Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Handzuš: Nejde o bojkot. Hráči naň nemajú dôvod

Ospravedlnenia pre zranenia, únavu i z dôvodu, že niekto nemá podpísanú zmluvu na ďalší ročník, nie sú v slovenskej hokejovej reprezentácii novinkou.

28.04.2017 17:50
Tomáš tatar, richard pánik, andrej meszároš,... Foto: ,
Zľava: Andrej Meszároš, Tomáš Tatar a Richard Pánik.
debata (20)

Patria k obdobiu skladania tímu pre majstrovstvá sveta. Po prvý raz však reálne hrozí, že Slováci sa na svetovom šampionáte v Kolíne a Paríži (5. – 21. 5.) predstavia bez hráčov zo zámoria.

Ostrieľaní borci z NHL patrili vždy k najväčším oporám národného tímu. Boli nositeľmi najvyššej kvality. Pravidelne sa od nich očakávalo, že potiahnu v najťažších momentoch a privedú Slovensko minimálne do štvrťfinále. Raz zvládli túto úlohu lepšie, inokedy sa im darilo menej.

Tréner Vladimír Vůjtek – po sklamaní z neúspechu reprezentácie na MS 2011 v Bratislave a Košiciach nahradil Kanaďana Glena Hanlona – sa od príchodu k mužstvu boril už od prvého prípravného turnaja s veľkým množstvom ospravedlneniek. Aj vďaka tomu však objavil nových hráčov pre reprezentáciu. Pred majstrovstvami sveta v Helsinkách 2012 vystužil európsky káder o päticu Chára, Sekera, Kopecký, Handzuš, Tatar. V mužstve bol aj Miroslav Šatan, vtedy pôsobiaci v Slovane – a Slovensko zaskočilo favoritov a získalo nečakane striebro!

Zľava na archívnej fotografii: Hráči Slovenska... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Marián Hossa Zľava na archívnej fotografii: Hráči Slovenska Marián Hossa, Michal Handzuš a Tomáš Tatar.

Vůjtkov nástupca Zdeno Cíger má aktuálne pozíciu ešte náročnejšiu. Na jednej strane mu priali okolnosti, keď mužstvá v NHL so slovenskými hráčmi (s výnimkou Edmontonu so Sekerom a New Yorku Rangers so zraneným Hrivíkom) buď nepostúpili do play off, alebo neprešli do 2. kola. Čo je však horšie, ani jeden z hráčov, pre ktorých sa klubová sezóna skončila, pozvánku do reprezentácie neprijal.

„Je to slobodné rozhodnutie každého z nich, ktoré musím rešpektovať… Nie je to nič príjemné. Tlačí nás čas. Určite by sa mi lepšie vyberalo, keby tu boli hráči z NHL. Nebudem klamať, nie som z toho nadšený,“ tvrdí Cíger. Podobnú situáciu zažil aj Cígerov asistent Július Šupler, keď viedol reprezentáciu na MS 2008 v Kanade.

„Narátal som štrnásť ospravedlneniek, z hviezd NHL prišiel len Ľubo Višňovský. A zachránil nás v najvyššej kategórii, keď premenil samostatný nájazd v druhom zápase o záchranu proti Slovinsku.“ Skúsený kouč mal vtedy v tíme päť hráčov z NHL, teraz v ňom nie je nik. Čo na to hovorí? „Do hláv hráčom nevidím. Ospravedlnenia pre zranenia rešpektujeme. Zdeno Chára a Marián Hossa už majú svoje roky, v reprezentácii si už svoje odohrali. Do českého tímu prišli aj hráči z NHL, ktorí nemajú zmluvu na budúcu sezónu. Každý má svoje svedomie, je to o vzťahu k reprezentácii a o atmosfére v tíme. Po dvoch domácich prehrách so Švajčiarskom som nemohol zaspať… Buďme však pozitívni, príležitosť dostávajú mladší hráči. Je na nich, ako ju využijú, vidím u nich veľké odhodlanie,“ zdôrazní.

