Foto: ,
Don Cherry (vľavo) na snímke z roku 2016.
debata (7)

Prepustila ho po tom, ako osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

„Žijem v Mississauge,“ pripomenul Cherry svoje bydlisko 30 kilometrov od Toronta. „Len málo ľudí nosí ten vlčí mak. A priamo v Toronte? Zabudnite. Nikto vlčí mak nenosí. Vy ľudia, ktorí ste sem prišli… Milujete náš spôsob života, milujete naše mlieko a med. Mohli by ste obetovať aspoň tých pár dolárov a kúpiť si kvet vlčieho maku. Za chlapcov, ktorí zaplatili tú najvyššiu cenu, aby ste si mohli užívať život v Kanade,“ povedal Cherry.

Hneď v nedeľu sa šéf spoločnosti Bart Yabsley za Cherryho komentár ospravedlnil a v pondelok legendu vyhodil. „Šport ľudí spája, nerozdeľuje. Jeho slová a urážlivé poznámky nereprezentujú postoje a hodnoty, ktoré zastávame. Po tom, ako sme sa s ním porozprávali, sme sa rozhodli, že bude správnou vecou, ​​keď okamžite skončí,“ uviedol Yabsley.

Dobre pritom vníma, akú legendou sa Cherry stal. „Don je synonymom pre hokej a počas posledných 40 rokov zohral zásadnú úlohu pri vývoji tohto športu. Chceli by sme Donovi poďakovať za jeho prínos pre hokej i vysielanie športových prenosov v Kanade,“ doplnil Yabsley.

Cherry pre denník Toronto Sun potvrdil, že dostal výpoveď. „Informovali ma o tom. A nemám s tým problém. Viem, čo som povedal. A tiež viem, ako som to myslel. Nebolo to myslené necitlivo k iným kultúram, len si myslím, že by každý v Kanade mal nosiť vlčí mak a oceniť tak našich padlých vojakov. Bol som na základniach našich jednotiek, bol som na Vianoce v Afganistane, aj na cintorínoch po celom svete a v relácii Coach's Corner som oceňoval našich padlých hrdinov,“ pripomenul Cherry.

Bývalý obranca, ktorý má však na konte jediný zápas v NHL za Boston, sa preslávil v minulosti ako tréner práve v Bruins, neskôr viedol ešte Colorado Rockies. Už v roku 1981 ho prijali do tradičnej relácie Hockey Night In Canada.

Siedmy najvýznamnejší Kanaďan v dejinách podľa hlasovania obyvateľov krajiny (z roku 2004), ktorá je kolískou hokeja, preslávil nielen prehľadom v hokeji, výstrednými oblekmi, ale aj mnohými kontroverznými názormi.

Viackrát hovoril negatívne o európskych hokejistoch, jeho kritike neušli ani hráči ako Zdeno Chára, Jaromír Jágr či Alexander Ovečkin.

V minulej sezóne zaujal stanovisko k zraneniu Cháru vo štvrtom zápase finále play off. Slovenský obor si po nešťastnom teči Schennovej strely zlomil čeľusť a na piate finále nastúpil so sebazaprením a špeciálnym krytom na prilbe.

Cherry vtedy odmietol pripísať zranenie Cháru na účet smoly. "Sledoval som rozbory v televízii aj v novinách. A nikto nepovedal, že Chára zahral hlúpo. Mladí tréneri, učte deti, že hokejku musia mať (pri blokovaní strely) na strane, nie pred sebou.

Máme tu 42-ročného chlapa, ktorého to ako chlapca nenaučili, a takto dopadol. Hral som hokej 16 rokov a nikdy sa mi toto nestalo," povedal začiatkom júna Cherry na margo zranenia Cháru.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Don Cherry