Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chicagskú dynastiu ťahajú aj Hossa s Pánikom

Američania vždy veľmi dobre vedeli, ako spopularizovať a predať svoj produkt. Vďaka ich šikovnosti i odvážnym krokom je NHL na míle ďaleko od ostatných hokejových súťaží sveta.

22.02.2017 17:06
Richard Pánik Foto: ,
Richard Pánik prijíma gratulácie od svojich spoluhráčov z Chicaga.
debata

Pred sezónou 2005/2006, ktorej predchádzala celoročná výluka, sa rozhodli zaviesť platový strop a rozdeliť kvalitu medzi kompletný 30-členný ligový pelotón.

Kluby zarábajúce desiatky miliónov dolárov museli prísť na to, ako poskladať úspešný tím z menšieho počtu hviezd. K najšikovnejším v tomto odbore – o čom svedčia tri Stanleyho poháre v rokoch 2010, 2013 a 2015 – patrí Chicago. Blackhawks dokážu z hráčov zaprášených farmou v AHL vyleštiť cenné artikly a spoľahlivé súčiastky víťaznej partie. Pre slovenský hokej je len dobre, že jednou z nich sa stal aj Richard Pánik.

Silný chlapík

„Užívam si hru so Schmaltzom a Pánikom. Na ľade tvrdo pracujú, snažia sa s pukom niečo vymyslieť. Je dobré, že sa nám darí pomáhať mužstvu k dobrým výsledkom. Dodáva nám to sebavedomie a motiváciu, aby sme v práci neprestávali a zlepšovali sa. Myslím si, že ak máte často puk na hokejke skúšate veci, ktoré by ste si bez sebadôvery nedovolili,“ vravel po utorkovom víťazstve nad Minnesotou 5:3 kapitán Blackhawks Jonathan Toews na klubovej stránke.

Vo všetkých piatich góloch mala prsty práve jeho formácia, kanadský útočník strelil hetrik a pridal aj dve asistencie. Toews spoločne s Pánikom a Schmaltzom herne i bodovo pookrial a dal zabudnúť na jeho slabý štart do sezóny. Tréner Quenneville dovtedy špekuloval nad zložením útokov, až kým z tejto trojice nevytvoril najnebezpečnejšiu lajnu Chicaga.

„S Jonathanom sme spolu hrali na začiatku sezóny, ale veľa veci nám nevyšlo. Vedel som, že časom začne strieľať góly a vidíte, je to tu. Predvádza skvelé výkony, hrať s ním je jednoduché. Myslím si, že Schmaltz sa zlepšil najmä v hre s pukom. Nebojí sa ho podržať dlhšie, rozumie si s ním a snaží sa skórovať alebo nájsť mňa s Toewsom. Skvele si rozumieme,“ usmieval sa Pánik.

V ostatnom stretnutí strelil gól a na jeden prihral, na konte mu svietilo aj päť plusiek. V 60 zápasoch získal 31 bodov, so 16 gólmi je piatym najlepším strelcom Chicaga. Vo Veternom meste si počas tohto ročníka vytvoril sezónne maximá vo všetkých najdôležitejších ukazovateľoch.

„Johnny (Toews, pozn.) hrá s tými dvoma najlepší hokej. Dávajú mu viac priestoru pre jeho rýchlosť a šikovnosť. Pánik je silný chlapík, rád pracuje pred bránkou. Schmaltz vie podržať puk a nájsť spoluhráčov dobrou prihrávkou. Na začiatku roka sme nevedeli nájsť Toewsovi správnych spoluhráčov. Teraz tu máme našu najlepšiu formáciu za ostatné týždne,“ vravel generálny manažér Chicaga Stan Bowman. Jeho ťah zo 4. januára 2016 poslal Jeremyho Morina do Toronta a 26-ročnému rodákovi z Martina dal šancu oživiť zámorskú kariéru.

Nebezpečný tím

Tréner Quenneville sa nebojí rozhádzať hráčov a poukladať ich do novej ofenzívnej schémy. Ak nefunguje, urobí ďalšie zmeny, až kým to do seba nezačne zapadať. Reálne sa môže stať, že najlepší strelec mužstva je až v tretej formácií. A nezáleží na tom, že je ním legendárny Marián Hossa.

„Každý tím má štyri útočné formácie. Ak sa v prvých dvoch nenachádza Hossa, môžete si byť istí, že váš káder je široký. Spoliehame sa na každého hráča,“ vraví kouč jastrabov, ktorého doplnil Toews.

„To čo z nás robí dobré mužstvo je tretia a štvrtá formácia. Oni bojujú a nedávajú súperovým hráčom čas ani priestor na rozvinutie útočných akcií. Keď si udržíme takéto tempo a fazónu všetkých formácii, stane sa z nás nebezpečný tím, ktorý sa ťažko zdoláva.“

Hossa sa síce prepadol do tretej formácie k Dennisovi Rasmussenovi a Marcusovi Krugerovi, jeho úlohy v oboch špeciálnych tímoch mu však zostali. Pravidelne hráva v početných výhodách i oslabeniach. A triafa do čierneho.

„Minutáž je približne rovnaká. S Joelom sme sa bavili o tom, že budem hrať o čosi menej. Nemyslím si, že to ovplyvní moju hru. Ak to pomôže mužstvu, nevadí mi to. Dôležitá je rovnováha, v mojom veku je to už len o víťazstvách – v zápasoch aj sezónach,“ vysvetľuje 21-gólový Hossa.

Najslávnejšia hokejová súťaž oslavuje storočnicu. Nie je skúpa na nádherné momenty, o ktoré sa postarali hráčske dynastie. Jednou z nich je aj partia okolo Jonathana Toewsa. Podarí sa jej vydobyť si štvrtý Stanleyho pohár za osem sezón a definitívne vstúpiť do dejín?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Richard Pánik