Fanúšikovia pod Tatrami sú sklamaní. V internetových diskusiách sa búria a hľadajú dôvod, prečo najlepší hokejisti nechcú reprezentovať.

Úvahy o pokračovaní bojkotu, kým túto alternatívu niektorý z hráčov nepotvrdí, nepomáhajú nikomu. Najmenej hráčom, ktorí pozvánky s radosťou prijali a sú pripravení odviesť v každom zápase maximum, aby mužstvo dosiahlo čo najlepší výsledok.

„Všetci majú objektívne dôvody. Žiaľ, nahromadilo sa toho priveľa. No je to len dôkaz toho, že nemáme viac hokejistov v NHL a kvalitnejších európskych ligách. Keby sme mali v NHL tridsať hráčov a neprišli by jedenásti, stále by ich mohlo byť dosť. To, že sa o ospravedlneniach hovorí a píše, len potvrdzuje, že Slovákom na hokeji stále záleží a milujú ho, čo ma teší,“ naznačuje Michal Handzuš.

Víťaz Stanleyho pohára s Chicagom zastupoval nespokojných hokejistov počas predvlaňajšieho bojkotu. Preto môže vyvrátiť úvahy o pokračovaní bojkotu.

„Nie je to nič organizované. Keď prebiehal bojkot, boli sme k verejnosti otvorení a hovorili sme, prečo to robíme. Teraz nie je žiaden dôvod na bojkot. Ľudia na zväze pracujú, snažia sa a robia na rôznych zaujímavých projektoch. Keď sa s chalanmi medzi sebou bavíme, každý má záujem reprezentovať. Tento rok je, žiaľ, špecifický v tom, ako to dopadlo,“ vysvetľuje Handzuš.

Na MS neprídu zo zámoria brankári Halák, Budaj, obrancovia Chára, Marinčin, útočníci Hossa, Pánik, Jurčo, Gáborík, Tatar, Daňo, Hrivík. Každý z nich má svoje dôvody, nevôľu vzbudzuje súhrn jedenástich ospravedlnení.

Aby ich nebolo málo, Cíger nemôže počítať ani so zranenými centrami Réwayom, Viedenským, Marcinkom a Mikúšom či obrancami Ďalogom, Meszárošom, Valachom a Jarošom. K návratu do národného tímu sa neodhodlali ani dvaja skúsení matadori z domácej súťaže a so skúsenosťami z NHL Nagy so Surovým.

Dôvody neúčasti hráčov z NHL

Neprídu pre zranenia
Marián Gáborík a Tomáš Tatar sa už podrobili operáciám. Marek Hrivík sa presnul k prvému tímu New Yorku Rangers, ale na šampionáte by nehral ani v prípade vyradenia Newyorčanov. Má problémy s lakťom, vyradili ho minimálne na mesiac. Martin Marinčin si počas sezóny poranil chrbticu, klub mu odporučil neúčasť.

Končí im zmluva
Skúsený brankár Peter Budaj sa chce udržať v NHL a podpísať možno poslednú zmluvu. Útočník Richard Pánik má šancu podpísať prvý lukratívny kontrakt. Zmluva sa končí aj útočníkovi Markovi Daňovi, počas sezóny ho trápili zranenia. Obmedzený voľný hráč bude aj útočník Tomáš Jurčo, ktorému Chicago po výstupných testoch neodporučilo štart na MS.

Odmietli pre únavu
Veteráni Marián Hossa a Zdeno Chára. Útočník Chicaga avizoval svoju neúčasť vopred. Kapitán Bostonu, ktorý absolvoval aj Svetový pohár, sa ospravedlnil po vypadnutí Bruins v play off.

Znechutenie zo sezóny
Brankár Jaroslav Halák najprv žiaril na Svetovom pohári, potiahol tím Európy do finále. Vedenie New Yorku Islanders ho neskôr poslalo na farmu. V závere ročníka ho povolalo do prvého tímu a najmä vďaka nemu bojoval až do konca o účasť v play off.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia