Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Symbol oddanosti dokráčal k míľniku v tichosti

Na začiatku sezóny 1997/98 sa útočník San Jose Tony Granato pustil do debaty s brankárom Kellym Hrudeyom. "Tony bol skvelý korčuliar. Raz prišiel za mnou a povedal mi: Kelly, ten mladík je úžasný. Musím ísť naplno, aby som sa mu aspoň vyrovnal. Jeho korčuľovanie je fantastické."

04.02.2017 11:00
Patrick Marleau Foto: ,
Patrick Marleau po tom, ako strelil 500. gól v NHL.
debata

V najlepšom čase

Tým mladíkom bol vtedy 17-ročný Patrick Marleau, najnovší člen klubu 500-gólových strelcov NHL. Vo štvrtkovom zápase s Vancouvrom otvoril skóre delovkou v presilovej hre a stal sa 45. hráčom v histórii ligy, ktorý na túto métu dosiahol.

„Keď zaznamenáte toľko gólov, znamená to, že ste na scéne už dlhšie a robíte správne veci. Začnete premýšlať nad všetkými, ktorí vám k tomuto míľniku pomohli. Hral som dlho za jeden klub, stretol som sa s toľkými skvelými hráčmi. Mám veľa krásnych spomienok. Vidím, ako sa tešia z môjho úspechu. Všetko ide tak, ako má, mužstvu sa darí. Nemohlo to prísť v lepšom čase,“ povedal pre web NHL 37-ročný Marleau.

Rodák z kanadského Saskatchewanu odohral v základnej časti najlepšej hokejovej ligy sveta 1463 zápasov s bilanciou 500 gólov a 564 asistencií. Pri každom z 1064 bodov mal na sebe dres, ktorý vpredu zdobí veľký čierny žralok. Nie div, že je lídrom kalifornského tímu v počte gólov, bodov i zápasov.

„Najväčším zážitkom pre mňa je, keď prijímam gratulácie od spoluhráčov i súperov. Je to veľmi špeciálne,“ priznáva Marleau. „Väčšina chlapcov nedosiahne métu 500 zápasov, takže dať 500 gólov je skvelý počin,“ chválil svojho spoluhráča obranca Brent Burns.

Skvelý človek i hráč

Marleau je majstrom sveta z roku 2003, o rok vyhral s Kanadou Svetový pohár. Z dvoch predošlých zimných olympiád má zlaté medaily. V skvelej zbierke mu však chýba Stanleyho pohár i akékoľvek individuálne ocenenie.

„Veľa osemnásťročných hokejistov nemá toľko odhodlania ako on. Vybral si svoju cestu a vedel, čo na nej chce dosiahnuť. Nič z toho, čo získal, ma neprekvapuje,“ spomína si na bývalého spoluhráča Hrudey, dnes televízny analytik Calgary Flames.

„Všetko dokázal v tichosti. Koľko hráčov má 37 rokov a nestratilo krok s konkurenciou? Tridsiatnici alebo štyridsiatnici musia používať telo a rozum. On má stále skvelú schopnosť rozlíšiť sa od ostatných rýchlosťou. To je veľká rarita,“ chváli svojho krajana bývalý gólman.

zväčšiť Patrick Marleau. Foto: SITA
Patrick Marleau Patrick Marleau.

Usmievavý krídelník je draftovou dvojkou z roku 1997. Zaujímavosťou je, že vo výbere ho predbehol iba Joe Thornton. Dvorného, dnes poriadne bradatého, nahrávača si vtedy vybral Boston Bruins. Obaja sú hrajúcimi legendami a pravdepodobne budúcimi členmi Siene Slávy NHL i San Jose.

„Patty je veľmi tichý a skromný. Som si istý, že to považuje za veľký úspech. On však nebude chodiť okolo a roztrubovať to. Boh mu dal nohy a on ich využíva na skórovanie,“ poodkrýva jeho charakterové vlastnosti Todd McLellan, ktorý Marleaua trénoval v rokoch 2008–2015.

„Špeciálny športovec. Konzistentné výkony. Zlaté olympijské medaily. Hráč svetového formátu, ešte lepší spoluhráč a človek. Vo svojom veku musí veľmi tvrdo pracovať a napriek tomu nestratil nič z rýchlosti. Má skvelú kariéru,“ nešetril superlatívmi terajší kouč Peter DeBoer.

Jeho zverenci majú sezónu výborne rozbehnutú. Sú na druhej priečke v Západnej konferencii. Dovedie ambiciózny tréner symbol oddanosti k prvému Stanleyho poháru, ktorý Marleauovi otvorí dvere k nesmrteľnosti?

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Marleau