Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tugnutt pred 26 rokmi pochytal 70 striel. Užil si ovácie v hale súpera

Počas svojej kariéry hokejového brankára v 90. rokoch rozhodne nebol nijakou hviezdou, ale 21. marca 1991 na chvíľu zažiaril ako tá úplne najjagavejšia.

21.03.2017 12:15
Ron Tugnutt Foto: ,
Ron Tugnutt.
debata

„Možno najlepší výkon gólmana v histórii NHL,“ tvrdí server nhl.com. Reč je o famóznom predstavení Rona Tugnutta, v tom čase hráča dnes už nejestvujúcich Québec Nordiques, ktorý v zápase na ľade Bostonu pred 26 rokmi pochytal až 70 súperových striel.

„Bol to jeden z tých večerov, keď som veľmi dobre videl puk. A ak aj nie, tak som správne predvídal, kam bude smerovať,“ spomína si na duel s výsledkom 3:3 dnes 49-ročný Kanaďan, ktorý mal v tom čase 23 rokov a bola to preňho štvrtá sezóna v NHL. „Po tomto zápase mal plné právo byť vyčerpaný. Používal hokejku, rukavice, betóny a rozmanité časti tela, aby všetkým pukom s výnimkou troch zabránil dostať sa do siete,“ pokračuje oficiálny portál NHL.

Obranca Ray Bourque vypálil na Tugnutta až 19 striel, dodnes platný rekord ligy, a hoci jedna z nich rozsvietila červené svetlo, pravdepodobne bol najviac frustrovaným hráčom Bruins. Najmä svoj posledný pokus už-už videl v sieti, ale proti bol hrdina večera. „Nemohol som tomu uveriť,“ konštatoval Bourque po zápase.

„Pri poslednej strele som si vravel – neexistuje, že by toto mohol chytiť. Oprel som sa do toho z celej sily, aj mu clonil hráč, a predsa to chytil.“ Bostonská hviezda Cam Neely po stretnutí vyzval Tugnutta, aby si šiel vychutnať aplauz domácich fanúšikov. Tí mu tlieskali aj postojačky. „Nikdy predtým som nezažil, aby mi súperov hráč navrhol také niečo vo svojej hale,“ podotkol.

Sedemdesiat zákrokov a sedemdesiattri striel smerujúcich na brankára je druhý najvyšší počet v oboch kategóriách v histórii základnej časti NHL. Štatistiku vedie Sam LoPresti, ktorý ako gólman Chicaga pochytal 80 z 83 pokusov proti Bostonu 4. marca 1941. Tugnutt neskôr senzačne ešte raz v kariére predviedol 70 úspešných zákrokov, ale v máji 2000 už išlo o zápas play off, ktorý rozhodlo až piate predĺženie. Vtedy ako brankár Pittsburghu privádzal do zúfalstva hráčov Philadelphie, ktorí napokon zvíťazili 2:1 po 152 minútach.

Tugnutt okrem Québecu a Pittsburghu chytal počas kariéry v NHL aj za Edmonton, Anaheim, Montreal, Ottawu, Columbus a Dallas. Zasiahol do celkovo 537 stretnutí s priemerom 3,05 inkasovaného gólu a mal 89,5-percentnú úspešnosť zákrokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ron Tugnutt #Québec Nordiques