Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skôr i neskôr než Ovečkin. Aj Crosby už má tisícku

Je tvárou Penguins, celej NHL i kanadskej reprezentácie. Pittsburgh priviedol k dvom Stanleyho pohárom a národný tím k dvom zlatým medailám z olympiády, titulu majstrov sveta v Prahe 2015 i triumfu v minuloročnom Svetovom pohári.

18.02.2017 07:00
Sidney Crosby Foto: ,
Sidney Crosby.
debata

Najlepší strelec a druhý najproduktívnejší muž aktuálnej sezóny Sidney Crosby sa v noci na piatok stal 86. hokejistom s jubilejným tisícim bodom v základnej časti NHL. Dvadsaťdeväťročnému kapitánovi Pittsburghu na to stačilo 757 zápasov. Jedenásť hokejistov v histórii siahlo na tento míľnik rýchlejšie a desiati v nižšom veku. Suverénom je, ako inak, Wayne Gretzky s 424 zápasmi.

Vďačný spoluhráčom

Crosby sa z tisícky tešil 36 dní po svojom dlhoročnom rivalovi Alexandrovi Ovečkinovi (na tisícku potreboval 880 stretnutí). Obe superhviezdy vstúpili do ligy zhodne v sezóne 2005/06, ale kanadský center vynechal pre problémy po silných otrasoch mozgu 101 stretnutí v priebehu dvoch náročných sezón a celkovo až 167 počas kariéry.

„Chvíľu som si na jubilejný bodík počkal. Je fajn, že to už mám za sebou a navyše sme vyhrali. Tisícka padla už v prvej tretine, potom som už myslel len na to, aby sme získali dva body. Som rád, že to vyšlo,“ vravel Crosby po víťazstve 4:3 v predĺžení nad Winnipegom. „Musíte mať výborných spoluhráčov, aby ste niečo dosiahli. Mal som to šťastie, že som hral s viacerými výnimočnými hokejistami a bol súčasťou skvelých tímov. Som za to vďačný.“

Tisíci bod dosiahol rodák z Halifaxu asistenciou na gól dlhoročného spoluhráča Chrisa Kunitza, v tretej tretine načal ďalšou asistenciou druhú tisícku a v predĺžení pridal víťazný gól.

„Čím som starší, vážim si úspechy – tímové aj individuálne – trochu viac. Nepovažujem ich už za čosi samozrejmé,“ priznáva podľa mnohých najlepší hráč súčasnosti. Do skupiny, ktorá to tvrdí, patrí aj najlepší hokejista histórie Wayne Gretzky.

Najlepší hráč ligy

„Momentálne hrá najlepší hokej v jeho živote,“ vzdal Crosbymu nedávno hold generálny manažér Detroitu Ken Holland. „Sidney je úžasný hráč. To, ako málo zápasov mu stačilo na tisíc bodov, dokonale reprezentuje jeho obrovské hokejové i povahové kvality. Je nesmierne súťaživý a vždy chce vyhrať. Pre nás všetkých je privilégium, že ho máme v mužstve,“ cituje Winnipeg Free Press trénera Penguins Mika Sullivana.

Crosby nosí kapitánske céčko v Pittsburghu už od sezóny 2007/08 a rovnaká úloha mu pripadla aj v reprezentácii na olympiáde v Soči i na vlaňajšom Svetovom pohári v Toronte. „Čísla nedokážu dostatočne vyjadriť jeho vplyv na mužstvo, ani to, aký je dôležitý pre naše víťazstvá. Sidney je skvelý líder a kompletný hokejista. Útočí i bráni, vyhráva dôležité vhadzovania. Na ľad chodí vo všetkých dôležitých situáciách. Pochopil, že v mužstve je čosi výnimočné a robí všetko, aby to z neho dostal,“ vravel Sullivan vlani v júni, keď Penguins triumfovali vo finálovej sérii play off nad San Jose 4:2 na zápasy.

Crosby sa päťkrát v kariére dostal cez sto bodov na sezónu (2005/06, 2006/07, 2008/09, 2009/10 a 2013/14). V ročníku 2010/11 mal našliapnuté na vôbec najlepšie čísla v kariére, v 25-zápasovej sérii minimálne s bodom nastrieľal 27 gólov a pridal 24 asistencií, v novembri i decembri ho vyhlásili za hráča mesiaca.

Vo Winter Classic s Washingtonom však inkasoval tvrdý úder do hlavy od Dava Steckela a o štyri dni v súboji s Tampou ďalší od Victora Hedmana. Zvyšných 41 stretnutí po silnom otrase mozgu vynechal. V nasledujúcom ročníku sa vrátil do zostavy, ale problémy sa vracali a namiesto 82 zápasov odohral len 22.

„Nad jeho budúcnosťou a pokračovaním kariéry vtedy viselo priveľa otáznikov. No po dvoch náročných rokoch netrvalo dlho a opäť bol z neho dokonalý líder a hviezda tímu. Všetkým znova dokázal, že je najlepší hráč ligy,“ povedal pre TSN kouč Buffala Dan Bylsma, ktorý viedol Crosbyho v Pittsburghu v rokoch 2009 až 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sidney Crosby